in

Yetişkinler İçin İşitme Testleri Nelerdir?

Yetişkinler İçin İşitme Testleri: Tanım, Kullanım Nedeni, İhtiyaç Nedeni ve Daha Fazlası

İçindekiler

Tanım

İşitme Testleri, bizim ne kadar iyi işitebildiğimizi ölçer. Normal işitme, ses dalgalarının kulağımıza doğru ilerleyerek kulak zarımızın titreşmesine sebep olmasıyla gerçekleşmektedir. Titreşim ise dalgaları kulağımıza doğru hareket ettirir ve burada sinir hücrelerini beynimize ses bilgisi göndermesi için tetikler. Bu bilgi, duyduğumuz seslere dönüştürür.

İşitme kaybı, kulağın bir ya da birden fazla kısmında, kulağın içindeki beynin işitmeyi kontrol edilen kısmında ya da sinirlerde bir sorun olduğunda ortaya çıkar. Üç temel işitme kaybı çeşidi vardır:

  1. Sensörinöral (Sinir Sağırlığı) İşitme Kaybı: Bu tip işitme kaybı, işitmeyi kontrol eden sinirlerde ortaya çıkan bir sorundan ya da kulağın yapısından kaynaklanır. Doğumda var olabilir ya da yaşamının ilerleyen dönemlerinde meydana gelebilir. Bu işitme kaybı, genel olarak kalıcıdır ve herhangi bir sesi duyamamadan (hafif) hiçbir sesi duyamamaya (derin) kadar değişir.
  2. İletken İşitme Kaybı: Bu tip işitme kaybı, kulağa ses iletimin engellenmesinden kaynaklanmaktadır. Bütün yaş gruplarında görülebilinir fakat en yaygın olanı ise küçük çocuklarda ve bebeklerde görülür ve genellikle kulak enfeksiyonları ya da kulaktaki sıvı sebebiyle oluşur. Bu tip işitme kaybı çoğunlukla geçici, hafiftir ve tedavi edilebilirdir.
  3. Karışık İşitme Kaybı: Sensörinöral ve iletim tipi işitme kaybının birleşimidir.

Yaşlı yetişkinlerde işitme kaybı, yaygın durumdadır. 65 yaşın üzerindeki insanların aşağı yukarı üçte birinde, genellikle Sensörinöral tipte olmak üzere işitme kaybı vardır. Eğer işitme kaybı teşhisi konulursa, durumu tedavi etmemize ya da yönetmemize yardımcı olabilecek adımlar vardır.

Diğer İsimleri: Ses Testi, Odyogram, Odyografi, Odyometri

Ne İçin Kullanılır?

İşitme Testleri, işitmede problemimizin olup olmadığını, eğer problem varsa ne kadar ciddi olduğunu öğrenmek için kullanılır.

Neden İşitme Testine İhtiyacım Var?

İşitme kaybı belirtileriniz var ise İşitme Testi’ne ihtiyacınız olabilir. Belirtiler şunları içerir:

  1. Kulaklarda çınlayan ses,
  2. Yüksek hacimli sesleri duymada zorluk çekmek,
  3. İnsanlardan kendilerini tekrar etme ihtiyacı hissetmek,
  4. Televizyonun ya da müzik çaların sesini açma ihtiyacı hissetmek,
  5. Bilhassa gürültülü bir ortamda diğer insanların ne söylediğini anlamada zorluk çekmek.

İşitme Testi Sırasında Ne Olur?

Aşağıda belirtilen sağlayıcı çeşitlerinden ya da İşitme Testinizin birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından yapılabilir:

  1. Bir Kulak-Burun-Boğaz (KBB) Uzmanı ya da kulak-burun-boğaz hastalıkları ile durumlarının tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor tarafından yapılabilir.
  2. İşitme kaybının tanısı, tedavisi ve yönetiminde özelleştirilmiş bir sağlık hizmeti sağlayıcısı olan Odyolog tarafından yapılabilir.

Birden çok İşitme Test türü vardır. Çoğu test farklı ses ve perdelerde, ses seviyelerinde ya da gürültü ortamlarında verilen tonlara ya da kelimelere verdiğimiz tepkiyi kontrol eder ve bunlara Ses Testleri denir. Yaygın Ses Testleri şunlardır:

1- Orta Kulak Kas Refleksi (MEMR) Diğer Adıyla Akustik Refleks Ölçümleri: Kulağımızın yüksek seslere ne kadar iyi tepki verdiğini ölçer. Normal işitmede, yüksek ses duyduğumuzda kulağımızın içindeki küçük bir kas kasılır. Buna Akustik Refleks deniz. Test sırasında:

  1. Odyolog ya da doktorunuz kulağımızın içine yumuşak bir lastik uç yerleştirecektir.
  2. Uçlardan bir sekans yüksek ses gönderilip bir makinaya kaydedilecektir.
  3. Makine, sesin bir refleksi ne zaman tetiklenip tetiklenmediğini ya da tetiklendiğini gösterecektir.
  4. Eğer işitme kaybının durumu kötü ise, refleksi hiç tetiklemeyebilir ya da bir refleksi tetiklemek için sesin çok yüksek olması gerekebilir.

2- Saf Ton Testi: Diğer adıyla Odyometri. Bu test esnasında:

  1. Kulaklık takılır.
  2. Kulağımıza bir sekans ses gönderilir.
  3. Odyolog ya da doktorunuz, test esnasında farklı noktalarda seslerin perdesini ve yüksekliğini değiştirecektir. Bazı yerlerde sesler zor bir şekilde duyulabilir.
  4. Doktorunuz ya da Odyoloğunuz, sesleri her duyduğumuzda cevap vermemizi isteyecektir. Yanıtınız bir düğmeye basmak ya da elinizi kaldırmak olabilir.
  5. Test, farklı tonlarda duyabileceğiniz en sessiz sesleri bulmamıza yardımcı olabilir.

3- Diyapazon testleri: Diyapazon, titreştiğinde ses çıkaran iki uçlu metal bir cihazdır. Test esnasında:

  1. Odyolog ya da doktorunuz, diyapazonu başınızın üstüne ya da kulağınızın arkasına yerleştirecektir.
  2. Sağlayıcı bir ses çıkaracak şekilde çatala vuracaktır.
  3. Sesi sol kulağınızda, sağ kulağınızda ya da her ikisinde de eşit seviyede duyup duymadığınızı ya da sesi farklı ses seviyelerinde duyduğunuzda sağlayıcınıza bildirmeniz istenilecektir.
  4. Çatalın nasıl tepki verdiğinize ya da nereye yerleştirildiğine ilişkili olarak, iki kulakta mı ayrıca bir kulakta mı işitme kaybı olduğu gösterilebilir. Üstelik hangi çeşit işitme kaybınız olduğunu da gösterebilir.

4- Kelime ve Konuşma Tanıma Testleri: Bu test, konuştuğumuz dili ne kadar iyi duyabildiğimizi gösterebilir. Test esnasında:

  1. Kulaklık takılır.
  2. Odyolog bizlerle kulaklık aracılığıyla konuşur ve farklı ses seviyelerinde söylenen bir dizi basit sözcüğü bizden tekrarlamamızı isteyecektir.
  3. Odyoloğunuz duyabileceğimiz en yumuşak konuşmayı kaydedecektir.
  4. Bazı testler, yüksek sesli ortamda yapılabilir lakin işitme kaybı olan çoğu kişi gürültülü mekanlarda yapılan konuşmaları anlamakta zorluk çeker.

5- Timpanometri: Bu test, kulak zarımızın ne kadar iyi hareket ettiğini kontrol eder. Test esnasında:

  1. Odyolog ya da doktorunuz kulak kanalımızın içine küçük cihaz yerleştirecektir.
  2. Cihaz, havayı kulağımıza iterek kulak zarının ileri geri şekilde hareket etmesini sağlayacaktır.
  3. Makine hareketi timpanogram denilen grafiklere kayıt edecektir.
  4. Test, kulak enfeksiyonu ya da kulak zarında delik ya da yırtık gibi sorunların ya da sıvı ya da kulak kiri birikmesinin olup olmadığının anlaşılmasında da yardımcı olur.

İşitme Testine Hazırlanmak İçin Herhangi Bir Şey Yapmam Gerekecek Mi?

İşitme Testiniz için herhangi bir özel hazırlık yapmanıza gerek yoktur.

İşitme Testlerinin Riskleri Var Mıdır?

İşitme Testi yaptırmanızın hiçbir bir riski yoktur.

Sonuçlar Ne Anlama Gelmektedir?

Sonuçlarınız, işitme kaybınızın olup olmadığını ya da işitme kaybınızın İletken mi yoksa Sensörinöral mi olduğunu gösterebilir.

Eğer size, Sensörinöral İşitme kaybı teşhisi konulur ise sonuçlarınızın işitme kaybının şu şekilde olduğunu gösterebilir:

  1. Hafif: Çok alçak ya da çok yüksek tonlar gibi belirli sesleri duyamazsınız.
  2. Orta: Gürültülü ortamda konuşma gibi yeterinden fazla sesleri duyamazsınız.
  3. Şiddetli: Seslerin birçoğunu duyamazsınız.
  4. Derin: Hiçbir sesi duyamazsınız.

Sensörinöral İşitme kaybının yöntemi ve tedavisi, durumunuzun ciddiyetine bağlı olacaktır.

İletim tipi işitme kaybı teşhisi konulur ise doktorunuz size, kaybın sebebine bağlı olarak ameliyat ya da ilaç önerebilir.

Sonuçlarınızla ilgili sorularınız var ise doktorunuzla görüşünüz.

İşitme Testleri Hakkında Bilmem Gereken Herhangi Bir Şey Var Mıdır?

Hafif işitme kaybının olması bile normal konuşmanın anlaşılmasını zorlaştırabilir. Bundan dolayı, birçok yetişkin ve yaşlı insanlar sosyal durumlardan kaçınacak ve bu durum depresyona ve izolasyona sebep olacaktır. İşitme kaybının tedavisi, bu sorunların önüne geçmeye yardımcı olacaktır. Yaşlı yetişkinlerde işitme kaybı çoğunlukla kalıcı olsa bile, bu durumla başa çıkmanın yolları vardır. Tedavi seçenekleri şunlardır:

  1. Ameliyat: Birtakım işitme kaybı türleri, ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Bunlar ise kulağın içindeki küçük kemikler ya da kulak zarındaki sorunları içerir.
  2. Koklear İmplantlar: Kulağa, cerrahi olarak yerleştirilen cihazdır. Çoğunlukla ileri seviyede işitme kaybı olan ve işitme cihazı kullanmakta yarar görmeyen kişilerde kullanılmaktadır. Koklear implantlar, sesi doğrudan işitme sinirimize iletir.
  3. İşitme Cihazları: İşitme cihazı, kulağınızın arkasına ya da içine takılan cihazdır. Bu cihaz daha yüksek ses çıkartır. Bazı işitme cihazların daha ilerlemiş görevleri vardır. Sizin için Odyoloğunuz en iyi yöntemi önerebilir.

Kaynak: https://medlineplus.gov/lab-tests/hearing-tests-for-adults/

Görsel Kaynak: https://www.regainhearing.co.uk/blog/

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir