in

IL7R Geni Nedir?

IL7R Geni Nedir: Normal Fonksiyon, Genetik Değişikliklere Bağlı Sağlık Koşulları ve Genin Diğer İsimleri

İçindekiler

ILR7 Geni: İnterlökin 7 Reseptörü

Normal Fonksiyon

ILR7 geni, interlökin 7 (IL-7) reseptör alfa zinciri isimli bir protein bazlı molekülün sentezlenmesi için gerekli genetik kodlar aracılığı ile talimat vermektedir. Bu protein bazlı molekül hem IL-7 reseptörünün hem de timik stromal lenfopoietin (TSLP) reseptör moleküllerinin birer parçasıdır. Bu reseptör molekülleri, bağışıklık sisteminde işlev gören hücrelerinde membranlarında gömülüdür. IL-7 reseptörü hem B lenfositlerinde hem de T lenfositlerinde yer almaktadır ve bununla birlikte erken kan oluşturan hücrelerde yer almaktadır. TSLP reseptör molekülleri T ve B lenfositlerinde, monositlerde, dendritik hücrelerde ve çeşitli immün sistem hücrelerinde yer almaktadır. Bu reseptör molekülleri ve hücreler vücuda giren yabancı molekülleri (antijenler) tanımlar. Böylece vücudu enfeksiyona ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlamış olur.

Hücre membranındaki IL-7 reseptörü, IL-7 proteini ile etkileşmektedirler. IL-7 esasında bir sitokindir ve bu sitokin bağışıklık sistemi hücrelerin aktivitesini regüle etmektedir. Reseptör ile sitokin etkileşimi esasen anahtar-kilit uyumuna benzetilebilir. Bu anahtar-kilit uyumu, vücutta bir dizi kimyasal sinyali tetiklemektedir. Erken kan oluşturan hücrelerde, IL-7 reseptörü aracılığıyla sinyal vermek, olgun B hücrelerinin ve T hücrelerinin gelişimine yol açmaktadır. IL-7 reseptör sinyali, bu hücrelerin büyümesini, olgunlaşmasını, proliferasyonunu ve sağ kalımınını sağlamaktadır.

TSLP reseptörü TSLP sitokini ile etkileşime girer ve bu etkileşim sonucunda da bir dizi kimyasal sinyalleri tetikler. Tetiklenen sinyaller genellikle çeşitli bağışıklık sistemi hücrelerinin proliferasyonu ve büyümesi/olgunlaşmasıdır.

Genetik Değişikliklere Bağlı Sağlık Koşulları

Çoklu Skleroz

IL-7R genine ait yaygın bir varyete, çoklu skleroz hastalığının gelişiminde rol oynadığı bilinmektedir. Çoklu skleroz da merkezi sinir sistemi (CNS) hasar görmektedir. Hasar görmüş CNS sonucu gelişen yan etkiler zayıf kaslar, zayıf koordinasyon ve çeşitli sağlık sorunlarıdır. Çoklu skleroz hastalığında var olan genetik çeşitlilik, IL-7 reseptör alfa zincirindeki tek bir amino asit monomerini etkilemektedir ve amino asit treonin yerine 244 pozisyonundaki amino asit izolösini  belirtmektedir. Alfa zincirinin bu çeşidini içeren IL-7 reseptör molekülü, hücre zarına gömülü değildir, bunun yerine hücrenin içinde bulunmaktadır. IL-7 reseptör molekülünün, TSLP reseptör molekülünü etkileyip etkilemediği net bir şekilde bilinmemektedir.

IL7R geni bağışıklık sisteminin regülasyonunda rol oynamaktadır. IL7R geninde meydana gelen mutasyonlar sonucunda oto-immün hastalıklar meydana gelmektedir. Oto-immün hastalıklar içerisinde çoklu skleroz da dahildir. Çoklu skleroz; sinirlere ve onları çevreleyen koruyucu kaplamaya (miyelin kılıf) zarar veren iltihaplanma ile beraber merkezi sinir sistemin dejenerasyonu sonucu meydana gelmektedir. IL7R geninin çoklu sklerozun gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir ancak nasıl işlev gördüğü belirsizdir. Bilim insanları hem genetik unsurların hem de çevresel unsurların beraber bir kombinasyonu sonucu meydana geldiğini düşünmektedirler.

Omen Sendromu

Diğer Hastalıklar

IL7R genindeki genetik değişiklikler sonucu meydana gelen mutasyonlar doğrultusunda ağır kombine immün yetmezliği (SCID) hastalığını da yol açmaktadır. IL7R gen mutasyonlarına sahip bireylerin immün sisteminde T lenfositleri hemen hemen yok denecek kadar azdır fakat B lenfositleri ve NK hücreleri normal sayıdadır. SCID’ye neden olan birçok IL7R gen mutasyonu, IL-7 reseptörü ve TSLP reseptör sinyalini bozan IL-7 reseptörü alfa zincirinin üretimini durdurmaktadır. Bu sinyal önem ihtiva eder nitekim T lenfositlerinin gelişimi ve olgunlaşması bu sinyalden geçmektedir. Gelişemeyen ve olgunlaşamayan ve hatta bundan öncesi ele alınarak sentezlenemeyen T lenfositleri sonucunda bağışıklık sistemi enfeksiyonlara karşı normal işleyişini kaybedebilir. SCID hastaları da tekrarlayan enfeksiyonlar ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

IL7R gen mutasyonları kan oluşturan hücre kanserlerine de neden olmaktadır. Örnek olarak yüksek B lenfositleri ile karakterize edilmiş B hücreli akut lenfoblastik lösemi (ALL) hastalığı oluşmaktadır. Yüksek sayıda hücresi ile karakterize edilen T hücresi ALL kanserine yol açmaktadır. Esasında bu mutasyonların nedenlerinden birisi ise, IL-7 reseptör alfa zincirinin değiştirilmesidir. Bu değişiklik IL-7 reseptör molekülü ve TSLP reseptör molekülünün aşırı ekspresyonu sonucu sinyalizasyon yolaklarına sinyal göndermeleri ve bu sinyal sitokin olsun ya da olmasın bir önem ihtiva etmiyor. Aşırı ekspresyonu sonucu gelişen anlamsız proliferasyon ve metastatik karakter ALL’ya neden olmaktadır.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • CD127
  • CD127 antijen
  • CDW127
  • IL-7 reseptör alt-sınıf alfa
  • IL-7 altsınıf alfa
  • IL-7R- alfa
  • IL-7RA
  • IL7RA
  • IL7RA_İNSAN
  • ILRA
  • İnterlöin-7 reseptör alfa zinciri
  • İnterlökin-7 reseptör izoform H5-6
  • İnterlökin-7 reseptör alt-sınıf alfa
  • İnterlökin-7 reseptör alf-sınıf alfa öncü

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/gene/il7r/

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/1irp

Editör: Doğa DEMİRBAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir