in

ÇalışkanÇalışkan

Weissenbacher-Zweymüller Sendromu

Weissenbacher-Zweymüller Sendromu: Tanım, Sıklık, Nedenler, Kalıtım Modeli ve Hastalığın Diğer İsimleri

İçindekiler

Tanım

Weissenbacher-Zweymüller sendromu, kemik gelişimini etkileyen bir hastalıktır. Hastalık, kolaylıkla ayırt edilebilen yüz hatları, işitme kaybı ve anormal iskelet yapısı ile tanımlanır. Hastalığın bu tanı özellikleri, otospondiloepifizyal displazi, kısaca OSMED, ve tip III stickler sendromunun belirtileri ile göz ardı edilemeyecek bir oranda çakışır. Tüm bu hastalıklar aynı gendeki mutasyonlardan kaynaklanmaktadır ki bu bazı durumlarda hastalıkları birbirinden ayırt edebilmeyi zorlaştırır. Öyle ki, bazı araştırmacılar bu durumların tek bir hastalığın belirtilerini ve işaretlerini temsil ettiğini düşünüyor.

Weissenbacher-Zweymüller sendromu ile doğan bebeklerin kollarının ve bacaklarının kısa oluşu, normal bebeklerden küçük olmalarına neden olur. Kalça ve kolun üst kısmındaki kemikler, halter şekli denilen, uçlarda daha geniş olan bir biçimde olabilir ve omurga kemikleri de anormal şekillenmiş olabilir. Bazı durumlarda yüksek frekanslı işitme kaybı meydana gelir. Daha önce sözü geçen ayırt edici yüz hatları arasında yuvasından çıkık, geniş aralıklı gözler, düz kemerli kalkık bir burun, ve küçük, düşük bir çene bulunur. Etkilenen bazı bebekler ağız tavanında bir açıklıkla doğar (yarık damak).

Weissenbacher-Zweymüller hastalarının çoğunun kol ve bacak kemikleri çocukluk yıllarında “yaşıtlarına yetişme” evresi geçirir. Bunun sonucunda hastalığa sahip yetişkinler ile diğer yetişkinler arasında ayırt edici bir boy farkı olmaz. Ancak yetişkinler Weissenbacher-Zweymüller sendromunun yüz hatları ve işitme kaybı gibi diğer belirtilerine sahiptir.

Sıklık

Weissenbacher-Zweymüller sendromu o kadar nadirdir ki, dünya çapında etkilenen sadece birkaç aile tıbbi kayıtlara geçmiştir.

Nedenler

Weissenbacher-Zweymüller sendromuna COL11A2 geninde meydana gelen mutasyonlar neden olur. Bu gen, vücuttaki eklemleri ve organları destekleyen bağ dokulara dayanıklılık ile yapı kazandıran, ve karmaşık bir molekül olan kolajen tip XI’nın bir parçasının yapımı için emir verir. Kolajen tip XI, ilk gelişme dönemlerinde iskeletin çoğunu oluşturan, sert ancak esnek olan kıkırdak dokuda bulunur. Dış kulaklarda, burunda ve kemiklerin uçlarında bulunarak onları saran ve koruyan kısımlar dışında diğer çoğu kıkırdak doku sonradan kemiğe dönüştürülür. Kolajen tip XI aynı zamanda iç kulağın ve omurgalar arası disklerin merkezi olan “nucleus pulposus” ların bir parçasıdır.

COL11A2 genindeki bir mutasyon bile Weissenbacher-Zweymüller sendromuna neden olabilir. Bu mutasyon kolajen tip XI moleküllerinin bir araya getirilmesini engeller. Kusurlu kolajen uzun kemikler, omurga, ve iç kulaklar gibi vücudun çoğu bölgesindeki bağ dokuyu zayıflatarak kemik gelişimini bozabilir, dolayısıyla da hastalığın diğer iz ve işaretlerine neden olabilir. Ancak çocukluk dönemi kemik gelişiminde neden “yaşıtlarına yetişme” evresinin görüldüğü pek iyi bilinmemektedir.

Kalıtım Modeli

Bu hastalık otozomal baskın bir karakter ile kalıtılır, bu da demek oluyor ki her hücrede mutasyona uğramış olan genin bir kopyasının bulunması hastalığa yol açmaya yeterlidir.

Hastalık, çoğu vakada üreme hücrelerinin, yani spermlerin ve yumurtanın, oluşumu sırasında veya ilk embriyonik gelişim dönemlerinde yeni ortaya çıkan (de novo) bir mutasyon sonucu oluşur. Bu durumlar aile tarihlerinde Weissenbacher-Zweymüller sendromu bulunmayan bireylerde görülür.

Hastalığın Diğer İsimleri

  • heterozigot OSMED
  • heterozigot otospondiloepifizyal displazi
  • otospondiloepifizyal displazi, otozomal baskın
  • fetal (cenin) kondrodisplazili Pierre Robin sendromu
  • WZS

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/weissenbacher-zweymuller-syndrome#

Görsel Kaynak: https://www.dreamstime.com/stock-photography-bone-structure-details-long-anatomy-vector-scheme-illustration-human-anatomy-image33013302, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/otospondylomegaepiphyseal-dysplasia

Editör: Züleyha DEMİRCİ

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir