in

Kan Diferansiyel Testi Nedir?

Kan Diferansiyel Testi Hakkında Bilgiler…

İçindekiler

Tanım

Kan diferansiyel testi, vücutta bulunan farklı tipteki beyaz kan hücrelerinin miktarını ölçmek için kullanılan bir testtir. Beyaz kan hücreleri (WBC), diğer adıyla lökositler immün sistemimizin bir parçasıdır. Organlar, dokular ve hücreler arasında bir ağ görevi üstlenerek bağışıklık sistemi ile birlikte vücudu enfeksiyondan korumaya çalışırlar. Beyaz kan hücrelerinin 5 farklı tipi vardır:

  • Nötrofiller: En yaygın görülen beyaz kan hücresi çeşididir. Bu hücreler enfeksiyon bölgesindeki istilacı virüs ve bakterilere karşı enzim adı verilen spesifik maddelerin salınımını gerçekleştirirler.
  • Lenfositler: İki farklı lenfosit çeşidi vardır. Bunlar B lenfosit ve T lenfositlerdir. B lenfositler virüs, bakteri ve toksinlerle mücadele ederken T lenfositler kanser hücreleri veya vücuda ait fakat virüsler tarafından enfekte edilmiş hücreleri hedef alırlar.
  • Monositler: Yabancı maddeleri veya ölü hücreleri vücuttan uzaklaştırarak bağışıklık tepkisinin artmasını sağlarlar.
  • Eozinofiller: Alerjik reaksiyon durumuyla, inflamasyon ve enfeksiyonla savaşmada görev alırlar. Ayrıca parazit ve bakterilere karşı savunmada etkilidirler.
  • Bazofiller: Astım ataklarını ve alerjik reaksiyonları kontrol etmeye yarayan enzimlerin salınımını gerçekleştirirler.

Test sonuçlarınızda 5ten fazla sayı olabilir. Örneğin laboratuvar, sayım sonuçlarını yüzde şeklinde listelemiş olabilir.

Kan Diferansiyel Testi Ne İçin Kullanılır?

Kan diferansiyel testi birçok sağlık sorununun teşhisi ve tanısı için kullanılmaktadır. Bunlar arasında otoimmün rahatsızlıklar, anemi, inflamasyonlu rahatsızlıklar, lösemi ve diğer kanser tipleri vardır. Genel fiziksel değerlendirmelerde de CBC testi yaygın olarak istenmektedir.

Neden Kan Diferansiyel Testi’ne İhtiyaç Duyuluyor?

Kan diferansiyel testi birçok nedenden ötürü yapılmaktadır. Doktorunuz aşağıdaki sebeplerden dolayı kan diferansiyel testi yaptırmanızı isteyebilir:

  • Rutin check-up prosedürünün bir parçası olarak genel sağlık durumunun izlenmesi için.
  • Eğer olağandışı bir yorgunluk ve vücutta açıklanamayan yaralar gibi semptomlara sahipseniz rahatsızlığınızın teşhisi için.
  • Kan ile ilgili rahatsızlıkların teşhisini yapmak veya seyrini izleyebilmek için.

Kan Diferansiyel Testi Esnasında Neler Oluyor?

Sizinle ilgilenen sağlık çalışanı küçük bir iğne yardımı ile kolunuzdaki bir damardan kan örneği alır. Bu iğne, örneği toplamaya yarayan bir test tüpüne bağlıdır. Tüp tamamen dolunca iğne kolunuzdan çıkarılır. İğne girip çıkarken hafif bir batma hissi yaşayabilirsiniz. Bu his genellikle 5 dakikadan az sürer.

Kan Diferansiyel Testi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Bu test öncesinde özel bir hazırlık yapmanız beklenmez.

Kan Diferansiyel Testi’nin Herhangi Bir Riski Var mı?

Test sonrası iğnenin girip çıktığı yerde morarma ya da ağrı hissi yaşayabilirsiniz. Bu semptomlar genelde hızlıca geçer.

Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?

CBC testini sonuçlarının normal kabul edilen aralığın dışında kalmasının birden çok sebebi olabilir. Yüksek WBC değerleri enfeksiyon, bağışıklık tepkisi veya kanserden kaynaklanıyor olabilir. Düşük WBC değerleri kemik iliği rahatsızlıkları, ilaç etkileşimleri ya da kanserden kaynaklanıyor olabilir. Fakat anormal çıkan test sonucu her zaman medikal tedavi gerektiren bir duruma işaret etmez. Egzersiz, diyet, alkol kullanımı, bazı ilaçlar, kadınlarda menstrüal döngü gibi faktörler de sonuçların normal aralığın dışında çıkmasına sebebiyet verebilir. Eğer sonuçlarda bir anormallik söz konusu ise doktorunuz bu durumun gerçek sebebini öğrenmeye yönelik başka testler isteyebilir. Sonuçlarınızın tam olarak ne anlama geldiğini öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız.

Kan Diferansiyel Testi Hakkında Diğer Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Belirli bazı stereoidlerin kullanımı beyaz kan hücresi sayımını etkileyerek sonuçların anormal çıkmasına neden olmaktadır.

Kaynak: https://medlineplus.gov/lab-tests/blood-differential/

Görsel Kaynak: https://www.kupime.com/ponuda/analize-krvi-labomedica/43557

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir