in

Foraminifera Nedir?

Foraminifera Fosillerine İlişkin Bilgiler

İçindekiler

Küçük Kalsiyum Daireleri

Tanım

Foraminifera adını “delik taşıyan” anlamına gelen Latin kelimeler, foramen ve ferre’den almıştır. Resmi olmayan koşullarda forams olarak adlandırılmaktadırlar. Bu kalsiyum iskeletine sahip ökaryot organizmalar yaşayan fosiller olarak bilinmektedir.

Foram Yapısı

Foraminiferalar, kalsiyum iskeleti olan tek hücreli ökaryotlardan oluşmaktadırlar.  Oluştukları yere göre su altında (deniz tabanı) ya da planktonik (su kolonunda yüzen) olarak sınıflandırılmaktadırlar. Bu organizmalar dış iskeletlerinin kalsitten oluşmasıyla bilinmektedirler. Bir foraminifer bir yada birden fazla kalsit dairelerinden oluşmaktadır. Hücre içinde beslenmek ya da hareket edebilmek için hücre açıklarından ince tel gibi uzayabilen hücre plazmalarına sahiptirler. Bu uzantılar psödopodia olarak adlandırılmaktadır.

Yaşayan Fosiller

Bu organizmanın dış iskeleti hücreyi fosil olarak iyi korumuş ve bu sayede de üzerinde iyi şekilde çalışılabilmektedir. Genelde bu organizmalar mikroskobik boyuttadırlar fakat birkaç santimetre boyutlara kadar büyüyebilmektedirler. Hızlı evrilebildikleri ve kolayca bulunabildikleri için bu organizmalar ‘rehber fosiller’ olarak görülmektedirler, bu sebeple de biyostatigrafik yaşlandırma çalışmalarında kullanılmaktadırlar. Yani, bu fosiller kayaların yaşını hesaplamak ve kaya katmanları arasında farklılık olup olmadığı araştırmak için kullanılmaktadır.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/foraminifera/?__cat=a-h

Görsel Kaynak: https://www.micropia.nl/media/filer_public_thumbnails/filer_public/89/9e/899e80c1-28b6-464f-8ad3-5dcf9f52601b/foraminifera_1920x1080.jpg__280x180_q85_crop_subsampling-2.jpg

Editör: Selin Su GÜNDÜZ

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir