in

Domuz Burunlu Kaplumbağa Fosillerinin Keşfi

Domuz Burunlu Kaplumbağa Fosillerinin Keşfi Hakkında Bilgiler

Tanım

Birçok açıdan benzersizliği olan tatlı su kaplumbağası domuz burunlu kaplumbağaların anavatanı Yeni Gine’nin kuzey ve güney bölgeleridir. Domuz burunlu su kaplumbağaları diğer su kaplumbağaların aksin su hayatına daha da adapte olmuşlardır. Deniz kaplumbağalarına benzer kürek benzeri yüzgeçleri, su altında kalırken nefes almasına yardımcı olacak şnorkel benzeri bir domuz burnu ve yumurtadan çıkacak yumurtaları vardır.

Domuz burunlu su kaplumbağaları aynı zamanda daha önce kuzey yarımkürede yaşamış carettochelyids olarak bilinen bir grup tropikal kaplumbağanın hayatta kalan son türüdür. Araştırmacı bilim insanları domuz burunlu su kaplumbağaların sadece son birkaç bin yıl öncesine kadar Avustralya’ya uğramadıklarını düşünüyorlardı çünkü fosilleri bulunmamıştı.

Victoria’nın müze koleksiyonlarından elde edilen 5 milyon yıllık bir fosil durumları yeniden şekillendirdi. Melbourne’un 20 km güneydoğusundaki Beaumaris’te keşfedilen bu fosil, araştırma ekibinin bu fosile rastlayana kadar yaklaşık 100 yıl kadar bir sürede Melbourne Müzesi’nin koleksiyonunda belirtilememiştir.

Araştırmacı bilim insanları keşfettikleri fosili Paleontoloji Dergisi’ndeki makalelerinde bildirmişlerdir. Domuz burunlu bir kaplumbağanın kabuğunun ön kısmının küçük bir bölümünü tanımlamışlardır. Fosil sadece bir parça olmasına rağmen, kabuğun çok tespit edici bir bölgesinden olduğu kanısına varmışlardır.

Tropikal Melbourne

Milyonlarca yıl öncesinde Avustralya’nın doğu kesimi tropik bir kaplumbağalar için esas yerdi. Bilim insanları daha sıcak ve nemli ortam, geçmişte daha çeşitli kaplumbağaların yaşayışı için daha iyi olabileceğini belirtmişlerdir. Bugün, Avustralya çoğunlukla yan boyunlu kaplumbağalara ev sahipliği yapmaktadır. Tropik bölgelerde yaşayan kaplumbağalar buraya gelebilmek için binlerce kilometrelik okyanusu geçmek durumu ile karşı karşıya kalabileceklerdi fakat bu alışılmadık bir durum olmamıştır nitekim küçük hayvanlar bitki örtüsü sallarına binerek denizi geçebilmektedirler.

Peki bu kaplumbağalar şimdi nerede? Modern domuz burunlu kaplumbağa neden carettochelyidlerin kalan son türü? Aynen öyledir ki günümüzde nesli tükenmekte olan veya nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan hayvanlar tıpkı o zamanda iklim değişikliği yüzünden nesilleri tehlike altında kalmıştır.

Buzul çağlarından sonra Avustralya’nın iklimi daha serin ve kuru hale geldiğinde, Kuzey Bölgesi ve Yeni Gine’deki domuz burunlu kaplumbağa hariç tüm tropikal kaplumbağaların nesli tükenmiştir. Fakat nesli tükenmek üzere olan domuz burunlu kaplumbağa türünün de insan kaynaklı iklim değişikliği yüzünden sonunun geleceği anlamını da taşımaktadır. Çünkü bu hayvanlar ortama ya da çevreye çok hassas olup özellikle yağışlara karşı çok duyarlıdırlar nitekim eğer yağmur olmazsa bu kaplumbağalar yumurtalarını yumurtadan çıkartmazlar.

İnsan faktörüyle değişen iklim koşullarının etkileri Avustralya’nın birçok yerli hayvanı ve bitkisi için geçerliliği olan bir durumdur. Esasında kaplumbağa ve timsah gibi sürüngen canlılarda cinsiyet, yumurtaların kuluçkaya yatıldığı sıcaklık referans alınarak belirlenmektedir. Bu yüzden insan kaynaklı iklim değişiklikleri bu tip canlıların soylarını veya nesillerini tehlike altına bırakmak anlamına gelmektedir.

Beaumaris’ten gelen fosiller incelendiği zaman Avustralya’nın önceki tropik ortamının hayvanlar için ne kadar önem ihtiva ettiğini göstermektedir. Güney Avustralya, çok daha kısıtlı aralıklara sahip birçok tropik türe ev sahipliği yapıyordu. Geçen senelerde Beaumaris’in tropikal fok balıklarının keşfi araştırmacı bilim insanlarının fok balıklarının nasıl evrimleştiğine dair düşüncelerini tamamen değiştirmiştir. Bu gibi fosiller milyonlarca yıl öncesinden gerek yaşadıkları ortam hakkında gerekse kendi evrimleri hakkında birçok bilgiyi sunmaktadır.

Kaynak: https://phys.org/news/2021-12-rare-fossil-reveals-prehistoric-melbourne.html

Görsel Kaynak: https://yandex.com.tr/gorsel/search?text=domuz%20burunlu%20kaplumba%C4%9Fa&pos=3&img_url=https%3A%2F%2Fpbs.twimg.com%2Fmedia%2FC9gwVa6UAAIeTCU.jpg&rpt=simage

Editör: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

11 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir