in

İngiltere’de Keşfedilen İlk Yan Boyunlu Kaplumbağa Fosili

İngiltere’de Keşfedilen İlk Yan Boyunlu Kaplumbağa Fosili Hakkında Bilgiler…

Tanım

Portsmouth Üniversitesi’ndeki amatör bir fosil toplayıcı ve paleontologların yaptıkları çalışmalarla, İngiltere’de ilk defa yan boyunlu kaplumbağanın keşfi gerçekleştirildi.

Bulunan fosil kalıntıları, yan boyunlu pan-pleurodiran adıyla anılan kaplumbağa türünün en eski örneğidir. Bu şekilde adlandırılmaları, tehlike durumunda, boyunlarını kabuklarının yan tarafına doğru katlamalarından ileri gelir. Bu özelliklerinden dolayı, onların sadece tek gözle görülebilecekleri sonucuna varılır.

Kaplumbağa fosili ilk olarak, Wight Adası’ndaki bir kumsalda keşfedildi. Kabuğu, neredeyse eksiksiz bir bütün olarak bulunsa da ne yazık ki kafatasına ulaşılamamıştı. Kabuğunda; servikal, dorsal ve kaudal omurlar, kürek kemiği, pelvik kuşak ve apendiküler kemikler ayırt edilebilmişti.

Paleontolog Megan Jacobs, bulunan bu fosil hakkında şunları söyledi: “Bu, harika bir keşif! Çünkü, Birleşik Krallık’ta ilk defa bu türde bir kaplumbağa bulundu. Daha da heyecan verici olanıysa, fosilin yaşını hiçbir şüpheye yer bırakmaksızın tespit edebilmek için yeni bir radyometrik tarihleme tekniği kullanmamızdı. CT taramasıyla, fosilin detaylı incelemesi yapıldı ve bu sayede, içindeki tüm küçük kemikler ortaya çıkarıldı. Fosil, ilk başta sahilde yuvarlanmış bir çakıl taşına benzetilse de böylesine bir keşfe sebebiyet vermesi inanılmaz.” Keşifle ilgili makale, Cretaceous Research dergisinde yayınlandı.

Megan ve beraberindeki meslektaşları, kaplumbağanın kabuğunun içinden mineral örneği aldılar. Daha sonrasında, bu örneğin içindeki kurşunun, radyoaktif uranyuma oranını ölçtüler. Testin sonucuna göre, kaplumbağanın günümüzden yaklaşık 127 milyon yıl önce, Alt Kretase döneminde yaşadığı sonucuna vardılar.

Aslında bu fosil, fosil toplayıcısı olan Steve Burbridge tarafından, Wight Adası’nın güneybatı sahilindeki Brook Körfezi’nde bulundu. Sahilin bu yakası, Wessex Formasyonu olarak bilinir ve bu bölgenin üst kısımlarıyla kıyıya maruz kalan bölgelerinde, omurgalı fosilleri bulunmaktadır.

Bu, Wessex Formasyonu’nda bulunan bir fosile, ilk defa radyometrik tarihleme tekniğinin kullanılmasıdır.

Megan, sözlerine şunları da ekledi: ” Steve’in, fosil örneğini büyük bir nezaket göstererek, Wight Adası’ndaki Sandown’da bulunan Dinosaur Isle Müzesi’ne bağışlamasından dolayı, kaplumbağaya ‘Burby’ lakabını verdik.”

Portsmouth Üniversitesi Gelecek Teknoloji Merkezi’ndeki araştırmacılar, fosildeki küçük kemikleri ayırt edebilmek için son teknoloji olan mikro CT taramasını kullandılar. Bu gelişmiş görüntüleme tekniği sayesinde, normalde zarar görme ihtimali olan kaplumbağa kabuğu, hiç zarar görmemiş; kabuğun yapısı ve bileşenleri hakkında paha biçilmez bilgiler elde edilmiştir.

Makale’nin ortak yazarlarından, ayrıca Portsmouth Üniversitesi Çevre, Coğrafya ve Yerbilimleri Okulu’nda jeolog olan  Dr. Catherine Mottram, ” Son Teknoloji radyometrik tarihleme tekniği sayesinde, ilk defa fosilin hangi tarihler arasında yaşadığını belirli bir zaman aralığına indirgeyebilmemiz heyecan verici.” sözlerini kullandı.

Fosili bulan Steve ise, şu sözleri dile getirdi: “Bulduğum bir fosilin, bir bilim makalesinde yayınlanması, benim en çılgın hayallerimin bile ötesinde. Onu ilk bulduğumda, bu kadar önemli bir fosil olduğunu asla tahmin bile edemezdim. Ayrıca, fosilin içindeki bütün küçük kemikleri görebilmek de oldukça harikaydı.”

Kaynak: https://phys.org/news/2023-06-side-necked-turtle-fossil-uk-isle.html

Görsel Kaynak: https://phys.org/news/2023-06-side-necked-turtle-fossil-uk-isle.html

Editör: Mert YALÇINTAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum