in

Maya Nedir?

Maya Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Yüzde Bir Mantar

Tanım

Ekmek kabartmak ya da bira yapmak için günlük gıda üretiminde bazı maya türleri sıklıkla kullanılmaktadır.

Bira, Şarap ve Ekmek

Dünyadaki tüm mantarların yaklaşık %1’ini oluşturan mayalar, genel olarak tek hücreli yapılardır, fakat bu yapıların bir kısmı hif denilen iplikler oluşturur. Günümüze kadar bilimsel açıdan yaklaşık olarak 1500 maya türü tanımlanmıştır. Bu türler arasında en iyi bilenenlerden birisi, ekmek mayası olarak da bilinen bira mayasıdır. Candida albicans enfeksiyonlara sebep olabilen fakat zararlı olmayan maya türü de insan vücudunda bulunabilir.

Boyut Yapısında Büyük Farklılıklar

Hücre çekirdeği bulunan mayalar ökaryot yapıda olup, boyut olarak birbirlerinden farklılık gösterebilirler, fakat ortalama olarak 3 ya da 4 mikrometre büyüklük arasındadırlar. En büyük maya türünün boyutu yaklaşık olarak 40 mikrometre olabilir.

Yükseltici Maddeden Biyoyakıta Doğru!

Ekmek hamurunda bulunan mayalar, aerobik, yani oksijen bakımından zengin koşullar sağlandığında glikoz (şeker) ve oksijenden (O2) karbondioksit (CO2) ve su üretecektir. Bu süreç içerisinde ekmek hamurunda bulunan mayaların yaydığı karbondioksit, hamurun kabarmasına sebep olmaktadır. Eğer mayalar için anaerobik, yani oksijensiz ortam koşulları sağlanırsa, birada bulunan mayalar glikozdan alkol üretir. Mikrobiyoloji alanında mayalar genel olarak ökaryot hücre örnekleri olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Biyoteknoloji alanında ise mayalar sıklıkla mikrobiyal ya da biyoyakıt üretmek amacıyla kullanılmaktadır.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/yeast/?__cat=a-h

Görsel Kaynak: https://microbiologycommunity.nature.com/posts/51773-resistant-carbapenem-resistant-bacteria-is-spreading-in-europe

Editör: Ahmet Alperen CANBOLAT

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir