in

Glukagon Testi Nedir?

Glukagon Testi: Tanım, Kullanım Amacı Nedir?, Glukagon Testine Neden İhtiyaç Duyulur?, Test Nasıl Gerçekleştirilir?, Riskleri ve Sonuçları Nelerdir?

İçindekiler

Tanım

Glukagon testi ile bireyin kanındaki glukagon miktarı ölçülür. Vücudun glikoz seviyesinin kontrol edilmesinde görevli olan glukagon hormonunun üretildiği yapı pankreastır. İnsan vücudunun ana enerji kaynağı olan glukozun kandaki seviyesi düştüğünde pankreas kan dolaşımına glukagon hormonunu salar. Böylece glukoz üretim süreci başlatılır. Glukoz miktarı yeterli, seviyeye geldiğinde orantılı olarak glukagon salınımı azaltılır. Pankreasın çeşitli sebeplerle yeterli glukagon salımını yapamaması major sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Diğer isimleri: glukagon kan testi, hipoglisemi-glukagon testi, glukagon-plazma testi

Glukagon Testi Kullanım Amaçları Nedir?

Glukagon testi genellikle hipoglisemi, pankreatit teşhisinde kullanılmaktadır. Glukagonoma adında nadir görülen pankreas tümörünün teşhisinde de kullanılmaktadır. Glikoz seviyesinin normalden düşük olduğu sağlık durumu hipoglisemi olarak adlandırılmaktadır. Hipogliseminin şiddetli görüldüğü durum tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabilir. Hipoglisemi ekseriyetle diyabetli bireyleri etkilemektedir. Ayrıca diyabet ilaçlarını veya besin alımını doğru düzeyde gerçekleştirmeyen bireylerde meydana gelebilir. Pankreas iltihabı ise pankreatit olarak adlandırılmaktadır. Akut veya kronik olarak gözlemlenebilen bir olgudur.

Akut kavramı, semptomun kısa süreli olarak gözlemlendiğini ifade eder: Aniden ortaya çıkar ve birkaç gün sürer. Akut pankreatit semptomları ise beklenenden daha şiddetli olarak gözlemlenebilir. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Kronik kavramı, semptomun uzun süreli olarak gözlemlendiğini ifade eder. Kronik pankreatit de uzun zamana yayılmış bir sağlık durumudur. Zaman geçtikçe kötüleşmektedir ve meydana gelebilecek hasarlar kalıcı olmaktadır. Komplikasyonlar görülene kadar belirtiler ortaya çıkmayabilir. Testin bir amacı da diyabetli bireylerin takibini sağlamaktır.

Glukagon Testine Neden İhtiyaç Duyulur?

Bireyin hipoglisemi veya pankreas tümörü belirtileri mevcutsa bu testin uygulanması gerekebilir.

Düzensiz ve hızlı kalp atışı, sinirlilik, bulanık görme, bitkinlik, açlık hissi, ağız bölgesinde ve yanaklarda karıncalanma hissi hipogliseminin semptomları arasında yer almaktadır.

İshal, kilo kaybı, ağız bölgesinde yaralar, vücudun bazı bölgelerinde döküntü görülmesi pankreatitin semptomları arasında yer almaktadır.

Glukagon Testi Nasıl Gerçekleştirilir?

Bir sağlık uzmanı, küçük bir iğne yardımıyla bireyin kolunda yer alan bir damardan kan numunesi alır. İğnenin yerleştirilmesiyle birlikte bir test tüpüne (veya sağlık uzmanının tercihine göre test şişesine) az miktarda kan toplanır. İğnenin damara girdiği ve çıktığı anda biraz batma hissedilebilir. Batma hissi çoğunlukla beş dakikadan az sürer.

Glukagon Testi için Herhangi Bir Hazırlık Gerekir Mi?

Evet gerekir. Testin uygulanmasından birkaç saat öncesine kadar yeme içme faaliyetlerinin tamamlanması gerekir. Bir diğer deyişle testin uygulanmasından birkaç saat öncesinde yeme içme faaliyetleri son bulmalıdır.

Glukagon Testinin Riski Var Mıdır?

Glukagon testi için sadece kan numunesi ile analiz gereklidir ve bu testin riski çok azdır.İğnenin  deriye temasla girdiği yerde hafif bir ağrı veya morarma meydana gelebilir. Bu semptomlar çoğunlukla kısa sürede geçer.

Glukagon Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Hipoglisemi, diyabet, pankreatit (akut veya kronik), pankreas tümörü (glukagonoma) sağlık durumları bireyin glukagon seviyelerinin normal olmadığını göstermektedir. Bireyin test sonuçları hakkındaki sorularını sağlık uzmanına sorması gerekmektedir. Laboratuvar testleri, referans aralıkları ve test sonuçlarını anlama hakkında daha fazla bilgi edinmek için referans link ziyaret edilebilir.

Glukagon Testi Hakkında Bilinmesi Gereken Başka Birşey Var Mıdır?

Glukagon stimülasyon testi adı verilen bir test ile glukagon testi çoğunlukla glukagon testleri olarak adlandırılmaktadır. Doğru bilgi ise aynı test olmadıklarıdır. Glikoz seviyeleri ile ilgili durumları kontrol etmek için bir glukagon testi kullanılmaktadır. Glukagon stimülasyon testi ise büyüme hormonlarıyla ilgili sorunları kontrol etmektedir. Ekseriyetle bebekler ve çocuklar için kullanılmaktadır.

Kaynak: https://medlineplus.gov/lab-tests/glucagon-blood-test/ 

Görsel Kaynak: DALL-E ile oluşturuldu.

Editör: Emine Öykü GÜNER

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir