in

Cinsel Seçilim Nedir?

Cinsel Seçim Hakkında Bilgiler…

Tanım

Organizmanın daha fazla eş seçmesini sağlayan ve bir popülasyonda bir karakterin sıklığını arttıran sürece eşeyli seçilim ismi verilmektedir. Bu süreç, Darwin tarafından ortaya konulmuş ve tanımlanmıştır.

Darwin’e göre iki tür cinsel seçilim vardır. Bunlar şöyledir:

  • Erkek Rekabeti: Dişilere ulaşabilmek için kendi aralarında rekabet eden erkekler, doğrudan dövüş biçimini kullanabilir ya da kur yapma gibi daha incelikli davranışlarda bulunabilir. Örnek olarak, erkek böcekler, herhangi bir dişi böcek ile çiftleşirken, dişinin daha önce çiftleştiği erkeğin spermini uzaklaştırabilmek için çeşitli yeteneklere sahiptirler. Bu duruma örnek olarak, Calopterxy maculata ismi verilen bir böcek türü, erkeğin spermini dişiden uzaklaştırabilmek için penis üzerinde fırça ve kanca gibi yapılara sahiptir.
  • Dişilerin Tercihi: Erkek rekabeti ile ilgili hiçbir açıklaması olmayan tavus kuşlarının kuyruğu, dövüş esnasında hiçbir şekilde fayda sağlamaz, aksine bu durum aslında erkeğin dövüş gücünü azaltırdı. Bu sebepten ötürü, tavus kuşlarının kuyruğu için hiç kimse daha incelikli bir rekabet işlevi düşünmedi. Bunun üzerine Darwin, tavus kuşlarının kuyruğunun cinsel seçilim için var olduğunu öne sürdü çünkü dişiler, tercihen daha uzun, daha parlak ya da daha güzel kuyrukları olan erkekler ile çiftleşiyordu.

Sonuç olarak cinsel seçilim, erkek bireylerde saldırgan silahların ya da süs karakterlerinin (bu karakterler ikincil cinsel karakterler olarak da bilinir) evrimine yol açmaktadır. Cinsel seçilim, cinsel dimorfizmin, yani cinsiyetler arasındaki fiziksel farklılıklarının varlığının nedeni olarak kabul edilmektedir.

Peki, dişiler neden uzun kuyruklu erkekleri tercih etmektedirler?

Kaynak: https://www.blackwellpublishing.com/ridley/a-z/Sexual_selection.asp

Görsel Kaynak: https://porn-safe.com/content-https-www.britannica.com/science/sexual-selection

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir