in

ÇalışkanÇalışkan EntellektüelEntellektüel Sevgi DoluSevgi Dolu

Luteinleştirici Hormon (LH) Nedir?

Üreme Sağlığını Etkileyen Hormon: Luteinleştirici (LH) Hormon

Giriş

Vücudumuzda bulunan hormonların ağırlıklı olarak görevleri üreme sistemimizin işleyişini kontrol etmekle görevlidir. Luteinleştirici hormon (LH) da bu hormonlardan biridir. Erkek ve kadın vücudundaki etkileri farklı olmasına rağmen, LH sağlıklı üreme sisteminin oluşması için gereken en önemli hormonlardandır. Üreme sisteminin işleyişini, kontrol sistemini anlamak için LH’ı iyi anlamak gerekir.

LH ön hipofiz bezinde üretilir ve vücuda salgılanır. LH gonadotropik bir hormondur çünkü kadınlarda ovaryumun ve erkeklerde testisin kontrolünü sağlar (testisler ve ovaryum gonat olarak da adlandırılabilir).

Luteinleştirici Hormon Ne Yapar?

LH kadın vücudunda ovaryumu uyararak östradiol üretilmesini sağlar. Adet döngüsünün 2. Haftasından sonra kandaki LH miktarının artması ovaryumlardan yumurta salınımına sebebiyet verir. Eğer döllenme gerçekleşirse hamileliğin devamlılığının sağlanması için LH korpus luteumu uyararak vücuttaki progesteron hormonunun üretimini arttırır.

LH erkeklerde leydig hücrelerini uyararak testosteron hormonu üretimini sağlar. Testosteron hormonu sırasıyla sperm üretimin artmasını ve maskülen karakterin – kalınlaşan ses, yüzde ve vücutta kıllanma yaşanması- oluşmasına yardım eder.

Luteinleştirici Hormonun İşleyişinde Gerçekleşebilecek Sorunlar

Üreme sistemini direkt olarak etkileyen LH fazlalığı kısırlığa sebep olabilir. Kadınlarda LH fazlalığı bazı durumlarda polikistik over sendromu ile ilişkilendirilir bu durum da vücutta olmaması gerekenden fazla testosteron seviyesine sebebiyet verir. Bazı genetik durumlar da –turner sendromu ve klinefelter sendromu gibi – LH seviyesinin yükselmesine sebep olabilir. Bu genetik durumlara sahip insanlarda genel olarak üreme gözükmez.

Vücutta az seviyede LH bulunması da kısırlığa sebep olur çünkü az seviyedeki hormon değeri vücuttaki sperm ve yumurta üretim seviyesini düşürür.  LH seviyesinin çok az olması; kadınlarda yumurtlamanın durmasına sebep olurken erkeklerde GnRH (gonadotropin salgılayan hormon) salgılanması döngüsünde duraklamalar meydana getirebilir.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/luteinizing-hormone

Görsel Kaynak: https://multiyasam.com/lh-hormonu-nedir-uremeyi-etkiliyor/

Editör: Fatih Nejdet MEMİŞ

Ne düşünüyorsunuz?

10 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir