in , ,

EntellektüelEntellektüel

Deniz ve Kara Kaplumbağalarında Kulak Enfeksiyonları Nedir?

Deniz ve Kara Kaplumbağalarında Kulak Enfeksiyonları: İşitme İle İlgili Apseler, Kulak Enfeksiyonunun Belirtileri, Kulak Enfeksiyonlarının Nedenleri, Teşhisi, Tedavi Yöntemi, Enfeksiyonu Önleme

İçindekiler

Tanım

Kaplumbağalar, özellikle de kutu kaplumbağaları ve suda yaşayan kaplumbağa türleri, orta kulak enfeksiyonlarının etkisinde kalma riskleri vardır. Timpanik boşluk, ağız köşesinin hemen arkasında bulunur. Kulak sağlıklı olduğu zaman, kaplumbağanın kafasına karşı düz ve ince bir deri zarı tabakasıyla korunur. Timpanik boşluk enfekte olup irinle dolduğu zaman, tıkaç zarda baskı oluşturur ve onun dışarı doğru şişmesine neden olur. Bu durum başın yan tarafında oluşan bir yumru olarak ifade edilebilir. Kulak zarının altında sıkışan enfeksiyon tıpta işitsel apse olarak adlandırılır.

Tedavi edilmezse enfeksiyon çene ve kafatasına da yayılabilir. Daha da ilerlemesi durumunda şişen zarın yırtılmasıyla karşı karşıya kalınabilir.

Belirtiler

  • Kulak zarında şişme ve kabartı
  • Kulak zarında irin görülebilir
  • Yutmada zorluk
  • Yemede isteksizlik
  • Gözde iltihaplanma
  • Ağız açıldığı zaman ağrı hissi
  • Kafayı çeşitli nesnelere sürtmek veya kulak bölgesine pençe atmak

Nedenler

İşitme (kulak) apselerinin perde arkasında diyetle alınan A vitamini yetersizliği, bunun yanında ortamlarındaki iyi olmayan sağlık koşullarına bağlı zayıflamış bir bağışıklık sistemi vardır.  Çeşitli atıklarla kirlenmiş suda yaşamaya mecbur bırakılan su kaplumbağaları, bakterilerle kirlenmiş suyu yutarlar bunun sonucunda da bakteriler östaki borusuna yolculuk eder oradan da orta kulağa geçebilir. Membran (zar) hasarlarının sonuçlarından biri de enfeksiyon oluşumudur. İnce membran, kaplumbağanın yaşamındaki nesnelerin ya da kaplumbağanın pençesinin sonucunda ortaya çıkacak delinmelere eğilimlidir.

Teşhis

Veteriner hekim, geniş ve kapsamlı olan bir fizik muayenenin ardından ağızı kontrol edecektir ve laboratuvar incelemeleri için kan alacaktır. Veteriner hekim, kaplumbağanın beslenmesini (diyet) ve yaşam ortamını sahibiyle beraber düzenleyecektir. Enfeksiyonun esas nedeni bulunmalıdır yoksa enfeksiyonla tekrar karşı karşıya kalınabilir.

Tedavi

Kaplumbağanın kulak zarının alt kısmında toplanan irin ve kalıntıları çıkarabilmek amacıyla ameliyat gereklidir. Veteriner hekim, kaplumbağayı uyuşturarak orta kulağa ulaşabilmek amacıyla zarda dikkatli bir şekilde delik açacaktır. Kulak boşluğundan dikkatli bir biçimde irin tıkacı kaldırılacaktır. Bu aşamadan sonra kavite bölgesi tamamıyla temizlenerek sterin salin ve bazı durumlarda da antimikrobiyal solüsyonla yıkanacaktır. Veteriner hekim, kalıntıların östaki borusuna akması durumunda yutulmaması ve solunmaması için dikkatli olmalıdır. Kavite bölgesi, antibiyotik bir merhemle doldurulacak ve sahibine kulağın günlük temizliğinin nasıl olması gerektiği, merhemle doldurma işleminin nasıl yapılacağı konusunda bilgiler verilmelidir. Kaplumbağaya bazı durumlarda enjekte edilebilir bir antibiyotik verilirken bazı durumda oral antibiyotikler tercih edilebilir.

Cilt zarının, kendine gelip iyileşmesi birkaç hafta sürebilir. Bu süre boyunca kaplumbağaların normal yaşam ortamlarından farklı bir alanda tutulmaları gereklidir. İyileşme sürecinin gerçekleşmesi ve dinlenebilmesi için uygun sıcaklık ve neme sahip bir alana ihtiyacı vardır. Yaşadığı alan, her gün temizlenmelidir. Kaplumbağanın kaldığı ortamı kaplamak için kullanılacak gazete ve havlular, günlük olarak değiştirmelidir.

Görsel: Operasyonu bu linkten izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=n6VZrqyf1VE

Kaplumbağa zamanının bir bölümünü ya da tamamını suda geçiriyorsa veteriner hekiminiz iyileşme sürecine yardımcı olabilmek adına çeşitli önerilerde bulunacaktır.

Önlem

Enfeksiyonun nedeni, A vitamini eksikliği ile ilgiliyse veteriner hekim kaplumbağanın beslenmesinde yeterli A vitamini almasını sağlayacak bir diyet programı hazırlayıp sahibiyle beraber kontrol edecektir. Yaşanılan ortamın sağlık koşulları, enfeksiyonu önlemede önemli bir etkendir. Yaşam alanı temiz tutulmalı, su ve yemek kapları sık sık değiştirilip dezenfekte edilmelidir. Veteriner hekiminizden bu dezenfekte işlemi hakkında öneri ve bilgi alabilirsiniz. Kimyasal kullanımından kaçınılmalıdır. Tekrar belirtmek gerekir ki çevresel nem ve sıcaklık önemli  parametrelerdir.

Kaynak: https://www.petmd.com/reptile/conditions/ears/c_rp_ear_infections

Görsel Kaynak: https://wiki2.org/en/Green_sea_turtle

Editör: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir