in ,

Bittium latreillii Nedir?

Bittium latreillii: Tanım, Sınıflandırma, Taksonomik Özellikler, Ekoloji ve Dağılım

İçindekiler

Tanım

Bttium latreilli, Bittum ailesine ait bir canlıdır.

Bittium latreilli Sınıflandırma

  • Şube: Mollusca
  • Sınıf: Gastropoda
  • Aile: Bittium
  • Cins: Bittium
  • Tür: Bittium latreilli

Bittium latreilli Görselleri

Görsel: Bittium latreilli mikroskop görüntüsü.
Görsel: Bittium latreilli mikroskop görüntüsü.

Bittium latreilli Taksonomik Özellikleri

Kabuk, diğer Bittium türlerine göre, tabanı daha geniş koni şeklindedir. Apeks sivridir. Kabuğu oluşturan spiral sarımlar üzerinde, dört veya daha fazla küçük granüllü konsantrik kordonlar yer alır. Son sarım üzerinde, granüllü olanlara ek olarak, çoğunlukla 6 adet olan, düz konsantrik kordonlarda bulunur. İlk oluşan spiral sarımlar düz olmasına karşın, özellikle ergin bireylerde, son turlar, az da olsa, konvekstir. Kabuk açıklığı büyük olup, kolumellar kenarı eğik, labrumu ise düzgün yuvarlaktır. Labrumun iç yüzeyinde kordonların yansıması çok belirgindir. Bazen telekonk üzerinde dağınık olarak yer alan varisler bulunabilmektedir. Kabuk rengi kahverenginin açık tonlarında olup, konsantrik kordonlar, fon renginden daima daha koyu renktedir. Maksimum yüksekliği 15 mm’ye kadar ulaşabilen büyük boyutlu Bittium türlerindendir.

Bittium latreilli‘yi Benzer Türlerden Ayıran Özellikler

B.reticulatum bireyleri ile benzer olan bu tür bireyleri, konsantrik kordonların fon renginden daima daha koyu renkte oluşu ve bunlar üzerinde bulunan daha küçük granüller ile ayırt edilir. Ayrıca kabuğun genel şeklinin düzgün konik oluşu da, ilk bakışta göze çarpan diğer bir ayırt edici özelliktir.

Bittium latreilli Ekolojisi

Kıyılarımızda yaygın olarak rastlanan türlerden biridir. Kıyıdan itibaren, genellikle, sirkalittoral zonun 100 m derinliklerine kadar olan bölgelerin, özellikle kahverengi alglerden Cystoseira türlerinin oluşturduğu fasiesler ile, Posidonia çayırlarında, nadiren Zostera’lı ortamlarda ve koralijenli biyotoplarda rastlanır. Bu tür bazen daha derinlerde de bulunabilmektedir. Kuzey Kıbrıs kıyılarında yapılan bir çalışmada 250-300 m derinlikte, detritik çamur içinde bir canlı bireye rastlanmıştır.

Bittium latreilli Dağılımı

  • Akdeniz
  • Ege Denizi
  • Marmara Denizi
  • Çanakkale Boğazı

Kaynaklar:

  1. Albayrak, S. 2000. Gökçeada (Ege Denizi) Litoralinin Bivalvia (Mollusca) Faunası ve Ekolojileri Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi.  İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  2. Eggermont M., Cornillie P., Dierick M., Adriaens D., Nevejan N., Bossier P., Van den Broeck W., Sorgeloos P., Defoirdt T., Declercq A. M., 2020. The blue mussel inside: 3D visualization and description of the vascular-related anatomy of Mytilus edulis to unravel hemolymph extraction. Scientific Reports, 10:6773.
  3. Öztürk B., Önen M., Doğan A., 2008. Türkiye Denizel Mollusca Türleri Tayin Atlası. TBAG 2343 (103 T 154).
  4. Pechenik J.A., 2010. Biology Of The Invertebrates (6th ed). The McGraw-Hill Companies, Inc., New York. 200-520.
  5. Reece J.B., Urry L.A., Cain M.L., Wasserman S.A., Minorsky P.V., Jackson R.B., 2011. Campbell Biology (9th ed.). Pearson Education, Inc., USA. 677-694.
  6. Schilthuizen M., Davison A., 2005. The convoluted evolution of snail chirality. The Science of Nature.
  7. Polat N., Zengin M., Gümüş A., 2011. İstilacı Balık Türleri ve Hayat Stratejileri. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, Sonbahar Yıl: 2, Volume: 1 Number: 4 Sayfa 63-86.
  8. Williams S. T., 2016. Molluscan shell colour. Biological Reviews 000–000.

Görsel Kaynak: https://www.nmr-pics.nl/Cerithiidae_nw/album/slides/Bittium%20latreillii.html

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir