in

Yaşayan Fosiller Nedir?

Yaşayan Fosiller ve Evrimsel Süreçteki Yerleri

Tanım

Yaşayan fosiller, fosilleşmiş atalarına fazlaca benzerlikler gösteren türlere denir. Uzunca bir süredir durağan bir dönemden geçen türlerdir. Bunun en iyi örneklerinden biri, Kolekant balığıdır. Günümüz türlerine benzerlik gösteren, 300 milyon yıldan daha yaşlı fosiller vardır.

Bu grupların, neden bu kadar az değiştiğine dair iki tane varsayım bulunsa da genel olarak bir teori bulunmamaktadır. Yaşayan fosil türlerinin oluşmuş olmasındaki iki olası sebep şunlardır:

  1. Denge Seçilimi: Bazı yaşayan fosil türleri, görece daha izole olmuş yaşam ortamında belirgin bir dengi olmadan yaşayan canlılardır ve onların yaşam ortamları ne kadar sakin ve istikrarlı olursa bir değişim için o kadar baskı olmaz.
  2. Genetik Çeşitliliğin Eksikliği: Yaşayan fosil türlerinin kendilerine has bir genetik sistemlerinin olduğuna dair kanıt bulunamamış, bundan dolayı belki bu evrimsel değişiklikleri engellemiştir. Yaşayan fosillerde bulunan Protein Polimorfizm, Jel Elektroforezi ile ölçülmüş ve gözle görülür bir şekilde düşük olmadığı gözlemlenmiştir.

Yaşayan fosilleri bu kadar ilginç kıllan sebepler, aşağıda sıralandığı gibidir:

  • Yaşayan fosil türlerindeki Moleküler Evrim, yaşayan fosillerdeki Moleküler Evrim ve Morfolojik Evrim arasındaki bağımsızlığa çarpıcı bir örnek sunar.
  • Akciğer balığı gibi yaşayan fosil türleri, evrimsel değişimlerin oranı hakkında önemli bilgiler sunar.

Kaynak: https://www.blackwellpublishing.com/ridley/a-z/Living_fossils.asp

Görsel Kaynak: https://www.habernediyor.com/yasam/google-dunya-gunu-icin-doodle-

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

0 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir