in , ,

Tavşanlarda Parazit Migrasyonu, Sekonder Ensefalit

Tavşanlarda Parazit Migrasyonu, Sekonder Ensefalit: Tanım, Belirtiler ve Türler, Nedenler, Teşhis, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

İkinci ensefalit, görülme sıklığı nadir olan, beyin dokularının enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon, parazitlerin vücudun başka bölgelerine migrasyon yapması sonucu oluşur.

Belirtiler ve Türleri

Sinir sisteminin etkilenmesinden dolayı vücudun belli bölgelerinde motor sorunlar görülebilir. Bununla beraber baş eğme sık görülen semptom olsada maalesef semptomlar etkilenen beyin bölgesine göre değişebilir.

Nedenler

Baylisascaris procyonis adlı, yuvarlak kurt nematodu rakunlarda bulunur. Rakunların bulunduğu bölgelerde dışkılaması, parazitin dışkı kalıntılarında bir süre yaşaması ve doğaya bırakılan tavşanın yemesi sonucu enfekte eder. İkinci ensefalitte yuvarlak kurt solucanı denilen bir parazitin beyinde göç etmesi, beyin ve çevre dokularda reaktif iltihaplanma ve enfeksiyon oluşması sonucu oluşur.

Teşhis

Merkezi sinir sisteminin çok fazla olası nedeni bulunur. Bu yüzden tavşanınız hakkında veterinerinize sağlayacağınız semptomlar ve sağlık geçmişi, ikincil semptomların hangi organlarda görüldüğü hakkında önemli bir bilgi sağlar. Bunlara ek olarak veterineriniz ayırıcı bir tanı kullanabilir. Doğru bozukluğa karar vermek ve tedaviyi belirlemek için görülen semptomlar incelenir ve yaygın nedenlerinin her biri yavaş yavaş elemine edilerek, yönlendirilir.

Kan profili, idrar tahlili ve kan serumunun analizi istenir. Standart laboratuvar testlerinde enfeksiyonun tam türü belirlenmeye çalışılır. Görsel teşhis için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi (BT) den yararlanılır. Bilgisayarlı tomografi enfeksiyonun boyutunu belirlemek için kullanılır. Bunlara ekstra olarak, kafatası ve kulak çevresindeki alanları belirlemek içinde röntgen çalışmaları yapılır.

Tedavi

Prognozun korunaklı olmasının nedeni teşhis edilmesinin zor olmasıdır. Hatta çoğu vakada hayvan ölene kadar teşhis konulamadığı görülür. Merkezi sinir sisteminde enfeksiyonun gerçekleşmesi, tehlikeli olduğunu gösterir. Ötenazi durumunda başlangıç ani ve hızla ilerlemiş ise gerçekleştirilir.

Kortikosteroidler ve antibiyotikler tedavi merkezindedir. Kortikosteroidler dokunun iltihaplanmasını ve şişmesini engellemek için kullanılırken, antibiyotikler enfeksiyonu hedefler.

Yaşam ve Bakım

Öncelikle temel olarak bilmeniz gereken yuvarlak solucan paraziti, toprakta uzun süre boyunca konaksız yaşayabilir. İkincisi rakunlarda çok fazla bulunur ve dışkı kalıntılarında mevcuttur. Bu yüzden tavşanınızın bulunduğu yerin rakunların yaşamadığı bir yer olduğundan emin olun.

Kaynak: https://www.petmd.com/rabbit/conditions/infectious-parasitic/c_rb_encephalitis_parasitic_migration

Görsel Kaynak: https://www.petmd.com/rabbit/conditions/infectious-parasitic/c_rb_encephalitis_parasitic_migration

Editör: Ömer DEMİR

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir