in

Anal Kanser Nedir?

Tanımdan Tanıya Anal Kanser

İçindekiler

Anüs Nedir?

Anüs, bağırsağın sonuna açılan kısımdır. Bağırsağın son kısmında birkaç santimetre uzunluktaki anal kanaldan ve açıklığın etrafındaki deriden (anal sınır) oluşur. Bağırsak hareketleri süreci sonucunda (dışkılama durumu), anüs bölgesi kasları (sfinkterler) feçes (dışkı) olarak bilinen katı formdaki atık maddeyi serbest bırakmak üzere gevşer.

Anal Kanser Nedir?

Anüs bölgesindeki dokuların etkilenmesi sonucu oluşan kansere anal kanser denir. Kanser, vücudun temel yapı taşları olan hücrelerde meydana gelen bir sorun sonucu oluşur. Vücudumuz büyümeyi, yıpranmış dokuların yenilenmesini ve yaraların iyileşmesini sağlamak adına daima yeni hücreler üretir.

Normalde hücreler düzenli yöntem ile çoğalırlar ve ölürler, böylelikle her kaybedilen hücrenin yerini yeni bir hücre alır. Bazen de hücreler anormalleşerek büyümelerini sürdürür. İşte bu hücreler anormal hücredirler ve zamanla bir tümöre dönüşebilecek bir yumru formunu oluştururlar.

Eğer tümördeki hücreler kanserliyse hızlı bir şekilde kan dolaşımı ve lenf sıvısı aracılığıyla yayılabilirler, devamında da yeni bir konumda farklı bir tümörü oluşturabilirler. Oluşan bu yeni tümöre ise sekonder (ikincil) kanser yahut metastaz olarak bilinir.

Anal Kanser Tipleri Nelerdir?

Yassı Hücreli (skuamöz hücreli) Karsinomalar (SCC’ler)

Anal kanserlerin çoğu bu kanser tipindendir. Hatta anal kanser denildiğinde genellikle bu SCC tipi kanser işaret edilmiş olur. SCC’de kanserleşme, anüsün çoğunluğunu kaplayan yassı (skuamöz) hücrelerde başlar.

Adenokarsinoma

Anal kanserlerin bir kısmını oluşturur. Adenokardinomda kanserleşme, anal salgı bezlerindeki hücrelerde başlar. Bağırsak kanserinde kullanılan tedavi yöntemleri bu anal kanserin tedavisi için de kullanılır.

Deri Kanseri

Anüsün sadece dış kısmındaki cilt bölgesi de, nadiren de olsa, anal kanserlerden etkilenebilir. Sonucunda oluşan kansere ise Anüs Çevresi Deri Kanseri denir. Eğer kanserleşme sfinkter kaslarına çok yakın değilse, derinin diğer bölgelerindeki SCC’lerin tedavisine benzer bir yöntem ile tedavi edilebilir.

Anal Kanser Ne Kadar Yaygındır?

Avusturalya’da her yıl yaklaşık 460 insana anal kanser teşhisi konmaktadır. En yaygın olarak 50 yaş üstü bireylerde gözlenmektedir. Ayrıca, kadınlarda erkeklere nazaran kısmen daha fazla görülmektedir. Son yıllarda da anal kanser teşhis edilen bireylerin sayısında artış gözlenmektedir.

Risk Faktörleri

Anal kanser vakalarının yaklaşık %80’inin sebebi İnsan Popiloma Virüsü (HPV) denen son derece yaygın bir virüs ile enfekte olunmasıdır. HPV anüs, serviks, vajina ve penisin de dahil olduğu pek çok farklı vücut yüzeyini etkileyebilir. HPV genellikle hiçbir semptom oluşturmadığı için çoğu birey test yaptırmadığı sürece virüsü taşıdığının farkında dahi olamayacaktır.

Anal kanserin ana risk faktörü HPV’dir. Ancak anal kansere yakalanma riskini arttırabilecek başka faktörler de vardır:

  • Çeşitli nedenlerle zayıflamış bağışıklık sistemi: Örneğin; İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) taşımak, organ nakli (Çünkü bu süreç dahilinde doğal immün yanıt oluşarak nakil organa saldırabilir. Bu durumun oluşmaması adına vücut alışana kadar immün sistemin baskılanması gerekmektedir. ) veya çölyak, lupu, veya Graves hastalığı gibi otoimmün hastalıklar,
  • Diğer erkekler ile cinsel olarak birlikte olan bir erkek olmak,
  • Anal siğillere sahip olmak,
  • Anormal bir servikal tarama testi donucuna veya serviks, vulva veya vajina kanserine sahip olmak,
  • Tütün kullanmak,
  • 50 yaşın üzerinde olmak.

Anal kansere sahip bazı insanlarda ise bu risk faktörlerinden hiçbiri bulunmaz.

Semptomlar

Anal kanser, erken evrelerinde genellikle belli semptomlar göstermemekle birlikte bazı insanlarda  ise şu semptomlar deneyimlenmiştir.

  • Dışkıda yahut anal bölgeyi temizleme kağıdında kan veya mukus görme,
  • Anüs çevresinde kaşıntı, rahatsızlık ve acı hissi,
  • Bağırsağın rektum bölgesinde (bağırsağın anüsten önceki son bölgesi) doluluk, rahatsızlık ve acı hissi,
  • Anüs kenarına yakın bir bölgede yumru oluşumu,
  • Anüs çevresinde ülserle,
  • Dışkı geldiği zaman kontrol etmede zorluk.

Bu semptomları taşıyan her bireyde anal kanser oluşumu yoktur. Hemoroid veya anal kanaldaki çatlaklar (anal fissurlar) gibi diğer koşullar da bu semptomlara neden olabilir. Semptomların devamlılığı söz konusu ise de genel bir pratisyen hekime görünmek gerekir.

Teşhis

Anal kanserin teşhis edilebilmesi için başlıca, fiziksel muayene ve endoskopi ile biyopsi gerekmektedir.

Fiziksel Muayene

Doktorun anüs içerisinde herhangi bir yumru veya şişkinlik olup olmadığını anlamak üzere, eldivenli bir parmak ile ilgili ilgili bölgeye girmesi şeklinde yapılır. Buna, Dijital Anorektal Muayene (DARE) denir.

Endoskopi ile Biyopsi

Doktorun, anal kanalın iç yüzeyini görmek için, signoidoskop veya kolonoskop denilen dar bir cihazı anüsün içine doğru yerleştirmesi ile yapılır. Bu işlem genel anestezi altında da yapılabilir ve böylece bir doku parçası örneği (biyopsi) alınabilir. Sonrasında bu örnek test edilmesi için ilgili laboratuvara gönderilir.

Anal Kanserin Evreleri Nelerdir?

Evreler, kanserin ne kadar yayıldığını tanımlamamızı sağlar. Doktor kanserin hangi evrede olduğunu öğrenirse, o kansere özgün en etkili tedavi planını oluşturur. Anal kanser, TNM (Tümör Düğümler Metastazı) sistemi kullanılarak evrelendirilir.

 T (Tümör) 0-4

Bu ölçek tümörün bağırsak duvarında ve yakındaki alanlarda ne kadar büyüdüğünü gösterir. T1, tümörün küçük olduğunu belirtirken, T4 büyük boyutlu olduğu anlamına gelir.

N (Düğümler) 0-3

Bu ölçek, kanserin yakınlardaki lenf düğümlerine (küçük bezlere) yayılıp yayılmadığının göstergesidir. N0, lenf düğümlerinde kanserleşme yok demektir. N1, rektum çevresindeki lenf düğümlerinde kanserleşme var demektir. N2, pelvik veya kasık lenf düğümlerinden birinde kanserleşme olduğunu gösterir. N3, yakınlardaki diğer lenf düğümlerinde de kanserleşme var demektir.

M (Metastaz) 0-1

Bu ölçek, kanserin diğer uzak bölgelerdeki kısımlara yayılıp yayılmadığını gösterir. M0, kanserin yayılmadığı anlamına gelirken M1,kanserin yayıldığı anlamını ifade eder.

Kaynak: https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/anal_cancer/anal-cancer-overview.html

Görsel Kaynak: https://www.medikalfizik.net/tag/anal-kanal-kanseri-nedir/ 

Editör: Fatih Nejdet MEMİŞ

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir