in

Aritmojenik Sağ Ventriküler Kardiyomiyopati

Aritmojenik Sağ Ventrikül Kardiyomiyopati: Tanım, Sıklık, Nedenler, Kalıtım Modeli ve Hastalığın Diğer İsimleri

İçindekiler

Tanım

Aritmojenik sağ ventriküler kardiyomiyopati (ARVC), kalp kası miyokardın bozukluğu ile meydana gelen bir yetişkin kalp hastalığıdır. Bu hastalıkla birlikte, miyokard kısmi olarak bozulmaya başlar ve aritmi ile ani ölüm riski artar.

ARVC, erken evrelerde herhangi bir belirtiye sebep olmayabilir. Yine de yorucu egzersizler ani ölüm riski sebebi olabilir. Göğüste çarpıntı, baş dönmesi ve baygınlık (senkop) ARVC semptomlarındandır. Bacaklarda ve karında şişme, nefes darlığı ilerleyen zamanlarda ortaya çıkması muhtemel sorunlardandır. Hastalığın ileri evrelerinde miyokard bozulması ciddileşirse kalp yetmezliği de görülebilir.

Sıklık

ARVC yaklaşık olarak 1000’de 1 ila 2500’de 1 oranında görülür. Bozukluğu teşhis etmek hafif semptomlu ya da asemptomatik kişilerde zor olduğundan tam sıklığı bilinmemektedir.

Nedenler

ARVC’ye en az 13 gendeki mutasyon yol açabilir. Bu genlerin çoğu desmozom adlı hücresel yapıların yapımında rol aldığından desmozomal genler olarak isimlendirilirler. Desmozomlar, kalp kası hücrelerini bağlar ve miyokardiyuma güç sağlar. Böylelikle komşu hücreler arası sinyalleşmede görev alır.

Desmozomal gen mutasyonları dezsmozomların fonksiyonlarında bozulmaya sebep olur. Anormal desmozomlar varlığında, miyokardiyum hücreleri, özellikle ağır egzersiz gibi kalp kasına stres yaratacak durumlarda, birbirleriyle bağlantılarını keser ve ölür. Bu durum, sağ ventrikülü çevreleyen miyokardiyumun dokusunun yağ ve skar dokusu ile değişmesine yol açar. Bu anormal dokunun birikimi, sağ ventrikül duvarlarını gererek kalbin kan pompalamasını engeller. Kalp atışı bozulur  ve aritmi meydana gelir.

Hücre sinyali verme, normal kalp ritmini korumaya yardımcı olma ve stabilite sağlama gibi işlevlere sahip desmozomal olmayan bazı genlerin mutasyonları da ARVC’ye sebep olabilir. Bu genlerin hastalığa etkisi tam olarak bilinmese de araştırılmaktadır.

ARVC hastalarının hemen hemen %60’ında gen mutasyonları bulunmaktadır. PKP2 adlı bir desmozomal gendeki mutasyonların hastalığın en yaygın görülen kalıtsal kökenidir. Tanımlanmış bir mutasyon görülmeyen hastalarda ise, hastalığın nedeni bilinmemektedir. Araştırmacılar, hastalığa sebep olan diğer genetik faktörleri hala araştırmaktalar.

Kalıtım Modeli

ARVC vakalarının hemen hemen yarısında ailede hastalık öyküsü bulunmaktadır. Ailesel vakaların çoğunda hastalık otozomal baskın bir modelde kalıtsaldır. Yani hastalığa sebep olmak için her hücrede mutasyonlu genin bir kopyasının bulunması yeterlidir.

Nadiren de olsa ARVC otozomal çekinik modelde kalıtsal olabilir. Yani her hücrede bir genin iki kopyasının da mutasyonludur. Otozomal çekinik bozukluğa sahip bir kişinin ebeveynleri, mutasyonlu geni taşısa da durumun belirti ve semptomlarını göstermezler.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • Aritmojenik sağ ventrikül kardiyomiyopati-displazi
  • Aritmojenik sağ ventrikül displazisi
  • Aritmojenik sağ ventrikül displazisi/kardiyomiyopati
  • ARVC
  • ARVD
  • ARVD/C
  • Sağ ventrikül displazisi, aritmojenik
  • Ventriküler displazi, sağ, aritmojenik

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/arrhythmogenic-right-ventricular-cardiomyopathy/

Görsel Kaynak: https://www.cidg.org.nz/patients-families/cardiac-inherited-diseases/arrythmogenic-right-ventricluar-cardiomyopathy/

Editör: Selin Su GÜNDÜZ

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir