in ,

Anaplazi Nedir?

Anaplazi Tanım

Tanım

Anaplazi, belirli bir doku tipi olarak tanımlayan benzersiz özelliklerini kaybetmiş hücreleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Yunanca kökenlerinden alınan kelimenin kelimenin tam anlamıyla anlamı, normal hücrelerin her bölünmeyle daha özelleşmiş hale gelmesi, daha az özelleşmemesi anlamına gelir. Anaplazi, bir hücrenin genellikle bozulmuş bir şekilde daha çok kök hücre benzeri bir duruma ‘geri dönmesi’ olarak açıklanabilir. Sıkça kanser hücrelerinde görülen bu durumda, hücre artık etrafını saran dokunun bir parçası olarak işlev göstermez. Hücre mitoz geçirdikçe, anaplazi sergileyen hücreler üretir. Bu şekilde kötü huylu bir tümör doğar.

Normal hücrelerde, bir komşuya ulaşıldığında büyüme durur. Normal hücreler, dokulara uygun şekli sağlamak için birbirleriyle iletişim kurarlar. Bu iletişim olmadan, anaplazi gösteren bir tümördeki her hücre, normal bir hücreden çok daha büyük hale gelecek ve etrafındaki hücrelere çok gevşek bir şekilde bağlı olacaktır. Etrafındaki hücrelere bağ oluşturma yeteneği olmadan, kötü huylu tümörler metastaz yapabilir, yani kan dolaşımı yoluyla gevşeyip vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu son derece tehlikeli bir durum haline gelebilir, çünkü yeni kolonileşen tümörler hızla büyümeye başlayacaktır. Tümörün yeni yeri, beyniniz gibi yaşam için önemli bir yerse, sizi hızla öldürebilir. Farklılaşma eksikliği veya anaplazi, bir tümörün kötü huylu mu yoksa iyi huylu mu olduğunu sıklıkla belirleyen şeydir.

Artmış mitoz gösteren ancak hala doğru türde doku olarak farklılaşan tümörler genellikle iyi huyludur. Eğer hücreler etraflarındaki diğer hücrelere hala güçlü bir şekilde bağlıysa, metastaz yapmaları çok daha zordur. İyi huylu bir tümör durumunda, hücreler sadece fazla hızlı çoğalırlar ve kitle oluştururlar. Genellikle bunlar, yayılma riski olmadan cerrahi müdahale ile çıkarılabilir. Anaplazi gösteren kötü huylu tümörler, genellikle cerrahi müdahaleden sonra vücudun diğer bölgelerine metastaz yapmış olan küçük tümörleri öldürmek için radyasyon ve kemoterapi ile tedavi edilir.

Anaplazi sergileyen hücreler veya hücre grupları genellikle benzer semptomlara sahip olur. Etraflarındaki hücrelerden çok daha büyük hale gelirler ve eşitsiz, sıklıkla merak uyandıran şekillerde bölünmeye başlarlar. Mitoz sırasında hücre içeriğinin eşit bir şekilde bölünmesi yerine, garip fenomenler hücrelerin boyutlarının eşitsiz olmasına neden olur. Çekirdek, normal bir hücrede olduğundan daha büyük orantılı olarak, sitoplazmanın büyüklüğüne göre daha büyük hale gelir. Anaplazi gösteren bazı hücrelerde birden fazla çekirdek bulunabilir. Çekirdeklerin içinde, sıkışmış DNA veya kromatin, kaba bir görünüm alır. Anaplazi gösteren hücreler işlevselliğini kaybeder, bu da onları ‘kök hücre’ benzeri hale getirir. Örneğin, mukus salgısı yapan bir hücre artık mukus salgılamaz ve sadece mitoz sürecinden geçmek için var olur.

Kaynak: https://biologydictionary.net/anaplasia/

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir