in

EntellektüelEntellektüel

Yapay Yetiştirme: Küresel Gıda Güvensizliğine Çözüm Olabilir Mi?

Yapay Yetiştirmenin Gelecekte Karşımıza Çıkabilecek Gıda Sorunlarına Karşı Çözümü

Giriş

Surrey Üniversitesinde gerçekleştirilen yeni bir araştırmaya göre, marul yetiştirmek için kullanılan yapay yöntemlerin, geleneksel tarla tabanlı yöntemlere göre iki kat daha fazla ürün verdiği belirlendi. Bu meta-analiz ayrıca, yapay yöntemlerle marul yetiştirmenin daha hızlı olduğunu gösterdi. Yaz aylarında üretim hızlarının %50 daha hızlı olduğu ve kış aylarında ise bu hızın %300’e kadar çıktığı tespit edildi.

Araştırmacılar, 120’den fazla yayınlanmış makaleyi analiz ederek, yüksek değerli bir ürün olan marulu yetiştirmek için kontrollü çevre tarımı (CEA) sistemlerinin etkisini anlamaya çalıştılar. Bu çalışma, altı ayda bir çevrimiçi olarak yayınlanan açık erişimli Plants dergisinde yayımlandı.

Araştırma, kontrollü çevre tarımı yöntemlerinin ortalama olarak tarlaya dayalı tarım yöntemlerine kıyasla iki kat daha fazla verim sağladığını ortaya koydu (1,88 kg m-2’ye karşılık 3,68 kg m-2). Araştırmacılar aynı zamanda kontrollü çevre tarımıyla yetiştirilen mahsullerin ekim süresinin ortalama olarak 40 gün olduğunu tespit etti. Bu, geleneksel tarla tabanlı yetiştirme süresinin ortalama 60-120 gün olduğundan daha kısa bir süreydi.

Dikkat çekici bir biçimde, araştırmacılar aynı zamanda dikey tarımı içeren (mahsullerin istiflenmiş katmanlar halinde yetiştirildiği) kontrollü çevre tarımı yöntemlerinin, geleneksel tarla tabanlı tarıma göre önemli ölçüde daha yüksek verimler (6,88 kg m-2) elde ettiğini keşfetti.

Dr. Zoe M Harris, Surrey Üniversitesinden çalışmanın ortak yazarı olarak iklim değişikliği acil durumunun küresel gıda güvenliği gibi birçok kritik konuya yönelik büyük zorluklar sunduğunu vurguluyor. Bu zorlukların üstesinden gelmek için kontrollü çevre tarımının önemli bir rol oynayabileceğine dikkat çekiyor. Kontrollü çevre tarımı, bitkilerin ve mahsullerin özel koşullar altında yetiştirilmesine olanak tanıyor ve bu durum, çevresel değişikliklere ve doğal afetlere dayanıklılığı artırabilir.

Bu teknolojinin getirebileceği faydaları anlamak için verimlilik ve büyüme oranlarına odaklanmak önemlidir. Kontrollü çevre tarımı, mevsim dışı üretim imkanı sağlayarak, mahsullerin daha fazla ve daha hızlı bir şekilde yetiştirilmesine yardımcı olabilir. Bu, gıda üretiminde daha fazla istikrar ve güvenilirlik sağlayabilir. Ayrıca, tarım alanlarının daha sınırlı kullanılması, doğal kaynakların daha etkili bir şekilde kullanılması ve su tasarrufu gibi sürdürülebilirlik avantajları da sunabilir.

Kaynakça: https://phys.org/news/2023-08-artificial-methods-crops-global-food.html

Görsel Kaynak: https://www.dtn.com/artificial-intelligence-in-agriculture-understanding-crop-growth/

Editör: Doğa DEMİRBAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir