in , ,

Gelinciklerin Karnında Oluşan Sıvı Birikimi Nedir?

Gelinciklerin Karnında Oluşan Sıvı Birikimi: Tanım, Belirtiler, Nedenler, Teşhis, Tedavi, Yaşam, Yönetim ve Önlem

İçindekiler

Tanım

Periton sıvısı olarak da bilinen asit, karın boşluğunda sıvı birikimi olarak tanımlanabilecek bir bozukluktur. Bu birikim gelinciklerde karın rahatsızlıkları, iştah ve kilo alımı gibi belirtilere neden olabilir. Bu rahatsızlığın birçok nedeni olabilir, bu nedenle birden fazla tedavisi olabilir.

Belirtiler

Bu rahatsızlıktan etkilenen sistemler genel olarak bağışıklık ve lenf, böbrek (mesane ve böbrekler dahil olmak üzere), gastrointestina ve kardiyovasküler sistemidir. Belirtiler ise şöyledir:

  • Kilo kaybı
  • Uyuşukluk ve yorgunluk
  • Uyumsuz ve karasız bir yürüyüş
  • iştah kaybı ve yemek yiyememek
  • Karın bölgesinde oluşan şişlik
  • Palpasyon (elle yapılan karın muayenesi) sırasında oluşan ağrı

Nedenler

Asidin nedenleri değişiklik gösterebilir ve birkaçını şöyle sıralayabiliriz:

  • Kardiyomiyopati ya da kronik kalp yetmezliği
  • Böbreklerde bulunan rahatsızlıklar
  • Karın iç duvarında oluşan iltihap
  • Vücut içinde potasyum veya tuz dengesizlikleri
  • Bazı kalp kapakçıklarının veya kan damarlarının tıkanması

Teşhis

Veteriner hekimizin asidin varlığını belirlemek amacı ile gelinciğin karnından sıvı alımı yapar. Sıvıda bulunan bakteri miktarı, protein miktarı ve kanama gibi belirtileri inceleyerek teşhis koyar. Ayrıca hekiminiz idrar analizi ve biriken sıvının tespiti için X-ray ya da ultrason isteyebilir.

Tedavi

Asit tedavisi altta yatan sebebe bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Eğer belirtiler şiddetli ise gelinciği rahatlatmak adına karnında bulunan sıvı çıkartılabilir. Fakat tümör ya da kanama gibi bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Tedavinin bir parçası olan ilaçlar da altta yatan nedene göre belirlenir. Örneğin, asit bakteri kaynaklı ise antibiyotik reçete edilebilir. Ayrıca sıvı birikimini tedavi etmek için kullanılan diüretik ilaçların hipokalemi olarak bilinen ve kanda potasyum seviyesinin düşmesine neden olacağını da belirmekte fayda var. Bu durum belirtileri kötüleştirebileceği gibi komplikasyonlara da neden olabilir.

Yaşam ve Yönetim

Tedaviyi takip eden süreçte, eğer cerrahi bir müdahale varsa, beslenme ve protein alımına dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca altta yatan diğer nedenlere bağlı olarak hekimizin önereceği bakımları yapmanız gerekmektedir. Veteriner hekiminiz gelinciğinizin sağlığı için karaciğer panellerini ya da elektrolitleri kontrol ya da takip edebilir. Gelinciğinizde var olan sıvı birikimi ve ödem için ise diüretik ilaçlar ya da sıvı dengesini ayarlayan çeşitli ilaçlar reçete edilebilir.

Önlem

Rahatsızlığın birçok nedeni olduğundan kesin bir önleme yöntemi yoktur. Fakat travmatik nedenlerden oluşan asit durumlarını önlemek için travma yaratacak olayların oluşmasını engelleyecek güvenli ortamı oluşturup tasma kullanmalısınız.

Kaynak: https://www.petmd.com/ferret/conditions/digestive/c_ft_ascites

Görsel Kaynak: https://bilgihanem.com/gelincikler-hakkinda-bilgi/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir