in

Enterococcus faecalis Nedir?

Enterococcus faecalis Bakterisi Hakkında Bilgiler

İçindekiler

İnsan Mikrobiyomunun Üyesi

Tanım

Toprakta ya da su da bulunabilen bu bakteri öncelik olarak insan bağırsaklarının daimi sakini olarak bilinmektedir. Bu yüzden de ismini “dışkıdan oluşan bir iç dünya” anlamında olacak şekilde Enterococcus faecalis olarak almıştır.

Şeker Koksi!

E. faecalis bakterileri koksidir. Koksiler, tek ya da kısa zincirler oluşturan küresel şekilde hücrelerdir. Bu türlerin hücre duvarları oldukça kalındır ve bütün hücre kütlesinin %40’ını oluşturmaktadırlar. Hücre bu kalın hücre duvarları sayesinde bağırsağımsı sindirim kanalında bulunan safra asitleri gibi aşındırıcı maddelere karşı koruma sağlamaktadır.

Vitaminler Dışkıda!

İnsanlar; büyümek, gelişmek ve tabi ki sağlıklı kalabilmek için vitaminlere ihtiyaç duymaktadır. Bu vitaminlerden biri ise B12 olarak ta bilinen kobalamin vitaminidir. Kobalamin, sinir sisteminin önemli fonksiyonları ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi için gerekli, değerli bir vitamindir. İnsanlarında dahil olduğu memeli grubundaki canlılar kobalamin vitaminini kendi kendilerine üretemezler. Bu canlılar bağırsaklarındaki mikroplara göre farklılık gösterirler. Birçok sayıda bakteri, arke ve Enterococcus faecalis’te dahil olmak üzere kobalamin vitaminini üretmektedir. Bu mikroplar kalın bağırsakta bulunmaktadır fakat vitaminler sadece ince bağırsakta emildiğinden bağırsak benzeri sindirim kanalının sadece üst kısımları vitaminlerin emilim görevinde yetkilidir.

Birçok otobur canlılar kendi bağırsaklarındaki kobalamin üreten mikropların bu sistemlerinden yararlanmak için kendi dışkılarını yeme durumu olan koprofaji durumunu sergilemektedir. Geviş getiren canlılar, örneğin ARTIS’te bulunan küçük bufolalar kobalamin üretimini gerçekleştiren mikropları işkembelerinde (ilk karın) bulundurmaktadırlar. Siyah tepeli makaklar gibi hem etçil hem otçul olan canlılarda bu vitamini hayvansal besinleri tüketerek almaktadır.

Yumurta Koruyucu

Bu bakteri aynı zamanda diğer canlılar içinde önemlidir. Örneğin Avrasya ibibiği dişileri kuyruklarının hemen üzerinde bir bez bulundurmaktadır. Bu bez, içerisinde birçok E. faecalis bulunduran kokulu bir sıvı üretir ve Avrasya ibibiği bu sıvı ile sadece kendini değil yumurtalarının da üstünü bu sıvı ile kaplar bu sayede, yumurtaları koyu renk haline getirip korumaktadır.

Peki Avrasya ibibiği neden bunu yapar? Bu iyi huylu bakteri anti-mikrobiyal karaktere sahip özel bir protein olan bakteriyosini üretmektedir. Küçük protein bakteriyosin, patojen özellik gösteren Bacillus licheniformis gibi bakterileri öldürmektedir. Bu patojenin ürettiği enzimler ibibiğin, kuşların tüylerindeki keratini parçaladığından E. faecalis’in ürettiği bakteriyosin proteininin bu patojene karşı koruma sağlaması kuş türleri için çok önem arz etmektedir. Dahası, bakteriyosinin sayesinde ibibiğin yumurtalarının kuluçkadan çıkma şansı daha yüksektir. Bakteriyotensin enfeksiyonu engellemekte ve bezden üretilen sıvı ile boyanmış yumurtaların boyanmamış yumurtalara kıyasla daha az patojen içerdiği bilinmektedir.

İlgili, Sevecen Bir Arkadaş Mı? Tahriş eden, Sinir Bozucu Bir Yerleşik Mi?

Bağırsaklarımız vücudumuzdaki tüm mikropların %99’unu barındırmaktadır, E. faecalis’te çoğu herkesin taşıdığı türlerden biridir. Bu bakteri vücudumuzda yediğimiz besinlerin sindirilmesine ve vitaminlerin üretilmesine yardımcı olmaktadır. Son zamanlarda yapılan çalışmalara göre bu bakterinin suşlarının varlığı sayesinde domuzlarda ve tavuklarda ishal olma durumunun azaldığı gösterilmiştir. Devamında, böyle uygulamalara yönelik çalışmalar, patojenik suşlara yönelik çalışmaların gerisinde kalmıştır çünkü diğer birçok bakteri gibi E. faecalis’te bir antibiyotiğe karşı direnç geliştirdiği genlerini birbirlerine aktarmaktadır.

Bu durum tür içi gen transferi olarak adlandırılmaktadır. Bu türlerin birkaç suşu birden fazla antibiyotiğe karşı önceden dirençli olmaktadır. En iyisine örnek olarak, vankomisin dirençli Enterococcus, VRE verilebilir. Üzerinde çok fazla çalışma olan ve bir ev sineği tarafından çok uzak mesafelere yayılabilen bir türdür. Ev sinekleri organik maddeleri ya da gübrelerin yıkımıyla beslenir ancak aynı zamanda meyve tabaklarımızda bulundurduğumuz elma ve muzlarda da karşımıza çıkmaktadır. Bu ev sinekleri sayesinde bakteriler bu yolla çok hızlı bir şekilde yayılabilir.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/enterococcus-faecalis/?__cat=a-h

Görsel Kaynak: https://www.micropia.nl/media/filer_public_thumbnails/filer_public/1b/a4/1ba4e759-c448-4467-8b51-4299c6549923/511_enterococcusfaecalis_1920x1080_1.jpg__280x180_q85_crop_subsampling-2.jpg

Editör: Selin Su GÜNDÜZ

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir