in

AğlamaklıAğlamaklı ÇılgıncaÇılgınca ÇalışkanÇalışkan HavalıHavalı ŞaşkınŞaşkın Sevgi DoluSevgi Dolu EntellektüelEntellektüel

Glukagon Hormonu Nedir?

Glukagon İle Kan Şeker Seviyesinin Kontrolü

Tanım

Kandaki şeker seviyesi genel sağlığımız için çok önemlidir. Kandaki şeker seviyesi azaldığı zaman birey halsiz hisseder. Eğer çok fazla azalırsa ne yapacağını bilemez, başı döner ve bayılabilir. Kan şekerinin kontrolü karmaşık hormon sisteminin etkisindedir ve bu hormon sistemindeki hormonlardan birisi glukagondur.

Glukagon hormonu diğer hormonlarla çalışan bir hormondur ve kandaki glikoz seviyesini kontrol eden vücutsal işlevi vardır. Pankreasta bulunan alfa hücrelerinden gelir ve insülin salgılaması yapan beta hücreleriyle yakından alakalıdır. Bu durum, glukagonu vücudun glikoz seviyesini dengede tutan önemli bir hormon haline getirir.

Glukagon Hormonu Ne Yapar?

Glukagon hormonu, pankreas tarafından salgılanmasına rağmen doğrudan kandaki şekeri kontrol eden karaciğere etki eder. Özellikle karaciğerde depolanmış glikojenin glikoza dönüştürülmesini harekete geçirerek kandaki şekerin tehlikeli seviyelere düşmesine engel olur. Bu dönüştürülen glikoz, kan dolaşımına tekrar dönebilir, bu işleme glikojenoliz adı verilir.

İkinci olarak glukagon, karaciğerin bazı glikozları kullanmasına izin vermez. Bu işlem kandaki seviyeyi dengede tutmak için glikozların karaciğer tarafından kullanılmak yerine kan dolaşımına katılmasına yardımcı olur.

Son olarak glukagon, amino asit moleküllerinde glikoz üretimi olarak bilinen glukoneogenez işleminde çalışır.

Glukagon ve insülin her işlemde beraber çalışır. İnsülin, kandaki glikoz seviyesinin çok artmasına engel olurken, glukagon ise azalmasına engel olur. Glukagon üretimi, protein bakımından zengin olan besin tüketimi sonrasında, adrenalin artışı yaşandığında veya kanda düşük seviyede şekere rastlanıldığında harekete geçer.

Glukagon İşleyişinde Gerçekleşebilecek Sorunlar

Glukagon hormonunun işlevi gerekli seviyede kan şekeri için hayati önem taşır. Bu yüzden glukagon üretiminde bir hata veya sorun meydana gelirse bu durum glikoz seviyesiyle ilgili sorunlara yol açar. Düşük glukagon seviyesi durumu nadirdir, fakat bazen bebeklerde ortaya çıkabilir. Sonuç kandaki glikozun çok fazla azalmasıdır. Tedavisi ise hastaya glukagon enjekte edilmesidir. Birey yeteri kadar glukagona sahip olduğunda karbonhidrat tüketirse, kandaki şekeri çok daha fazla arttırır.

Yüksek seviyedeki glukagon da nadirdir, fakat hasta bireyin pankreasında belirli bir tümör oluştuğu zaman gerçekleşebilir. Yüksek glukagon seviyesine sahip hastalar diyabet rahatsızlığına yakalanabilirler veya çok fazla kilo kaybı durumunu deneyimleyebilirler.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/glucagon

Görsel Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/glucagon

Editör: Berfin Sucu

Ne düşünüyorsunuz?

9 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir