in , ,

Sürüngenlerde Hipotermi Nedir?

Sürüngenlerde Hipotermi Nedir?: Tanım, Sürüngenlerde Hipoterminin Belirtileri Nedir?, Sürüngenin Hipotermi Olduğu Düşünülüyorsa Ne Yapılmalıdır?, Sürüngenlerde Hipotermi Nasıl Önlenebilir?

İçindekiler

Tanım

Sürüngenler ektoterm canlılardır (vücut ısısı güneş ışığı ya da ısıtıcı gibi dış bir kaynağa bağlı olan soğuk kanlı hayvanlar). Dış kaynaklı ısı olmadan bütün sürüngenler (yılanlar, kertenkeleler, kaplumbağalar, vs.) hipotermi olurlar, vücut ısıları düşer. Bunun sonucunda sürüngenler; daha az aktif olurlar, sindirmeleri yavaşlar, bağışıklık sistemi düzgün çalışmaz ve ikincil enfeksiyonlara eğilimli olurlar.

Farklı türde sürüngenler farklı sıcaklıklarda daha iyi yaşam sürerler: buna sürüngenlerin tercih edilmiş optimum sıcaklık bölgesi denir. Bir sürüngenin bölgesi türünün çıkış noktasının coğrafi özelliği ve ne tür bir yerde (örneğin; çöl, yağmur ormanı.. gibi) yaşamaya meyilli olduğuna göre değişir. Maalesef ki çoğu sürüngen sahibi hayvanlarını almadan önce hayvanın ne tür koşullarda daha iyi yaşayacağı hakkında araştırma yapmaz ve sonuç olarak sürüngen hipotermi olarak hastalanır.

Belirtiler

Türü fark etmeksizin, hipotermi olan tüm sürüngenler daha az aktif olur ve az hareket eder. Sonunda hareket etmeyi tamamen bırakırlar. Kertenkeleler bacaklarını kullanmayı bırakıp karınlarının üstünde düz bir şekilde yatarlar. Yılanlar sürünmeyi bırakır, kaplumbağalar yüzmeye son verir ve kara kaplumbağaları kendilerini kabuklarını çekip öylece dururlar.

Sürüngenler hareket etmeyi bıraktığında yemek yemeyi ve içmeyi de bırakırlar ve bunun sonucunda susuz kalıp kilo verirler. Gözleri, susuzluk ve kilo kaybından dolayı içeri göçer. Çoğunlukla gözlerini de kapatırlar. Kilo kaybı oldukça, ciltleri normalden daha kırışık hale gelir. Kertenkele ve yılanların omurgaları belirginleşir.

Susuzluk sonucunda çoğu yılan ve kertenkeleler düzgün bir şekilde deri dökemezler ve dökülmesi gereken deri vücutlarında parça şeklinde kalır. Kaplumbağaların ciltleri kurumaya ve çatlamaya başlar. Kabuklarındaki büyüdükçe dökülen protein tabakası dökülmeyi bırakır. Böylece tabakalar üst üste gelir, yeni oluşanlar eskisinin altında büyür; bu durum kaplumbağalarda piramitlenme olarak adlandırılır.

Sürüngenin Hipotermi Olduğu Düşünülüyorsa Ne Yapılmalıdır?

Evcil hayvanının hipotermi olduğundan şüphelenen her sahip  hemen hayvanın yaşadığı tankın sıcak ve soğuk yerlerinin sıcaklığını ölçmeli, sıcaklık aralığını öğrenmeli. Bunu yapmanın en kolay yolu çoğu hayvan satış mağazalarında bulunan sıcaklık tabancasıdır; basitçe hedef alıp atış yaparak o yerin sıcaklığını ölçer. Eğer böyle bir cihazınız yoksa normal bir termometre de iş görecektir.

Tankın sıcaklığını ölçerken hayvanın genellikle oturduğu alt kısmın ölçülmesi önemlidir, tankın dibi ve yukarısı arasında sıcaklık farkı olabilir. Sahip bu ölçümleri hayvanın normalde yaşaması gereken ölçümlerle karşılaştırmalı ve eğer tank buna göre soğuksa acilen ısıtmalı. Buna ek olarak hayvanı sıcak suyla ısıtabilir ve hayvana su vermek de iyi gelebilir.

Hayvanın iyi ortma da yaşadığından ve düzgün beslendiğinden emin olmak için ve hipotermiye ek ikinci bir enfeksiyonun riskini öğrenmek için veterinere götürmekte fayda var. Veteriner hayvanın ek bir tedaviye ihtiyacı olup olmadığına karar verebilir ve gelecek için bakım önerileri sunabilir.

Önlem

Bir sürüngen sahibin hipotermiyi engellemesinin en iyi yolu kendisini sürüngenin yaşama koşulları hakkında eğitmesidir. Sürüngenin ihtiyaçları hakkında bolca okuma yapması ve hayvanı kontrol ve bilgi almak için veterinere götürmesi gerekir. Veteriner hayvanın yaşayabileceği uygun ortam hakkında bilgi verebilir ve beslenme ve hareket için eğitebilir.

Sürüngen sahipleri hayvanın tank sıcaklık aralığını değişen mevsim ya da evin sıcaklığı fark etmeksizin sabit tutmalıdır. Kışın tanka ek ısıtıcı eklemeli yazın da eğer klima sistemi yoksa bu ısıtıcıyı çıkartmalıdır.

Sürüngenler uygun ortamda bulunduklarında yıllarca sorunsuz yaşayabilirler. Anahtar nokta, problem çıkmadan önce uygun koşulların hazırlanması ve eğer problem çıkarsa da anında tanımak ve önlem almaktır.

Kaynak: https://www.petmd.com/reptile/conditions/systemic/hypothermia-reptiles

Görsel Kaynak: https://www.pinterest.ru/pin/490329478163360812/

Editör: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir