in

MYH11 Geni Nedir?

MYH11 Geni: Normal Fonksiyon, Genetik Koşullara Bağlı Sağlık Durumları ve Diğer İsimler

İçindekiler

MYH11 Geni: Miyozin Ağır Zinciri 11

Normal Fonksiyon

MYH11 genidüz kas miyozin ağır zinciri 11 diye isimlendirilen proteinin üretiminden sorumludur. Hücrenin hareketinden ve hücre içi taşımada görevli miyozin protein grubunda yer alır. Miyozinden oluşmuş kalın filamentler aktin proteinin ince filamentleri ile işbirliği yapan kas liflerinin ana parçalarıdır. Bunlar kasların kasılması için gereklidir. Düz kas miyozin ağır zinciri 11 proteini, kaslar içerisinde yer alan miyozin protein grubunun bir kısmını meydana getirir. Düz kaslar olarak adlandırılan kaslar; kan damarları, mide ve  bağırsakları da kapsayan vücut için organları saran kaslardır. Düz kasların vücuttaki işlevi istemsiz olarak kasılıp gevşemeyi sağlamasıdır.

Miyozin protein grubundan her biri, düzenleyici genden, iki çift hafif zincirden ve iki çift ağır zincirden meydana gelir. Ağır zincirler baş ve kuyruk olmak üzere iki bölgeden oluşur. Baş kısmı aktin ile birleşerek ATP’ye bağlanan bir segment bulundurur. ATP, kas kasılması ve hücrelerin faaliyetlerinde enerji sağlayan moleküldür. Kuyruk kısmı ise diğer başka proteinlerle birleşerek proteinlerin kalın filamentler meydana getirmesini sağlar.

Genetik Koşullara Bağlı Sağlık Durumları

Çekirdek Bağlama Faktörü Akut Miyeloid Lösemi

MYH11 genini bulunduran DNA’nın yeniden düzenlenmesi, kısaca AML olarak adlandırılan akut miyolojik lösemi adındaki kan kanserinde rol alır. Yeniden düzenlemeler içerisinde en yaygını 16. kromozomun bir kısmının (inv(16)) ters çevrilmiş olanıdır. İnversiyon durumu kromozomun iki bölgeden kırılmasını içerir. Oluşan DNA parçacığı tersine döndürülüp kromozomun içerisine tekrar yerleştirilir. Yaygınlık bakımından kısmen daha az yaygın olanı, 16 kromozomun (t(16;16)) kopyaları arasında translokasyon yeniden düzenlemesi oluşur. Translokasyonda kromozomdaki kopyalardan DNA parçacıkları kopup değiştirilir. Yeniden düzenleme türlerinin her ikisi de 16. kromozomda yer alan CBFB ve MYH11 genlerinin füzyonuyla sonuçlanır. Yeniden düzenlemelerin ikisi de AML vakalarının yaklaşık %5 ila %8’ini oluşturmaktadır. İnv(16) yahut t(16;16) ile bağdaştırılmış AML, çekirdek bağlama faktörü AML (CBF-AML) şeklinde gruplandırılır.

CBFB geninden oluşan protein, RUNX1 adındaki bir proteinle birleşerek CBF (Çekirdek bağlama faktörü) diye adlandırılan bir kompleks meydana getirir. Bu kompleksin görevi, genetik materyalin belli kısımlarına bağlanıp kan hücrelerinin büyümesinden sorumlu genleri aktif hale getirmektir. CBFB-MYH11 füzyon geninden üretilmekte ve RUNX’e bağlamaktadır. Fakat bu durumda CBF’nin fonksiyonu bozulmaktadır. CBFB-MYH11’in olması, CBF’nin genetik materyale bağlanmasını ve gen işlevinin kontrol edilmesini bozabilir. Ek olarak füzyon proteinin MYH11 bölümü, işlevini önleyecek başka proteinlerle etkileşimde bulunabilir. Genin işlevinde meydana gelen bu değişim ile kan hücrelerinin farklılaşmasına engel olur. Ayrıca normalden farklı olarak olgunlaşmamış beyaz kan hücrelerinin ( Miyeloid Patlamalar) oluşmasına sebep olur. İnv(16) ve t(16;16) löseminin gelişmesi için önem arz etse de miyeloid patlamaların lösemi hücrelerine dönüşebilmesi için bazı genetik değişimlerin gerçekleşmesi gereklidir.

Ailesel Torasik Aort Anevrizması ve Diseksiyonu

MedlinePlus Genetics’te Ailesel Torasik Aort Anevrizması ve Diseksiyonu problemi hakkında detaylıca bilgi bulunmaktadır.

Bağırsak Yalancı Tıkanıklığı

MedlinePlus Genetics’te Bağırsak Yalancı Tıkanıklığı hakkında detaylıca bilgi bulunmaktadır.

Megacystis – Mikrokolon – Bağırsak Hipoperistaltizm Sendromu

MedlinePlus Genetics’te Megacystis – Mikrokolon – Bağırsak Hipoperistaltizm Sendromu hakkında detaylıca bilgi bulunmaktadır.

Genin Diğer İsimleri

  • AAT4
  • FAA4
  • MYH11_İNSAN
  • miyozin ağır zinciri, düz kas izoformu
  • miyozin, ağır zincir 11, düz kas
  • miyozin, ağır polipeptit 11, düz kas
  • miyozin-11
  • miyozin-11 izoformu SM1A
  • miyozin-11 izoformu SM1B
  • miyozin-11 izoformu SM2A
  • miyozin-11 izoformu SM2B
  • SMHC
  • SMMHC

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/gene/myh11/

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/6XE9

Editör: Selin Su GÜNDÜZ

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir