in

Dravet Sendromu Nedir?

Dravet Sendromu: Tanım, Semptomlar ve Tedavi

Tanım

Genetik dünyasına baktığımızda sayısız hastalık karşımıza çıkmaktadır. Bazıları ailesel olarak kalıtılrken bazıları ise sonradan meydana gelen mutasyonlar sonucu meydana gelmektedir. İncelendiklerinde birçoğunda ortaya çıkan semptomlar ağır seyrederken birçoğunda ise semptomlar hafif seyretmektedir. Bugün de bu genetik hastalıklardan biri olan Dravet sendromundan bahsedeceğiz.

Dravet sendromu yaşamın ilk aylarında başlayan bilişsel, davranışsal ve motor işlevlerde ileri derece bozulmaya neden olan bir epileptik semptomdur. Yıkıcı etkilere neden olmaktadır. Epileptik ensefalopati olarak bilinen bu hastalık 1978 yılında Dr. Dravet tarafından süt çocukluğu döneminde ciddi miyoklonik epilepsisi (SMEI) olarak tanımlamış ve buna benzer başka olgular da zamanla bildirilmiştir.

Genelde nöbet öncesinde hastalar normal seyirde iken, 6 ay civarında önce fokal veya jeneralize nöbetler görülmeye başlanır. Zamanla bu nöbetlerin süresi uzamaya başlar. Ayrıca afebril, jeneralize klonikya da hemiklonik nöbetler ilk yaşta, miyoklonik, absansgibi diğer nöbetler ise 1-4 yaş arası ortaya çıkmaya başlar. Baktığımızda tüm bu nöbetler antiepileptik tedaviye direnç göstermektedir. İlk 6 ayda çekilen EEG’ler normal seyrederken 3 yaş sonunda jeneralize simetrik veya asimetrik diken ya da çoklu diken dalga gibi anormal durumlar EEG’de görülmeye başlanır. Bu anormal durumlar uyku esnasında daha da artabilir. Nörolojik durumlar başlangıçta normal seyirli iken hastalığın artması ile ataksi ve piramidal bulgular gözlenmektedir. Psikomotor gelişimsel gerilik hastalıkta belirgin olmaktadır.

Tipik SMEI olgularının yanı sıra; EEG’de jeneralize diken dalga aktivitesinin izlenmediği, bilişsel yönden bozulmanın daha sınırlı olduğu SMEB olguları da mevcuttur. Bu klinik heterojeniteden kaynaklı hastalığa Dravet sendromu olarak adlandırılmıştır. Bu hastalık nadir bir hastalıktır. Ailede nöbet öyküsü mevcuttur. Bu durum genetik bir yatkınlığı düşündürmüştür. 2001 yılında yapılan incelemeler neticesinde SCN1A geninde mutasyon tespit edilmiştir.

Semptomlar

  • Uzun ve sık nöbetler
  • Gelişimsel gecikmeler
  • Hareket ve denge sorunları
  • Ortopedik problemler
  • Dil ve gelişme sorunları
  • Beslenme problemleri
  • Uyku problemleri
  • Kronik rahatsızlıklar
  • Otonom sinir sistemi bozuklukları

Tedavi

Dravet sendromu bir spektrum bozukluğudur. Yani hastalarda farklı şiddette nöbetler meydana gelmektedir. Bu yüzden ilaçlar her hastada aynı etkide olmamaktadır. Ancak antikonvülzan/antiepileptik ilaçlar bu nöbetleri azaltabilmektedir. FDA 2 yaş ve üzeri çocuklarda kullanılmak üzere fenfluramin olan fintepla adında bir ilacı onaylamıştır. İlaç 2021 yılında piyasaya çıkmıştır.

İlaç tedavisi dışında gen tedavisi de uygulanmaktadır. Gen tedavisine yönelik çalışmalar iki ana strateji üzerine kurgulanmaktadır. Bunlardan biri mutasyonsuz SCN1A geninin ekspresyonunu artırmak, diğeri ise mutasyonlu geni yeniden dizayn etmeye çalışmaktır. Ayrıca bu tedavide CRISPR yönteminden de faydalanılmaya çalışılmaktadır.

Sonuç olarak Dravet sendromu ciddi bir hastalıktır ve kişilerin hayatını çok küçük yaşlardan itibaren etkilemektedir. Bu hastalık üzerine farklı ülkelerde araştırmalar ve çalışmalar devam etmektedir.

Kaynaklar:

  1. https://turkarchpediatr.org/Content/files/sayilar/34/TPA-36539-CASE_REPORT-OZ_TUNCER%20(1)(1).pdf
  2. https://www.bilgiustam.com/nadir-gorulen-epilepsi-cesidi-dravet-sendromu/
  3. https://www.medikalakademi.com.tr/genetik-hastaliklar-dravet-sendromu-nedir-nedenleri-ve-tedavisi/

Görsel Kaynak: https://www.epilepsiforeningen.dk/epilepsi/syndromer-epilepsiformer/dravet-syndrom/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir