in

Chlamydomonas nivalis Nedir?

Chlamydomonas nivalis Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Kırmızı-Beyaz Renkli Yeşil Algler

Tanım

Bir yeşil alg olan Chlamydomonas nivalis, genellikle karlı dağlarda görülmektedir. İçerdikleri kırmızı pigmentler ile karpuz karı olarak bilinen bir formu oluşturmaktadırlar. Bu tür yeşil alglerde erkekler ve dişiler olarak değil de + ve – olarak adlandırılan cinsiyet şekilleri vardır.

  • İsim: Chlamydomonas nivalis
  • Latince İsim: Chlamydomonas nivalis
  • Felemenkçe İsim: Chlamydomonas nivalis
  • Doğal Ortam: Karlı bölgeler, kutup bölgeleri, dağlar
  • Düşmanlar: Solucan, mantarlar, bakteriler

Chlamydomonas cinsi algler, hücreleri itmekle görevli iki kamçı yapıya sahip birkaç yüz tek hücreli yeşil alg türü içermektedir.

Yansıtma

Mikroskobik algler iklim gibi makroskobik süreçleri nasıl etkiler? Bu durumu Chlamydomonas nivalis’in karlanmayı eritme ve yansıtma (albedo) pigmenti ile açıklanabilir. Bu pigment, algleri UV ışınlarına karşı korumaktadır. Gelen UV ışınları hücre içinde ısıya dönüştürülerek hücre çevresindeki karlanma eritilir. Bir objenin ya da yüzeyin yansıtıcılığı Albedo olarak adlandırılmaktadır. Örnek olarak, orman çok az güneş radyasyonunu yansıttığından albedosu düşüktür. Kar ise radyasyonun çoğunu yansıttığından albedo değeri yüksektir. Bu yüzden geniş kar düzlükleri ısıyı neredeyse hiç emmez çoğunluğunu yansıtır fakat çok fazla C. nivalis bu düzlüklerde mevcutsa bu organizmalar radyan ısısını emer ve karlı düzlüklerin albedo değeri düşer. Sonuç olarak bu organizmalar bu gibi ısı tutma özellikleri sayesinde hava katmanlarını da ısıtmaktadırlar dolayısıyla da iklim üzerinde büyük bir etkileri olduğu söylenebilir.

Trafik Işığı

C. nivalis organizmalarının 3 fazlı yaşam döngüsü vardır: Yeşil, Turuncu ve Kırmızı. İlkbahar ve yaz dönemlerinde eriyen kar sularında olgunlaşarak hareketli yeşil hücreler oluşur. Bu oluşan hücreler karakteristik iki flagellaya sahiptir ve uygun ışık koşulunu yakalamak için sürekli olarak yüzmektedirler. Bu süreçte yeşil hücreler tıpkı fotosentez yapan organizmalardaki gibi klorofil pigmenti içermektedir. İlerleyen yaz dönemlerinde besinler azalır ve güneş radyasyonu daha yoğun hale gelmektedir. Bu sebeple de hücreler karbonhidratları ve yağları turuncu fazda depolamaya başlarlar ve bu fazda flagellalarını kaybederler. Ayrıca bu turunca fazda hücre duvarlarıda gelen soğuklara karşı daha dirençli olmak için kalınlaşmaktadır. Kış dönemi geldiğinde turuncu hücreler kırmızı bir spora dönüşmektedirler. Kırmızı fazda ki hücreler, güneş radyasyonuna karşı koruyan antaksantin pigmentini çok fazla içermektedirler.

Geliştirilmiş Dondurma

Bir insanın bir mikrosaniye bile yaşayamayacağı aşırı şartlar altında iyi yaşayabilen organizmalara ekstremofil denir. Bu ekstremofillerin çoğu mantarlar, algler, bakteriler ve en önemlisi arkealar gibi mikroorganizmalardan oluşmaktadır. Aşırı düşük sıcaklıklarda yaşayanlar, psikrofil olarak adlandırılmaktadır. Örnek olarak Antartika kıyılarında bulunan ve iç donmaya karşı dayanabilen birkaç organizmadan biri olan Nematod Panagrolaimus davidi, -80 °C’ye kadarki sıcaklıklara dayanabilmektedir. Şeker molekülü trehaloz bu koşullarda meydana gelebilecek hücre zarı çatlamalarını önlemektedir. Bunun gibi çoğu psikrofil, kendilerini korumak için donmayı engelleyen proteinleri üretirler ve bu üretilen proteinler, mikroskobik buz kristallerine bağlanarak daha büyük kristal oluşumunu ve hücrelerin delinmesini engellemektedirler.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/Chlamydomonas-nivalis/?__cat=a-h

Görsel Kaynak: https://avatars.dzeninfra.ru/get-zen_doc/1654945/pub_636cfd27e0e0086e3150d562_636cfedf5e81801ecb1e6270/scale_1200

Editör: Doğa DEMİRBAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir