in

ÇalışkanÇalışkan Sevgi DoluSevgi Dolu EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı ŞaşkınŞaşkın ÇılgıncaÇılgınca

Çalışma, Erken Primatların Diyetlerine İlişkin Bilgiler Sağlıyor

Erken Primatların Diyetlerine İlişkin Bilgiler

Giriş

Otago üniversitesinde yürütülen bir çalışmaya göre tatlı yiyeceklere olan sevgimiz ilk primat atalarımıza kadar uzanıyor.

American Journal of Biological Anthropology’de yayınlanmış olan bu çalışmada geç Eosen ve erken Oligosen dönemine dayanan Mısır’daki Fayum Çöküntüsünde bulunan fosiller kullanılarak beslenme alışkanlıklarına ışık tutulmuştur. Çalışma ekibindeki Dr. Borths bu çöküntüde bulunan primatların büyük iklim değişikliklerinden sağ kurtulduklarını da belirtti. Fayum’daki fosil kayıtları, atalarımızın bu daha kuru ve daha serin dünyaya karşı adaptasyon geliştirdiği ve kendini meyve ile beslediği bir zamanda olduklarını gösteriyor.

Otago Diş Hekimliği Fakültesi, John Walsh Araştırma Enstitüsünde başyazar olan Dr. Ian Towle bu araştırma süresince erken primatların diyetlerinin çoğunluğunun yumuşak yiyeceklerden mi yoksa sert yiyeceklerden mi oluştuğunu bulmak istediklerini söyledi.

Bu amaç için Duke Üniversitesi Duke Lemur Merkezi Doğa Tarihi Müzesi’nden Dr. Matthew R. Borths ve Diş Hekimliği Fakültesi’nden Otago’dan Dr. Carolina Loch’un da dahil olduğu bir araştırma grubu çalıştı. Beş tür primattaki diş kırılma kalıpları ve çürüklerin analizleri yapıldı. Diş kırıklarının sıklığına, ciddiyetine, yerlerine ayrıca diş çürüklerine çok dikkat edildi.

Araştırma grubu 421 diş örneğinden yalnızca 21’inde oldukça küçük diş kırıkları olduğunu gördü. Matt Borths Towle elde ettikleri bu bulgulara dayanarak modern insansılar ile karşılaştırıldığında diş kırılması yaygınlığının düşük olmasını primat atalarımızın yumuşak yiyeceklerin ağırlıklı olarak tüketmesine, daha çok ise olgun, şekerli meyve benzeri yiyeceklerin tercih edilmesi ile bağlantılı olabileceğini söyledi.  Ayrıca bu çalışma, erken antropoidler arasında olan sınırlı beslenme çeşitliliği hipotezine de katkı sağlamıştır.

İlk primatlara ilişkin bu bilgiler primat atalarımızın evrimsel yollarını anlamak için önemli bir temel de sağlıyor. Dr. Loch bu çalışmanın Otago üniversitesinde yapılan diş çalışmalarının ne kadar geniş ve ne kadar çeşitli olduğunu gösterdiğini de ayrıca belirtiyor.

Kaynak: https://phys.org/news/2023-12-insights-diets-early-primates.html

Görsel Kaynak: https://phys.org/news/2023-12-insights-diets-early-primates.html

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

9 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir