in

EntellektüelEntellektüel

Vulvar ve Vajinal Kanserler Nedir?

Vulvar ve Vajinal Kanserler: Tanım, Tedavi Kararları, Seçeneklerin Bilinmesi ve Hastanın Kararı

İçindekiler

Tanım

Vulva ve vajina yumurtalıklar, fallopi tüpler, serviks ve uterusu da içererek kadın üreme sistemi elemanlarıdır.

Vulva

Vulva, bir kadının genital bölgesi için kullanılan terimdir ve ana bölümleri şu şekildedir:

  1. Mons Pubis: Labia üzerinde yer almaktadır ve kasık kıllarıyla kaplı olmakla birlikte yumuşak yağlı doku yığınıdır.
  2. Labia Majora: Labia minora olarak isimlendirilen iç dudakları kapsayan iki büyük, dış etli dudaktır.
  3. Labia Minora: İki iç dudak (büyük dudaklardan daha küçük ve ince olabilmektedir).
  4. Klitoris: Ana işlevi, kadınlarda cinsel/zevk organıdır. Küçük dudaklar vulvanın tepesinde birleşmektedir ve klitorisin lokalize olduğu yerdir. Klitoris uyarılma ile kanla dolup sertleşmektedir ve bunun sonucunda cinsel orgazm meydana gelmektedir.
  5. Bartholin Bezleri: Vajina girişine yakın olan iki küçük bez olmakla birlikte, vajinanın yağlanması için mukus üretmektedirler.

Vajina

Vajina, serviksten vulvaya kadar 7-10 cm arasında uzanan kaslı bir kanaldır. Vajinal açıklık kısmı adet kanının atıldığı, cinsel birlikteliğin meydana geldiği yani penisin penatürasyon olduğu ve bebek doğumunun meydana geldiği kısımdır.

Üretra, Anüs ve Perine

Klitorisin hemen altında idrar çıkışı için Üretra yer almaktadır. Onun aşağısında, vajinal açıklık ve vajinal açıklığın aşağısında Anüs yer almaktadır. Vajina ile anüs arasında yer alan deri bölgeye Perine olarak isimlendirilmektedir.

Tedavi Kararı Vermek!

Hasta bireyler, kendileri için var olacak tedavi türüne karar vermede zorluk çekebilmektedirler. Her şeyin çok hızlı bir şekilde gelişme ihtimali oldukça yüksek olabilmektedir. Erken tedavi için uzman hekim ile görüşme yapılması tavsiye edilmektedir. Bir süre beklemek, tedavinin başarısını etkilememektedir. Uzman hekimden seçenek sunmaları beklenmektedir ve herhangi bir kararda zaman ayrılması beklenmektedir.

Seçeneklerin Bilinmesi

Hastalığın seyrini, tedavi seçeneğini, yan etkilerini ve tedaviye ait maliyetin bilinmesi bilinçli bir karar için oldukça alternatiftir. Tedavi ekibinin, multidisipliner olup olmadığı ve tedavi merkezinin uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eve yakın tedavi merkezlerinde tedavi olabilir ya da belirli bir tedavide başarı elde etmiş bir tedavi merkezinde tedavi olmak faydalı olabilmektedir.

Ayrıntıları Kaydetmek

Doktor görüşmelerinde hasta vakalar, söylenen her şeyi hatırlamayabilir ki bu durum gayet normaldir. O yüzden hastalardan detayları ya da söylenenleri not etmeleri istenebilir ya da doktor görüşmelerine bir arkadaşı ya da aile üyelerinden birisi ile gelmeleri tavsiye edilmektedir.

Sorular Sormak

Kafa karışıklığı durumunda ya da durumları tam olarak idrak etme konusunda uzman hekime bir soru listesi oluşturularak sorular sorulabilir. Çok fazla soru olması halinde, bir kanser koordinatörüne ya da bir hemşireye danışılması önerilmektedir.

İkinci Bir Görüşte Bulunmak

Uzman hekimin önerilerini, tavsiyelerini teyit etmek ya da doğrulamak için açığa kavuşturma bakımından ikinci bir görüş yapılması tavsiye edilmektedir. Uzman hekimler bu duruma oldukça alışkındırlar. Aile hekimi ya da uzman hekimler ikinci bir görüşme için hastanın sonuçlarını diğer bir doktora gönderebilmektedirler. Tedaviye başlanmış olsa bile ikinci bir görüş olması muhtemeldir.

Hastanın Kararı

Yetişkin hastalar, kendilerine önerilen terapötik yöntemleri ya da uygulamaları kabul etme ya da reddetme hakkını sahip olmaktadırlar. Kanseri ilerlemiş hastalara kısa bir süreliğine fayda sağlamış olsa da önemli yan etkilere sahip olan tedavi yöntemlerini tercih etmektedirler. Diğer hastalar, Palyatif Tedavi yöntemlerini tercih etmektedirler. Hastalar, kararlarını vermeden önce tedavi ekibi, aile hekimi, aile ve arkadaşlar ile tartışabilirler.

Bir Klinik Araştırmaya Katılmalılar Mı?

Doktorlar ya da hemşireler, hasta vakanın bir klinik araştırma çalışmasına gönüllü olarak katılmalarını tavsiye edebilir. Araştırmacı doktorlar, mevcut tedavilerin daha iyi olup olmadığını görmek için alternatif tedavi yolları aramaktadırlar ve bunu teşhis için kullanmaktadırlar. Yıllar geçtikçe, denemelerin tedavileri iyileştirdiği ve kanser teşhisi konan kişiler için daha iyi sonuçlara yol açtığı görülmüştür.

Klinik araştırmalara gönüllü olarak katılmak için uzman doktor, klinik araştırma hemşiresi ve aile hekimi ile görüşmek yararlı olacaktır. Klinik araştırmalara katılım sağlandığı zaman, hastanın dilediği vakit araştırmadan vazgeçeceği de bilinmelidir.

Hastalar Hangi Sağlık Uzmanlarını Görecektirler?

Doktorlar semptomları belirlemek için ilk testleri uygulayacaklardır. Bu testler yetersiz kalırsa Uzman Doktor, Uzman Jinekologa ya da Jinekolojik Onkoloğa yönlendirecektir. Uzman Jinekologlar, alternatif testler uygulayacaklardır. Vulvar ya da Vajinal Kanseri teşhisi konulursa bir multidisipliner ekip alternatif tedavi seçenekleri için sonuçları değerlendireceklerdir.

Sağlık Profesyonelleri ve Rolleri

  1. Pratisyen Hekim: Tedavi kararlarına yardım etmekle beraber uzmanlar ile beraber hareket eder.
  2. Jinekolog: Üreme Sistemi Hastalıklarında uzmandır. Kanseri teşhis eder ve Jinekolojik Onkoloğa sevk eder.
  3. Jinekolojik Onkolog: İlgili kanseri teşhis eder ve cerrahi operasyonunu yapar.
  4. Radyasyon Onkolog: Reçete yazar ve Radyoterapi uygular.
  5. Tıbbi Onkolog: Kansere geleneksel tedavilerden olan Kemoterapi, Hedefe Yönelik Tedavi ve İmmünoterapi gibi tedaviler uygulamaktadır.
  6. Rekonstrüktif-Plastik Cerrah: Tümör doku çıkarıldıktan sonra genital bölgenin eski işlevi ve görünümünü geri kazandırmak için tedavi eder.
  7. Hemşireler: Tedavi boyunca bakım, bilgi ve destek sağlamaktadır.
  8. Kanser Bakım Koordinatörü: Hastanın bakımını koordine etmektedir. Multidisipliner ekip ile bağlantı kurmaktadır. Hastaya ve ailesine destek sağlamaktadır. Klinik Hemşire Danışmanı ya da Uzmanı olabilmektedirler.
  9. Psikiyatrist/Psikolog/Danışman: Duygusal anlamda destek çıkmaktadırlar. Cinselliğe etki eden duygusal problemlere de yardımcı olmaktadırlar.
  10. Sosyal Hizmet Uzmanı: Destek hizmetlerini kullanmaya yardımcı olmaktadır. Duygusal, pratik ve finansal konularda destek çıkmaktadır.
  11. Diyetisyen: Tedavi ve iyileşme sürecinde beslenme programı düzenlemektedir.
  12. Kadın Sağlık Fizyoterapisti: Mesane ve bağırsak sorunları, cinsel problemler ve pelvik ağrılar gibi Jinekolojik Tedavileri kapsayan fiziksel sorunları tedavi etmektedir.

Kaynak: https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/vulvar-vaginal-cancers/vulvar-and-vaginal-cancers-overview.html

Görsel Kaynak: https://www.thesun.co.uk/fabulous/9018987/ovarian-cancer-early-warning-signs/

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir