in ,

HavalıHavalı

Yaban Arısı Anatomisi Nasıldır?

Yaban Arısı Anatomisi Hakkında Bilgiler

Tanım

Anatomik olarak, farklı yaban arısı türleri arasında büyük farklılıklar vardır. Tüm böcekler gibi, eşekarısı da 3 ana vücut bölümünü kaplayan sert bir dış iskelete sahiptir. Bu kısımlar baş, mesozom ve metozom olarak bilinir. Yaban arılarının altı eklemli bacağı, iki eklemli anteni ve güçlü çeneleri vardır. Eşekarısı, bileşik gözlerine ek olarak, ocelli olarak bilinen birkaç basit göze de sahiptir. Bunlar tipik olarak, tepe olarak bilinen başın bir bölgesinin hemen önünde üçgen şeklinde düzenlenir.

Eşekarısı, karnı torakstan ayıran ince bir “sap” veya “bel”e sahiptir. Yaban arılarının dört şeffaf kanadı vardır. Birçok dişinin karnının ucunda bir iğne vardır.

Görsel: Yaban arısı anatomisi.
  • Diyet: Genellikle, yaban arıları larva olduklarında parazitlerdir ve yetişkin olduklarında sadece nektarla beslenirler. Bazı yaban arıları omnivordur, ancak bu nispeten nadirdir, çeşitli düşmüş meyveler, nektar ve leşle beslenirler. Birçok yaban arısı yırtıcıdır ve diğer böcekleri avlar. Sarı ceketler gibi belirli sosyal yaban arısı türleri, yavrularını beslemek için ölü böcekleri toplar. Buna karşılık kuluçka, yetişkinler için tatlı salgılar sağlar Parazit yaban arısı türlerinde ilk öğünler hemen hemen her zaman yetişkin yaban arısının yavruları için konak olarak kullandığı hayvandan sağlanır. Yetişkin erkek eşekarısı bazen bal arıları gibi beslenmek için nektar elde etmek için çiçekleri ziyaret eder. Bazen sarı ceketler gibi bazı türler bal arısı yuvalarını istila eder ve bal ve kuluçka çalar.
  • Yuvalar: Tüm eşekarısı, birçok altı taraflı hücre ile karmaşık yuvalar oluşturur. Yaban arıları, ağaç ve bitki liflerini çiğneyerek yaptıkları bir tür kağıtla yuva yaparlar. Yuvalar yumurtlamak ve yavruları korumak için kullanılır.
  • Sosyal Organizasyon: Çoğu yaban arısı türü yalnızdır, ancak bazıları gruplar halinde (koloniler denir) yaşar ve birlikte çalışır. Sosyal eşekarısı üç sınıfa ayrılır: kraliçeler (yuvayı yapan ve yumurtlayan büyük dişiler), işçiler (yuva yapan ve gençleri besleyen küçük dişiler) ve erkek arılar (erkekler). Her kış, hayatta kalmak için yapraklara veya toprağa giren yeni, çiftleşmiş kraliçeler dışında tüm yaban arıları ölür.
  • Parazitlik: Birçok yaban arısı parazitiktir. Bazıları, scoliid eşekarısı gibi, yumurtalarını bir tırtılın veya böcek kurtlarının içine bırakır. Yumurtalar geliştikçe, mahkûm olan konukçu hayvanı içten dışa doğru yerler.

Kaynak: https://animalcorner.org/wasp-anatomy/

Görsel Kaynak: https://pixabay.com/tr/photos/yaban-ar%C4%B1s%C4%B1-yaban-ar%C4%B1s%C4%B1-yuvas%C4%B1-b%C3%B6cek-5350541/

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir