in

Genetik Modifikasyon Nedir?

Genetik Modifikasyon Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Endüstriyel Mikrobiyoloji

Tanım

Genetik modifikasyon, canlı organizmasındaki DNA molekülünün değişimi anlamına gelmektedir. Dünya genelinde bakteriler ve mayalar endüstriyel ürünler olarak sentezlenmektedir ve kullanılmaktadır. Doğada ya da tabiatta bu ürünleri verimli bir şekilde yapabilen çok az sayıda mikroorganizma bulunmaktadır. Bu yüzden bu ürünleri yapabilmek için genetik modifikasyon işleminden yararlanılmaktadır. Genetik modifikasyon aynı zamanda ürünün daha yüksek bir verimini veya saflığını ya da daha yüksek bir üretim oranını veya mikroorganizmanın daha iyi sağlamlığını elde etmek için yapılmaktadır.

CRISPR-Cas

Genetik modifikasyon işe yaramakta mıdır? Genetik modifikasyon işleminden en çok kullanılan tekniklerden bir tanesi CRISPR-Cas yöntemidir. Bu yöntem, DNA molekülünü değiştirmenin en verimli yoludur. CRISPR-Cas sistemi aslında bakterilerde ve arkelerde doğal olarak bulunan bir antivirüs sistemidir. Bakteri, virüsün enfektivitesini önlemek için virüsün genetik materyalini kesmektedir. Mikroorganizmanın genetik materyali, CRISPR-Cas sisteminin belirlediği noktalardan kesime tabi tutulmaktadır. Daha sonra DNA molekülü çıkarılabilir, yeniden düzenlenebilir ya da farklı bir yeni DNA molekülü entegre edilebilir. Bu modifikasyon işleminin hücredeki biyokimyasal olaylara etkisi olmaktadır. Bu tekniğin spesifitesi nedir? Bu teknik ile belirli bir yerde çok verimli ve hızlı bir şekilde değişiklik yapılabilmektedir. Ayrıca, diğer tekniklerde mümkün olmayan birkaç değişiklik aynı anda yapılabilmektedir. Böylece bu çok zaman kazandırmaktadır.

Test Etmek

Modifikasyonun işe yarayıp yaramadığını anlayabilmek için mikroorganizmalar kültüre alınmaktadır. Büyüme hızı ile mikroorganizmanın kullandığı ve sentezlediği maddelerin analizi yapılmaktadır. DNA dizileri sekanslama yöntemleri ile okunmaktadır. DNA’ya ait sekanslar kesin olarak okunmaktadır, haritalandırılmaktadır ve planlanan ayarlamaların gerçekten uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilmektedir.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/genericmodification/

Görsel Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/genericmodification/

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir