in

MYH6 Geni Nedir?

MYH6 Geni: Normal İşlevi, Genetik Koşullara Bağlı Sağlık Durumları, Bu Genin Diğer İsimler

İçindekiler

MYH6 Geni: Miyozin Ağır Zincir 6

Normal İşlev

MYH6 Genikalp alfa (a)-miyozin ağır zinciri adındaki proteinin üretiminden sorumludur. Kalp alfa (a)-miyozin proteini, tip ll miyozin diye bilinen daha büyük proteinin bir bölümünü oluşturan kalp kası hücrelerinde mevcuttur. Tip ll miyozinin görevi kalp kasının kasılmasını sağlayan mekanik kuvvetin oluşmasına destek olmaktır. Bu sayede kalbin vücudun diğer kısımlarına kan pompalanması sağlanır.

Tip ll miyozin, sarkomer adındaki hücre yapılarının içerisinde yer alan bileşenlerdendir. Bunlar kalp kasılmasında esas birimlerdir. Sarkomerler, tip ll miyozinden meydana gelen kalın filamentlerden ve aktin denilen bir başka proteinden meydana gelen ince filamentlerden oluşan yapılardır. Kalın ve ince filamentler üst üste binerek birbirine yapışık halde olup serbest haldedirler. Böylece filamentlerin hareketi ve kasların kasılabilmesi sağlanır. Sarkomerlerin kalpteki yapıların gelişiminde de oldukça önemli olduğu bilinmektedir.

Genetik Koşullara Bağlı Sağlık Durumları

Hasta Sinüs Sendromu

MYH6 geninde meydana gelen mutasyonlardan en az bir tanesi, hasta sinüs sendromu ile bağdaştırılmıştır. Vücutta kalp içerisinde doğal kalp pili olarak görevli özel hücrelerin yer aldığı alanın yani sino-atriyal (SA) düğümün fonksiyonunu etkiler. İzlanda popülasyonunda gözlenen mutasyon, a-miyozin ağız zincirdeki aminoasitlerden birini değiştirmektedir. Seçici olarak 721. konumdaki (Arg721Trp) arginin aminoasidi ile triptofan aminoasidini değiştirir.

Bilim insanları kendi çalışmalarında Arg721Trp mutasyonu bulunan bireylerin hemen hemen yarısının hayatlarında hasta sinüs sendromu geliştirdiğini ayrıca mutasyonun bulunmadığı bireylerin de %6’sının hayatları boyunca hasta sinüs sendromu geliştirdiğini tespit etti. Mutasyonun a-miyozin ağır zincirinin şeklini bozabileceği ve kalp kası kasılmasındaki işlevini de bozabileceğini açıkladılar. Bu değişimler bireylerin bazılarında kalp atışının ritmini bozarak anormal şekilde yavaş kalp atışına (bradikardi) ve baş dönmesi, sersemlik, baygınlık (senkop) gibi belirtilere de sebep olabilir.

Ailesel Dilate Kardiyomiyopati

Diğer Bozukluklar

MYH6 geninde meydana gelen varyasyonların bazıları kalp rahatsızlığına sebep olduğu tanımlanmıştır. Bunlar içerisinde doğumdan itibaren görülen kalp kusurları, kalbin üst adacıklarını (atriyum) birbirinden ayıran septum adındaki bir delik olan atriyal-septal defekti (ASD) bulunur. ASD ile bağlantılı MYH6 gen varyasyonların birçoğu, baş alanı diye de bilinen a-miyozin ağır zincirinin bir bölümünü etkiler. Proteinin bu bölümü tip ll miyozinin aktin filamentine bağlanmasında görevlidir. Bu iki proteinin etkileşimindeki değişiklikler ile erken kalp gelişimi bozulur ve OSB gibi kalp kusurları meydana gelebilir.

Ayrıca MYH6 gen varyasyonları, dilate kardiyomiyopati (DCM) ile hipertrofik kardiyomiyopatiye (HCM) de sebep olabilir. Dilate kardiyomiyopati kalbin zayıflayıp büyümesine neden olurken hipertrofik kardiyomiyopati kalbin kalınlaşmasına (hipertrofi) neden olur. Her iki durumda da kalp etkili bir şekilde kan pompalayamaz ve kalp yetmezliği, ani ölüm riski de artar. DCM ve HCM ile karakterize olan varyasyonlar a-miyozin ağır zincirinin herhangi bir kısmını bozabilir ve proteinlerdeki tek aminasidlerin değişmesine yol açabilir. Bu değişimler de a-miyozin ağır zincirini, kalp kasının şeklini ve işlevini bozacak şekilde değiştirmesine sebep olmaktadır.

Genin Diğer İsimleri

  • alfa-MHC
  • ASD3
  • CMD1EE
  • CMH14
  • MYH6_İNSAN
  • MYHC
  • myHC-alfa
  • MYHCA
  • miyozin ağır zinciri, kalp kası alfa izoformu
  • miyozin, ağır zincir 6, kalp kası, alfa
  • miyozin, ağır polipeptit 6, kalp kası, alfa (kardiyomiyopati, hipertrofik 1)
  • miyozin-6
  • SSS3

Kaynak:https://medlineplus.gov/genetics/gene/myh6/

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/3q0l

Editör: Ömer DEMİR

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir