in

Kaposi Sarkomu Nedir?

Tanımdan Tanıya Kaposi Sarkomu

İçindekiler

Tanım

Endotel hücrelerde başlayan bir kanser türüdür. Bu hücreler vücutta deri, karaciğer, sindirim sistemi, ağız, burun olmak üzere deri altında, mukoza zarındaki lenflerde ve kan damarlarında bulunur.

Kaposi sarkomu, büyüme şekli nedeniyle diğer kanser türlerinden farklıdır. Diğer türler tek bir bölgede başlayıp tedavi edilmediğinde farklı bölgelere yayılırken, Kaposi sarkomu birden fazla bölgede başlayabilir. En çok başlangıç gösterdiği yer derideki dış lezyonlardır (doku bozukluğu). Lenf düğümleri, karaciğer, bağırsak, dalak gibi iç organlarda da görülebilir.

Kaposi Sarkomu Türleri Nelerdir?

Dört ana tip Kaposi Sarkomu vardır;

  1. AIDS ile bağlantılı Kaposi sarkomu; bu tip en yaygın görülen ve en hızlı yayılan türdür. HIV enfeksiyonu ile alakalıdır. Herpes virüsü 8 (HHV8) olan HIV’li kişilerin bağışıklık sistemi çok zayıftır. Bu kişilerin Kaposi sarkomu olma riski fazladır.
  2. Klasik Kaposi sarkomu, nadir görülür. Yalnızca deride bulunur ve yavaş büyüme gösterir. İlk evrede çoğunlukla ciltte lezyon görüntüsü dışında belirti oluşturmaz. Genellikle radyoterapi ya da oluşan lezyonların dondurulması ile tedavi edilir.
  3. Nakil sonrası bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu Kaposi sarkomu oluşabilir. Nadir görülür. Bu durum bağışıklık sistemini baskılamak amacıyla verilen ilaçlar (steroidler) nedeniyle olur.
  4. Endemik veya Afrika Kaposi sarkomu, klasik Kaposi sarkomuna göre daha hızlı büyür. Genel olarak Afrika bölgesinin bazı bölgelerinde görülür. Bu tip kemoterapi ile tedavi edilir.

Sıklık

Bu kanser türü nadirdir. Victoria bölgesinde her yıl yaklaşık 26 kişiye Kaposi sarkomu teşhisi konulmuştur. Bu tür genellikle erkeklerde daha fazla görülür.

Riskler ve Nedenler

Birçok Kaposi sarkomu kanserine Herpes 8 virüsü (HH8) neden olmuştur. Örneğin; bağışıklık sistemi immün yetmezlik virüsü (HIV) yüzünden zayıflar ve kanser riskini arttırır. Avusturalya’da Kaposi sendromu vakalarının büyük çoğunluğu, HIV pozitif bireylerde görülür. HIV’in Kaposi sarkomunun büyüyüp yayılmasına nasıl neden olduğu henüz bilinmemektedir.

Belirtiler

Kaposi sarkomu bulunan kişilerde, deride (ağız içi dahil), bacaklarda bir veya birden fazla mor, kırmızı, pembe ya da kahverengi deri lezyonları görülebilir. Lezyonlar şiş veya düz olabilir. Bu lezyonlar hızla büyüyüp mide, bağırsak ya da lenf düğümleri gibi bölgelere yayılabilir.

Tümörler sindirim sisteminde büyüme gösteriyorsa, kanamalara ve bulantılarına sebep olabilir. Akciğerde görülen Kaposi sarkomunda ise, nefes darlığı ve öksürük gibi belirtiler görülür. Kanser nedeniyle lenf düğümleri etkilenirse ellerde ve ayaklarda şişme olabilir. Bu durumlara lenf düğümlerine biriken sıvı neden olmaktadır. Buna lenfödem denilmektedir. Diğer semptomlar arasında, enerji kaybı, yorgunluk, ani kilo kaybı, uykuda terleme vardır.

Yukarıda belirtilerden herhangi birine sahipseniz ve kanser teşhisi konulmadıysa, bu kanser türünün nadir olduğunu ve semptomlarınızın farklı bir nedenden dolayı olduğunu bilmelisiniz. Bununla birlikte iki haftadan uzun süren herhangi bir semptomunuz varsa doktorunuza görünmelisiniz.

Kaynak: https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/kaposis_sarcoma/kaposi-s-sarcoma-overview.html

Görsel Kaynak: https://www.sagliklayasam.net/kaposi-sarkomu/

Editör: Fatih Nejdet MEMİŞ

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir