in , ,

Gelinciklerde Konjestif Kalp Yetmezliği Nedir?

Gelinciklerde Sol-Sağ Taraflı Kalp Yetmezliği: Tanım, Semptomlar ve Tipleri, Nedenleri, Tanı, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

Gelinciklerde Sol ve Sağ Taraflı Konjestif Kalp Yetmezliği, kalp vücudun ihtiyaç duyduğu hızda kan pompalamadığında ortaya çıkar. Her iki hastalık da oksijenin yanlış sirkülasyonu, kan pıhtılaşması, felç, pulmoner ödem ya da vücutta sıvı birikimi gibi çeşitli kalp ve damar problemlerine yol açar. Vücuttaki organ sistemleri, Konjestif Kalp Yetmezliği’nden negatif yönde etkilenir.

Semptomlar ve Tipler

Gelinciklerde Konjestif Kalp Yetmezliği’nin birçok semptomu vardır. Çoğu, hastalığın ana nedenine ve gelinciğin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Bazı semptomlar:

  • Yüksek tansiyon
  • Kalp ritmi problemleri (kalbin çok hızlı ya da yavaş atması)
  • Aort sertleşmesi (vücuttaki en büyük atardamar)
  • Kalp zarı iltihabı (sol ya da sağ karıncığın dolmasını önler)

Nedenler

Gelinciklerde Konjestif Kalp Yetmezliği’ne, kalp kurtları sebep olabilir ama bazı durumlarda genetik olabilir. Diğer durumlarda zayıf kalp kasları, kalp yetmezliğine sebep olabilir.

Tanı

Gelinciklerde Konjestif Kalp Yetmezliği tanısı koymak için Veteriner Hekimler öncelikle Hipoglisemi, Kanser, Nörolojik Hastalıklar, Zatürre ve Karın Bölgesi Hastalıkları ya da Karaciğer Hastalıkları gibi Taşikardi ya da Aritmiye sebep olan diğer nedenleri eleyecektir. Tümör, kalp kurtçukları gibi kitleleri belirlemek ya da kalpte, karıncık ve kapakçıklardaki anormallikleri görmek için Ekokardiyogram yapılabilir. Kalp Kurdu Hastalığı’nı ya da sıvı birikmesini anlamak için laboratuvar testleri de yapılabilir.

Tedavi

Tedavi süreci, hastalığın nedenine göre değişir. Örneğin, beta ve kalsiyum kanal önleyiciler gibi kalp ilaçları kullanılabilir. Solunum sıkıntısı yaşayan gelinciklerde ise Oksijen Terapisi ve sıvı birikimini azaltmak için Elektrolit Terapisi uygulanabilir. Stresten uzak bir ortam ve dinleme de semptomları azaltmak ve hızlı iyileşme için önemlidir.

Yaşam ve Yönetim

Hastalığın ortaya çıkması, hastalığın doğasına ve ciddiliğine bağlı olarak ya da hayvanın gördüğü bakıma bağlı olarak gelincikten gelinciğe değişir. Ölümcül aritmilerin gelişmesi olası olduğu için gelinciğin yakın takibi önemlidir.

Kaynak: https://www.petmd.com/ferret/conditions/cardiovascular/c_ft_congestive_heart_failure

Görsel Kaynak: https://www.crestwoodvethospital.com/heart-disease-in-ferrets/

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir