in

EntellektüelEntellektüel

Tycho Brahe Kimdir?

Tycho Brahe: Erken Yaşam ve Eğitim, Kariyer Yolu, Başlıca Başarıları, Özel Hayat

İçindekiler

Tanım

Tycho Brahe, gözlemleri, güneş sistemi ve yer çekimi hakkında yeni anlayış için temel oluşturan, yaşamdan daha büyük bir aristokrat gök bilimciydi. Onu kaçıran amcası tarafından büyütülen Tycho Kraliyet Sarayı’nda asilzade olmak yerine bilim insanı olmayı seçtiği için hem öz hem üvey ailesine karşı koydu.

İçkiyi asla reddedemeyen ve tartışmalarda hiçbir zaman geri adım atmayan genç bir erkek olarak burnunun çoğunluğunu bir düelloda kaybetti. Hayatı boyunca da birçok düşmanıyla hiddetle tartışmaya devam etti.

Tycho olağanüstü bir karakter olmasının yanı sıra, meslektaşlarından daha doğru çalışan keskin zekâlı bir astronomdu. Onun ay teorisi şimdiye kadar tasarlanan en iyi teoriydi ve en iyi derlenmiş yıldız kataloğu için veri üretti. Olağanüstü titiz gözlemleri, bir kerelik asistanı olan Johannes Kepler’in gezegenlerin güneşin etrafında oval yörüngelerde hareket ettiğini keşfetmesini sağladı.

İlk Yılları

Tycho Ottesen Brahe 14 Aralık 1546 tarihinde oldukça soylu ve varlıklı bir aileye dünyaya gelmiştir. Danimarka’nın Scarnia bölgesindeki Knustrop’ta ailesinin sahip olduğu büyük bir köşkte doğdu.

Babası Kraliyet Mahkemesi’nin de üyesi olan Otte Brahe idi. Annesi yine önemli bir aristokrat olan Beate Bille idi. Bu çiftin 12 çocuğu vardı ve Tycho ikinci olandı.

Çoğu zaman bilim insanlarının soy isimleriyle hitap etsek de bazı durumlarda isimlerini kullanmayı tercih ederiz (Galileo gibi). Bu durum basitçe Tycho olarak anılan ve ‘Teeko’ olarak telaffuz edilen Tycho Brahe için de geçerli.

Kaçırılma Olayı

Tycho iki yaşındayken garip bir olay yaşandı. Ailesi evden uzaktayken amcası Jørgen Brahe ve eşi Inger Oxe tarafından kaçırıldı. Jørgen’ın mülkleri için yasal bir oğula ve varise sahip olma hakkı olduğuna inanıyorlardı. Tycho’nun öz ailesi bir şekilde bu duruma katıldı ve böylece Tycho amcası ve yengesi tarafından öz oğulları gibi bakıldı.

Bilim İnsanı, Savaşçı Değil

Brahe ailesi, güçlü ve militarist bir aileydi. Geleneklerine göre erkek çocuk; ailenin, kralın ve Danimarka soylularının çıkarlarına hizmet eden savaşçılar olmalı.

Ancak, Tycho’nun üvey annesi Inger akademik bir aileden geliyordu ve eşini Tycho’nun akademik bir eğitim alması gerektiği konusunda ikna etti.

Tycho 6-7 yaşlarında klasik diller, matematik ve Lutheren dinini öğrenmek amacıyla bir dil okuluna gitti.

Astronomi ve Üniversite

1559 Nisan’da Tycho 12 yaşındayken Kopenhag Üniversitesi’ne kaydedildi. Üç yıl boyunca klasik müfredata göre çalıştı ve o sırada da astronomiye karşı derin bir ilgi duymaya başladı. O alanda birkaç önemli kitapları satın aldı (Johannes de Sacrobosco- On the Spheres, Peter Abian- Cosmography, ve Regiomantus- Trigonometry gibi…)

Tycho’nun astronomiye ilgisi 21 Ağustos 1560 tarihindeki güneş tutulmasıyla başladı. Kopenhag’daki tutulma oldukça fark ediliyordu ve güneşin hemen hemen yarısı kaplanmıştı. Tutulma, Tycho’yu sadece muazzam olduğu için değil astronomların onun zamanını tam olarak tahmin edebildiği için de etkiledi. Tycho büyülenmişti ve kendi de bu şekilde tahminler yapmak istiyordu.

Aslında astronomi Tycho’nun matematik becerileri ve detaycı bakışları için mükemmel bir seçimdi.

Almanya ve Bir Keşif

1562’nin Mart ayıda Tycho 15 yaşındayken yine klasik bir müfredatı takip ettiği Almanya- Leipzig Üniversitesi’ne kaydoldu. Leipzig’de iyi eğitim almış 20 yaşındaki Danimarkalı Anders Vedel’in gözetimi altındaydı. Vedel Tycho’nun üvey ailesi tarafından görevlendirilmişti ki onlar da Tycho’nun Kraliyet Sarayı’nda hukuk danışmanı olması yönünde gelecek planları yaptı.

Vedel oldukça dik başlı Tycho’yu düz ve dar bir yolda tutmakla görevlendirdi ancak başarılı olamadı. Tycho elinden geldiğince zamanının çoğunu astronomiye adamaya devam etti. Basit, yumruk şeklinde göksel küre ve ip kullanarak, Ptolemy ve Nikolas Kopernik’in çalışmalarından elde edilen gezegen konumlarıyla ilgili tahmin tablolarının oldukça yetersiz olduğunu keşfetti.

Hayattaki Bir Amacı

Tycho Ağustos 1563 ‘te 16 yaşındayken ilk astronomik gözlemlerinin kayıtlarına başladı. Jüpiter ve Satürn’ün yirmi yılda bir birleşimini gözlemledi ve yine Kopernik ve Ptolemy’nin yanlış tahminlerini not aldı. Ptolemy’nin veri tablosunu kullandığında birleşim zamanı bir ay kadar yanlıştı. Bu yanılmalar, Tycho için bir amaç oldu ve amacı, doğru gözlemlere dayalı gezegen pozisyonlarının doğru tahminlerini üretmekti.

Tycho Nisan 1564’te 17 yaşındayken kendi gözlemlerini yapmak için bir alet getirdi. Alet o kadar büyüktü ki Tycho’yu denetleyen kişi onun zamanının çoğunu astronomiye ayırdığının fark etmeliydi. Tycho yaptığı işi daha fazla gizlemeyi umursamıyordu sonuçta astronominin onun hayatının işi olacağına karar vermişti.

Danimarka ve Ölüm

1565’in yazında Tycho, Danimarka’ya döndü çünkü üvey babası onu yasal mirasçısı yapacaktı. Jørgen ve Tycho’nun şanssızlığı olarak ne yazık ki İsveç ve Danimarka arasında bir savaş geçmişti. Jørgen, Danimarka Filosuna Koramiral olarak atandı ve suya düştükten sonra da 1565 yazında zatürreden öldü. Durum böyle olunca Tycho’ya miras olarak hiçbir şey kalmadı çünkü Jorgen yasal miras için kâğıt işlerini henüz tamamlamamıştı.

Kanun her şeyin Tycho’nun üvey annesine gideceğini söyledi. Üvey annesi öldüğünde de tüm mülkler Brahe ailesine dağıtılacaktı.

Bela Burun

Tycho Nisan 1566’da 19 yaşındayken Almanya’ya geri döndü. Bir Aralık akşamında Rostock Üniversitesi’nden ona benzeyen bir Danimarkalı öğrenciyle tartışmaya girdi.

Tartışmanın nedeni bilinmiyordu. Bazı zamanlar matematikte kimin daha iyi olduğunu tartıştıkları iddia ediliyordu ki bu büyük ihtimalle öylesine bir söylemdi. Ancak şüphesiz ki bu tartışmada alkolün de bir etkisi olmuştı çünkü Tycho yemek yemekten ve içmekten zevk alırdı.

Daha fazla anlaşmazlıktan sonra, ikisi kılıçlarla bir düello gerçekleştirdi ve bu, Tycho’nun burnunun önünü kaybetmesine ve alnında kalıcı bir yara izi bırakmasına sebep oldu. Bir yıl sonra Danimarka’ya döndü ve orda burnunun şekilsizliğini gizlemek için metal eşyalarla bir şeyler yapmaya başladı. Hayatının geri kalanı boyunca ten rengi metal bir protez kullandı.

Ciddi Olmak

1567 yılının sonunda Tycho, Almanya ve İsviçre’ye bir tur için Danimarka’dan yine ayrıldı ve o zaman 21 yaşındaydı.

1569 baharında, nasıl yüksek tahminli bir astronomik aletleri yapacağını öğrenmek için 14 aylığına Augsburg’a gitti. Amacı, bir yay dakika içinde (bir derecenin altmışta biri) gözlemler yapmasına olanak tanıyan aletler yapmaktı.

Augsburg’da Tycho Brahe tarafından tasarlanan ilk aletler. Solda, gök cisimleri arasındaki açıyı ölçmek için bir alet. Sağda yarıçapı 5.5 metre olan devasa bir kadran.

Ölüm ve Varlık

Otte Brahe’ın iyi hissetmediğine dair haberler Tycho’ya ulaşınca Danimarka’ya geri döndü. Babası Mayıs 1571’de vefat etti ve 23 yaşındaki Tycho’ya önemli bir miras bıraktı.

Tycho Brahe’nin Bilime Katkıları

Teleskopun Olmadığı Bir Astronomi

Galileo Galilei 1609 yılında ilk kez teleskop kullanarak gökyüzünü araştırdı. Ne yazık ki Tycho, bunu görecek kadar uzun yaşayamadı. Onun tüm gözlemleri Avrupa’daki en iyi astronomik aletleri kullanarak çıplak gözle yapılmıştı.

Her ne kadar tüm ölçülerini bir yay dakikası gibi doğru şekilde ölçme hırsında tam olarak başarılı olamasa da, birçoğu standartlarına uygundu ve onun gözlemleri meslektaşlarının yaptığının beş katı daha olağanüstüydü.

Yeni Yıldız

Tycho 11 Kasım 1572 tarihinde, ilk büyük keşfini amcasının evinden gece gökyüzünü gözlemleyerek yaptı. Tycho gökyüzünde Venüs’ten daha parlak bir ışık gördüğü için şok içerisindeydi.

Yeni keşfettiği gök cismi üzerine bir yıl boyunca araştırmalar yaptı ve onun bir yıldız olduğu çıkarımını yaptı çünkü gezegenler gibi yakın cisimlerin aksine cismin yıldızlara olan yakın pozisyonu değişmiyordu.

1573 yılında, Tycho ‘De nova stella’ (Yeni Yıldız) kitabını yayımladığında ismi astronomik alanlarda tanınmaya başladı. Her ne kadar diğer insanlar da yeni yıldız gözlemleyebilmiş olsa da Tycho yıldızın en kapsamlı çalışmasını yayınlamıştı.

Bir yıl sonra Tycho’nun yeni yıldızı ortadan kayboldu yani çıplak gözle görünmüyordu.

Latin bir kelime olan nova aniden ışık saçan yıldızlar için günümüzde hala kullanılmaktadır ve Tycho’nun yeni yıldızının da bir süpernova olduğunu biliyoruz.

Tycho’nun yeni yıldız gözlemi, konumunu diğer yıldızlarla karşılaştırmalı olarak gösteriyor. Sağda, SN 1572 olarak ayrılan Tycho’nun süpernova kalıntılarının modern bir X-ışını görüntüsü var.

Tycho’nun keşfi, Aristoteles’in dünya görüşü olan ayın ötesindeki gökyüzü, kusursuz ve değişmez olduğu algısına vurduğu son darbeydi. Milattan önce 134 yılında Hipparkos, yılında gerçekleştirdiği yeni yıldıza dair olan gözlemini çürütmüştü.

Kuyruklu Yıldıza Olan Uzaklık

1577’deki Büyük Kuyrukluyıldız insanlara korku veriyordu çünkü kuyruklu yıldızların uğursuzluk getirdiğine inanılıyordu.

Tycho 13 Kasım 1577 ve 26 Ocak 1578 tarihleri arasında bir kuyruklu yıldızın pozisyonunu kaydetmişti ancak bir daha o yıldızı göremedi.

Tycho, kuyruklu yıldızın dünyaya olan uzaklığını ölçmek için Hipparkos’un paralaks yöntemini kullandı. Ne yazık ki, uzaklığı saptamak için yeterli paralaks yoktu ama yine de şunları demeyi başarabildi:

  • Kuyruklu yıldız, gezegenimize ayın olduğundan çok daha uzakta ki bu uzaklık 6 katı kadar. Bu kuyruklu yıldızın dünya atmosferinde döndüğünü söyleyen yaygın söylemi çürütüyordu.
  • Kuyruklu yıldızın kuyruğu her zaman güneşten uzağa dönük şekildedir.
  • Kuyruklu yıldızın yolu her zaman güneşle ilişkilidir, dünyayla değil.

Kuyrukluyıldızlara, Kıyamete ve Kasvetlere Dengeli Bir Yanıt

Alışıldığı gibi Tycho, kuruklu yıldızın görünüşüne dayanan astrolojik tahminlerde bulunarak krala yazmıştır. Yani Tycho da kuyruklu yıldızın kötüye işaret ettiği inanışını takip ediyordu.

Ancak farklı olarak onun tavsiyeleri doğaüstü bir olaya odaklı değildi. Krala, yönetimde uygun tedbirler kullanılırsa ve insanların aklı başında hareket etmelerini sağlarlarsa kuyruklu yıldızın olumsuz etkilerinin yatıştırılabileceğini söyledi.

Yeni Bir Yıldız Kataloğu

Kuyruklu yıldızın hem Tycho için hem de bilim için büyük ölçüde bir başka sonucu vardı. Ptolemy’nin eski çalışmalarını değiştirmek için kendi yıldız kataloğunu oluşturarak yeni görüş açılarıyla gözlem yapmaya teşvik edilmiş oldu.

Tycho, 1592’ye kadar 777 yıldız pozisyonunu doğru şekilde kayıt altına aldı ve nihayetinde 1,006 yıldızın verilerini bir araya getirdi. Daha sonra Tycho’nun kataloğu Johannes Kepler tarafından hazırlandı ve yayımlandı.

Uraniborg- Astronominin Kalesi

Kral, Tycho’nun yaptığı bazı diplomatik çalışmalar üzerine onu ödüllendirmek istedi ve Danimarka’da bulunan Hven adasını ona vererek ödüllendirdi. 1580’li yıllarda Tycho Uraniborg’un kurulumunu bu ada üzerinde tamamladı. Uraniborg bir saray gözlemevidir ve adını astronomi ilham perisi Urania’dan almıştır.

Tycho’nun adası oldukça rüzgârlıydı ve hareketsizliğe sahip olmadan kesin astronomik ölçümler yapamayacağını fark etti. Bunun üzerine yer altı gözlemevini kurmaya karar verdi ki 1581’de de tamamladı. Tycho yer altı gözlemevine Yıldız Kale anlamına gelen Stjerneborg ismi verdi.

Böylece Tycho çok az astronomun çalışmalarında eşleşebileceği bir ölçekte araştırmalar yaptı. Avrupa’daki en zengin bilim insanıydı ve Uraniborg’taki onun çalışması kral tarafından da oldukça desteklenmişti.

En iyi astronomik aleti inşa etmek için yetenekli birkaç çalışanı işe aldı ve Uraniborg ve Stjerneborg’un astronomik tapınaklarında öğrenci olmaya istekli birçok öğrenci topluluğunu kendine çekti.

Yer altı gözlem odalarını gösteren Stjerneborg’un krokisi

Göksel Küreleri Yok Etmek

Johannes Kepler’in de öğretmeni olan Alman astronom Michael Maestlin 1577 kuyruklu yıldızını gözlemlemiştir. Aletleri Tycho’nun aletleri kadar gelişmemiş olsa da kuyruklu yıldızın hareketini Tycho’dan daha detaylı şekilde analiz etti. Tycho kuyruklu yıldızın aya 6 katı kadar uzak olduğunu söylemişti ve Maestlin kuyruklu yıldızın dünyaya olan uzaklığını hesapladı.

Maestlin, kuyruklu yıldızın aydan 3 kat daha uzağa ve aydan da 30 kat daha uzağa hareket ettiğini iddia etti.

Bu, kuyruklu yıldızın Merkür ve Venüs’ün kristal küreleri arasında gezindiğini gösteriyordu.

Aristoteles’in zamanından beri insanlar, gezegenlerin eş zamanlı ‘göksel küreler’ tarafından dünya çevresinde tutulduğuna inanıyordu. Tycho’nun zamanındaysa bu küreler sert, temiz ve kristal olarak düşünülüyordu.

1586’da, Cristoph Rothmann kuyruklu yıldızların yolunun kristal kürelerden geçtiğini belirterek Tycho’ya yazdı.

Tycho kuyruklu yıldızların kristal küreleri kırabileceği düşüncesi karşısında şaşırıp durmuştu. Yani küreler hiç var olmamış olabilir miydi?

Diğer bilim insanları da göksel kürelerin varlığını sorguluyordu. Örneğin Paris’ten Jean Pena 1557’de ışığın kırılmasına dayanarak onları reddetmişti.

 Tycho’nun Sistemi

Göksel küreler gerçek olmasaydı evren nasıl görünürdü?

Tycho dünya ve güneş merkezli solar sistemi görüşüne aşinaydı. Bu sistemlerin matematiği ayrı ayrı Ptolemy ve Kopernik tarafından öne sürülmüştü.

Tycho onların çabaları konusunda memnun değildi çünkü kendisi henüz 15 yaşındayken onların ürettiği gezegen duruşlarının modelinde kusur buldu. Ayrıca Copernicus’un sisteminin önerdiği gibi, dünyanın göklerde büyük bir hızla uçmak için çok ağır olduğunu düşündü.

Tycho, Ptolemy ve Kopernik’in en iyi modeliyle ile tutarlı yeni bir model üretti. Kopernik’in haklı olduğunu söyledi. Yani Merkür, Venüs, Mars Jüpiter ve Satürn güneş yörüngesindeydi. Ancak Ay, Güneş ve yıldızlar Ptolemy’nin de dediği gibi dünya yörüngesindeydi.

Tychonic Sistem. Dünya gezegenin merkezinde. Ay, güneş ve yıldızlar dünya yörüngesinde ve diğer be gezegen de güneş yörüngesinde.

Kristal küreleri çıkarmak modern zihinlere önemsiz gibi görünse de Tycho’nun zamanında devrim niteliğindeydi. Tycho, evreni anlamamızdaki büyük engeli kaldırdı çünkü kristal küreler yoksa gök cisimlerini onların yörüngesinde başka bir şey tutmaktaydı.

1588 yılında Tycho, sisteminin detaylarını ve De Mundi Aetherei Recentioribus Phaenomenis Liber Secundus isimli büyük kuyruklu yıldız gözlemlerini anlattığı kitabını yayımladı. Kitap kısaca De Mundi olarak bilinirdi.

Kitap ve Tycho’nun sistemi oldukça popülerdi. Kopernik ve Galileo’nun çalışmalarının aksine Tycho’nun çalışmaları daha sonraları Katolik Kilisesi tarafından yasaklanmadı. Galileo, Venüs’ün evreleri keşfinin Kopernik’in haklı olduğunu kanıtladığını iddia ettiği zaman, Kilise, keşfinin Tycho’nun dünya merkezli evreniyle de tutarlı olduğuna işaret etti.

Ay Teorisi

Ayın hareketlerini matematiksel olarak anlamak çok zordu. Ayın doğru hareketleri ve tahmin edilen hareketleri astronomlar arasında binlerce yıl belalı bir durumdu. Tycho’nun ay teorisi muazzam bir başarıydı ve teoriler arasında çeşitliliği azaltıyordu. Ayrıca Ptolemy’nin teorisindekikerlin beşte birini gözlemledi.

En büyük çalışması, 1595’teki Ay boylamının değişmesiydi ve ayın salınımları yörünge üzerinde sabit 5 derece değildi, 5 ve  5¼ dereceleri arasında değişmekteydi. Bu çalışmadan, ay düğümlerinin boylamında salınımlar olduğunu doğruca çıkardı.

Tycho Uraniborg’dan Sonsuza Kadar Ayrılıyor

1597’de Tycho, Danimarka Kralı ile yaşadığı büyük anlaşmazlıklardan sonra Uraniborg ve Danimarka’dan ayrıldı. 1599’a kadar Almanya’da zaman geçirdi, Kutsal Roma İmparatoru Rudolph II onu imparatorluk matematikçisi olması için davet etti.

Şu anda Çek Cumhuriyeti’nde bulunan Benatek’te bir malikaneyi kabul etti. Orada yaklaşık 1 yıl çalıştı ve daha sonra Rudolph, Tycho’nun yıldız haritasına değer verdiği Prag’da yaşaması için onu çağırdı.

Rudolfin Masalar

Tycho Urniborg’dan önemli bir yükle ayrılmıştı ki bu yük yaklaşık yirmi yılı içeren yıldızlar ve gezegenlerle ilgili doğru gözlemlerini içeriyordu.

Prag’da Tycho, Johannes Kepler’e asistanlık işi verdi. Birlikte yeni bir yıldız kataloğuna başladılar ancak yavaş süren bir işti. 1627 yılında katalog Johannes Kepler tarafından yayımlandı ve ismi Rudolphine Tables idi. Bu o zamana kadar yayımlanan gezegensel ve 1,066 yıldız pozisyonu verisinin en doğru  astronomik veri tablosuydu. Yıldızların büyük çoğunluğu, Tycho’nun isteği olan bir yay dakikası hassasiyetinde kataloglandı.

Kepler’in Eliptik Yörüngeleri

Kepler’in Tycho’nun verilerine karşı sonsuz güveni vardı. Aynı zamanda Kopernik, güneş merkezli solar sistemi konusunda haklı olduğu için ona da inanıyordu. Kopernik ve Ptolemy’nin inandığı gibi gezegenlerin yörüngelerinin çembere dayandığına da güveni sonsuzdu.

Tycho’nun verilerinin Kopernik ve Ptolemy’ninkilerle uyuşmadığını gördüğünde dahi Tycho’nun bilgileri konusunda tereddütte değildi. Tycho’nun gözlemlerinin yanlış olmasındansa çemberin yanlışlığını düşündü.

Tycho’nun bilgileri olmadan, özellikle de Mars’ın konumlarını içeren üstün kayıtları olmadan, Kepler, onun muhteşem keşfi olan gezegensel hareket yasalarını oluşturmazdı.

Bazı Kişisel Detaylar ve Son

Zor Bir Adam

Tycho Brahe, insanlarla olan ilişkilerinde zorba olabiliyordu. Hven adasındaki çiftçiler onun alışık olduğu kişiliğinden daha çok çalıştığına inanamıyordu.

Uraniborg’da, araştırma çalışanlarının yaptığı iş yüksekti nedeniyse büyük ihtimalle Tycho’yla çalışmayı zor bulduklarından dolayıydı.

Hatta bazıları casus olarak geliyordu. Örneğin, Ursus olarak bilinen Nicholas Baer rakip bir astronom için Tycho’nun aletlerinin detaylarını aldı ve Tycho’nun güneş sistemini tamamen doldurmadan çaldıkları da görünüyordu.

Ursus, Tycho’nun kitaplarını karıştırırken görülünce Uraniborg’dan atıldı. Daha sonra Ursus çaldığı çalışmayı kendi ismiyle yayınladı. Tycho hiçbir zaman insaflı davranmayıp Ursus için “vahşi, insanlık dışı, iğrenç, çürük ve dalkavuk” dedi. Komik bir şekilde, sonraki yıllarda Tycho. II. Rudolph’un imparatorluk matematikçisi olarak Ursus’un yerini aldı.

Eşi ve Çocukları

Tycho 25 yaşında önemli bir sosyal suç işledi. Aristokrat olarak doğmayan bir kadınla evlendi. Genç çift için bu yasadışı bir durumdu. Ancak, üç yıl beraber yaşarlarsa evlilikleri yasal olarak kabul edilecekti. Bunu gerçekleştirip karı koca oldular. Tycho’nun eşi Lutheran başkanının kızı Kristen Hansen idi.

Tycho ve Kristen’ın 8 çocuğu dünyaya geldi ancak 6’sı yetişkinlik döneminde yaşayabilmişti. Çiftin çocukları evliliklerinin durumundan dolayı halktan kişiler olarak kabul ediliyordu yani soyluluarın ayrıcalıklarının hiçbirinden yararlanma hakları yoktu. Ayrıca Tycho’nun miras armasını veya mülklerinin varisi olamazlardı.

Denmark’taki sürgününe takiben Tycho ve ailesi Kutsal Roma İmparatoru II. Rudolph’un hükümdarlığında soylu olarak karşılandı.

Tuhaf Bir Ölüm

13 Kasım 1601 tarihinde Tycho, Prag’taki bir ziyafete katıldı. Her zamanki gibi, çok içecekti ancak yemek uzun sürdü. İdrara çıkması gerekiyordu ancak yemek tamamen bitmeden sofradan kalkmak kabalık olacağından masayı terk etmedi.

Tycho Brahe 54 yaşında olduğu 24 Kasım 1601’de Prag’da hayata gözlerini yumdu. Onun zamansız ölümü muhtemelen mesane patlaması veya kanındaki yüksek miktarda üre bulunması nedeniyle böbrek yetmezliği oluşmasıydı. 2012’deki bir rapor, Tycho’nun kalıntılarının adli muayenesinde zehirlendiği söylentilerin asılsız olduğunu ortaya çıkardı.

Tycho, Prag’daki Tyn Katedrali’ne büyük bir saygıyla gömüldü.

Kaynak: https://www.famousscientists.org/tycho-brahe/

Görsel Kaynak: https://i.pinimg.com/originals/bf/15/09/bf1509f234b97aa68f5fd439daab5944.jpg

Editör: Seray YETKİN

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir