in

EntellektüelEntellektüel ŞaşkınŞaşkın Sevgi DoluSevgi Dolu

Kromozom 9 Nedir?

Kromozom 9; Tanım ve Sağlık Koşulları…

İçindekiler

Tanım

İnsanlar normalde her hücrede 23 çifte bölünmüş 46 kromozoma sahiptir. Kromozom 9’un iki kopyası, her ebeveynden miras birer kopya, çiftlerden birini oluşturur. Kromozom 9, yaklaşık 141 milyon DNA yapı taşlarından oluşur ve hücrelerdeki toplam DNA’nın yaklaşık %4,5’ini temsil eder.

Her kromozomdaki genleri tanımlamak genetik araştırmaların aktif bir alanıdır. Araştırmacılar her bir kromozomdaki gen sayısını tahmin etmek için farklı yaklaşımlar kullandıklarından, tahmini gen sayısı değişiklik gösterebilmektedir. Kromozom 9 muhtemelen protein üretimi için emirlerin kodlandığı 800 ila 900 geni içerir. Bu proteinler vücutta çeşitli roller gerçekleştirir.

Kromozomal Değişikliklerle İlgili Sağlık Koşulları

Aşağıdaki kromozomal koşullar, kromozom 9’un yapısındaki veya kopya sayısındaki değişikliklerle ilişkilidir.

9q22.3 Mikrodelesyon

9q22.3 mikrodelesyon, kromozom 9’un uzun (q) kolunun küçük bir parçasının her hücrede delenesyona uğradığı kromozomal bir değişikliktir. Etkilenmiş bireyler, kromozom 9’un q22.3 bölgesinde 352 kilobases (kb) olarak da yazılmış en az 352.000 baz çifti eksiktir. Bu 352 kb’lık segment, 9q22.3 mikrodeletleri ile ilgili belirti ve semptomlara neden olduğu tespit edilen en küçük delesyonların olduğu için minimum kritik bölge olarak bilinir. Bu belirti ve semptomlar gecikmeli gelişim, zihinsel engellilik, bazı fiziksel anormallikler ve Gorlin sendromu (nevoid bazal hücreli karsinom sendromu olarak da bilinir) olarak isimlendirilen genetik bir durumun karakteristik özelliklerini içerir. 9q22.3 mikrodeletleri de çok daha büyük olabilir; bildirilen en büyük delesyon 20,5 milyon baz çifti (20,5 Mb) içeriyordu.

9q22.3 mikrodelesyonu olan insanlar kromozom 9’da iki ila 270’ten fazla gen eksiktir. Bilinen tüm 9q22.3 mikrodelesyonları PTCH1 geni içerir. Araştırmacılar, 9q22.3 mikrodelesyonları ile ilişkili özelliklerin çoğunun, özellikle Gorlin sendromunun belirti ve semptomlarının PTCH1 geninin kaybından kaynaklandığına inanmaktadır. 9q22.3 mikrodeletleri ile ilgili diğer belirti ve semptomlar muhtemelen q22.3 bölgesinde ek genlerin kaybından kaynaklanmıştır. Araştırmacılar, hangi eksik genlerin silme ile ilişkili diğer özelliklere katkıda bulunduğunu belirlemek için çalışıyorlar.

Mesane Kanseri

Kromozom 9’un bir kısmının veya tamamının deletleri mesane kanserinde yaygın olarak bulunur. Mesane kanseri, mesanedeki bazı hücrelerin anormalleştiği ve kontrolsüz bir şekilde çoğalarak tümör oluşturduğu bir hastalıktır. Mesane kanseri idrarda kan, idrar yaparken ağrı, sık idrara çıkma, yapamadan idrara çıkma ihtiyacı hissi veya bel ağrısına neden olabilir.

Mesane kanseri genellikle iki tipe ayrılır: kas dışı invaziv mesane kanseri (NMIBC) ve kas-invaziv mesane kanseri (MIBC), mesanenin neresinde tümör bulunduğuna bağlı olarak. Birçok NMIBC tümörü vakası, tipik olarak tümör oluşumunda erken ortaya çıkan kromozom 9 delesyona sahiptir. Bu kromozomal değişiklikler sadece kanser hücrelerinde görülür. Araştırmalar, hücre büyümesini ve bölünmeyi kontrol eden birkaç genin kromozom 9 üzerinde bulunduğunu göstermektedir. Bu genlerin çoğu tümör baskılayıcıdır, bu da normalde hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesini ve bölünmesini önlemeye yardımcı oldukları anlamına gelir. Mesane kanserinin erken gelişiminde ve ilerlemesinde bu genlerden bir veya daha fazlasının kaybedilmesinin rol oynaması muhtemeldir.

Kronik Miyeloid Lösemi

9 ve 22. kromozomlar arasındaki genetik materyalin yeniden düzenlenmesi (translokasyon), kronik miyeloid lösemi adı verilen kan oluşturan hücrelerin bir tür kanserine neden olur. Yavaş büyüyen bu kanser, anormal beyaz kan hücrelerinin aşırı tükenmesine yol açar. Durumun yaygın özellikleri arasında aşırı yorgunluk (yorgunluk), ateş, kilo kaybı ve genişlemiş bir dalak bulunur.

Bu durumda yer alan translokasyon, t(9;22) olarak yazılmış, kromozom 9’dan ABL1 geninin bir kısmını, BCR geninin bir kısmını kromozom 22’den birleştirerek BCR-ABL1 adı verilen anormal bir füzyon geni oluşturur. Bir kromozom 9 parçası ve füzyon geni içeren anormal kromozom 22’ye genellikle Philadelphia kromozomu denir. Translokasyon bir kişinin ömrü boyunca elde edilir ve sadece anormal kan hücrelerinde bulunur. Somatik mutasyon olarak adlandırılan bu tür genetik değişim kalıtsal değildir.

BCR-ABL1 geninden üretilen protein, hücrelere anormal bölünmeye devam etmeleri için sinyal verir ve anormal hücrelerin aşırı üretimine yol açan kendi kendini yok etmelerini önler.

Philadelphia kromozomu, akut lösemiler olarak bilinen ve hızla ilerleyen kan kanserlerinin bazı vakalarında da bulunmuştur. Gelişen kan kanseri formunun mutasyonu ve meydana gelen diğer genetik değişiklikleri elde eden kan hücresinin türünden etkilenmesi muhtemeldir. Philadelphia kromozomunun varlığı moleküler tedaviler için bir hedef sağlar.

Kleefstra Sendromu

Vücudun birçok bölümünü içeren belirti ve semptomlara sahip bir hastalık olan Kleefstra sendromu olan çoğu kişi, her hücrede kromozom 9’un bir kopyasında yaklaşık 1 milyon DNA yapı taşı (baz çifti) dizisi eksiktir. Delesyon, kromozomun uzun (q) kolunun sonuna yakın bir yerde, EHMT1 adı verilen bir gen içeren bir bölge olan q34.3 olarak belirlenmiş bir yerde gerçekleşir. Etkilenen bazı bireylerin aynı bölgede daha kısa veya daha uzun silmeleri vardır.

EHMT1 geninin her hücredeki kromozom 9’un bir kopyasından kaybedilmesinin, 9q34.3 delesyonu olan kişilerde Kleefstra sendromunun karakteristik özelliklerinden sorumlu olduğuna inanılmaktadır. Bununla birlikte, aynı bölgedeki diğer genlerin kaybı, etkilenen bazı bireylerde ek sağlık sorunlarına yol açabilir.

EHMT1 geni, ökromatik histone metiltransfeaz 1 adı verilen bir enzim üretilmesi emrini verir. Histone metiltransfezler histon adı verilen proteinleri değiştiren enzimlerdir. Histonlar DNA’ya bağlanan ve kromozomlara şekillerini veren yapısal proteinlerdir. Histonlara metil grubu adı verilen bir molekül ekleyerek, histone metiltransfezazlar normal gelişim ve işlev için gerekli olan belirli genlerin aktivitesini kapatabilir (bastırabilir).

Ökromatik histone metiltransfeza 1 enziminin eksikliği, vücudun organ ve dokularının çoğunda belirli genlerin aktivitesinin uygun kontrolünü bozar ve Kleefstra sendromunun gelişim ve işlev karakteristik anormalliklerine neden olur.

Diğer Kromozomal Koşullar

Kromozom 9’un yapısındaki veya kopya sayısındaki diğer değişikliklerin çeşitli etkileri olabilir. Zihinsel engellilik, gecikmeli gelişim, ayırt edici yüz özellikleri ve sıra dışı bir kafa şekli yaygın özelliklerdir.

Kromozom 9’daki değişiklikler arasında her hücrede kromozomun fazladan bir parçası (kısmi trizomi), her hücrede kromozomun eksik bir segmenti (kısmi monozomi) ve halka kromozomu 9 adı verilen dairesel bir yapı bulunur.Kırık bir kromozomun her iki ucu yeniden bir araya geldiğinde bir halka kromozomu oluşur. Kromozom 9 ve diğer kromozomlar arasındaki genetik materyalin yeniden düzenlenmesi (translokasyonları) da ekstra veya eksik kromozom segmentlerine yol açabilir.

Diğer Kanserler

Kromozom 9’un yapısında değişiklikler birçok kanser türünde bulunmuştur. Sadece kansere yol açan hücrelerde meydana gelen bu değişiklikler, genellikle kromozomun bir kısmının kaybını veya kromozomal malzemenin yeniden düzenlenmesini içerir. Örneğin, bazı beyin tümörü tiplerinde kromozom 9’un uzun (q) kolunun bir kısmının kaybı tespit edilmiştir.

Ek olarak, ABL1 genini BCR dışındaki genlerle birleştiren kromozomal yeniden yapılanmalar az sayıda akut lösemide bulunmuştur. Bu genetik değişikliklerin kansere yol açtığı kesin mekanizmalar tam olarak anlaşılamamıştır, ancak onlardan üretilen proteinlerin hücrelerin kontrolsüz büyümesini teşvik etmesi muhtemeldir.

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/chromosome/9/

Görsel Kaynak: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Human_male_karyotpe_high_resolution_-_Chromosome_9.png

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

15 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir