in , ,

Tavşanlardaki Kulak Akarları Enfeksiyonu Nedir?

Tavşanlardaki Kulak Akarları Enfeksiyonu: Tanım, Belirti ve Türleri, Tanı, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

Tavşanlarda kulak akarı enfeksiyonuna Psoroptes cuniculi isimli parazit sebep olur. Sadece bir kulakta ya da her ikisinde birden bulunabilir. Bazı zamanlarda ise vücudun çevre bölgelerinde:

  • Baş,
  • Boyun,
  • Karın,
  • Genital bölgelerde yayılım gösterebilir.

Birincil semptom, iç kulaktaki deri pullarının olduğundan büyük ve kalın kabuklu lezyonlara dönüşüşü ve tüylerde dökülmedir. Tedavi edilmemesi durumunda lezyonlar enfeksiyon kapabilir. Lezyonun kaptığı enfeksiyonda iç kulağı enfeksiyon riski ile burun buruna getirir. Bu durumun sonucunda işitme kaybı ortaya çıkabilir.

Belli bir cins ya da yaş için yüksek risk bulunmamaktadır. Fakat barınaklar ya da çok tavşanın bulunduğu evlerde ortaya çıkacak bir enfeksiyona maruz kalan tavşanlarda kulak akarına yakalanma olasılığı yüksektir. Çim, saman ya da ağaç talaşı yataklık malzemelerinin üstünde olan akar yumurtalarıyla maruz kalınması durumunda enfeksiyon riski artabilir.

Belirtiler ve Türleri

  • Baş, boyun ve kulak çevresinde karşılaşılan hafif ile orta derecede kaşıntı,
  • Özellikle kulak, baş ve boyun çevresindeki yoğun kaşıntı,
  • Kafada sallama ve kafa bölgesinde kaşıma,
  • Enfeksiyondan etkilenmiş bölgeler aşırı derecede ağrılı olabilir,
  • Kulak kanalının olduğu bölgede kalın, kahverengi ile bej rengi arası kabuklu eksüdat oluşumu,
  • Bazı zamanlarsa kulaklarda ve ayaklarda kahverengiden beje kadar kabuklanmalar buna ek kaşıntı meydana gelebilir,
  • Tüy dökülmesi ve kulak çevresindeki deride soyulma,
  • Kulak enfeksiyonuna ilişkin belirtiler,
  • Akarlar ve lezyonlar bakım sırasında yüz, boyun, karın ve perineal bölgesine hatta ayaklara kadar yayılması mümkündür.

Teşhis

Veteriner hekiminiz ilk önce diğer enfeksiyon çeşitleri ve kaşınmaya neden olan etkenlerin arasında ayrım yapmak ile meşgul olacaktır. Fakat akarın olması halinde veteriner hekiminiz bunu net bir şekilde ayrımını yapacaktır. Bahsi geçen bu akarlar çıplak gözle görülebilir de görülmeyebilir de. Ama Psoroptes cuniculi enfeksiyonunun belirtileri çoğunlukla dış bakıdan ayırt edilebilir. Veteriner hekiminiz hem göz ile dış bakıdan bir muayene hem de özel aletler aracılığıyla kulak muayenesini gerçekleştirecektir. Yaralı lezyonlu olan dokudan akan sıvı olan eksudatların incelenmek amacıyla bu sıvı kulak çubuğu ile alınacak ve ardından mikroskopla analiz edilecektir. Kan ve idrar da analiz edilebilir ve çoğunlukla sonuçlar normal çıkacaktır.

Görsel 1: Psoroptes cuniculi 

Tedavi ve Bakım

Psoroptes cuniculi paraziti bulaşıcı bir parazittir. Bu da enfekte olan tavşanlarla temas halinde olan bütün tavşanların enfekte olmasına sebep olur.  Enfekte olan tavşanlar tedavi edilmeli ve tavşanların yaşadığı ortam iyi bir biçimde temizlenmelidir. Ahşap, kağıt ürünleri ve yatak takımları da dahil olmak üzere kafeste bulunan bütün organik malzemeleri oradan çıkarıp atılmalıdır. Yatak takımlarını, atılabilecek parçalanmış kağıt yatak takımları ile değiştirilmelidir. Tedavi süresi boyunca kafes her gün nizami bir şekilde temizlenmesi gereklidir. Buna ek hiçbir şey tekrardan kullanılmamalıdır. Tarak, fırça, bakım aletleri gibi eşyaların da atılması gereklidir ya da tekrar kullanılmadan önce iyi bir biçimde dezenfekte edilmesi gereklidir. Eğer buna dikkat edilmezse tavşanınızın yeniden enfekte oluşu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Tavşanınızın kulaklarındaki akarlardan kurtulabilmesi için yani onları yok etmek adına ivermektin ismi verilen özel antiparaziter ilaçlar mevcuttur. Ciltteki kabuklar kaldırılmamalıdır. Çünkü onlar sadece açıkta bulunan dokunun ortaya çıkmasına neden olacaktır. Tedavinin başlamasının ardından akarlar artık kabuklu cilde saldırmayacak bu sayede altta bulunan doku rahat bir şekilde iyileşecek ardından da kabuklar düşecektir. Kulak için kullanılabilecek diğer merhem ve preparatlar, kulağın dış kısmında bulunan enfeksiyonlara hitaben antibiyotikleri içerebilir. İçteki enfeksiyonlar içinse hekiminiz oral antibiyotikler uygulayacaktır. Eğer tavşanınız bu enfeksiyondan ötürü ağrısı var ve acı çekiyorsa veteriner hekiminiz ayrıca hafif bir ağrı kesici de reçetenize ekleyecektir.

Yaşamak ve Yönetim

İlk tedaviye başladıktan bir ay sonrasında kulak çubuğu ve fizik muayene yapılmalıdır. Çoğu hasta için prognoz mükemmel seyreder. Enfeksiyonun şiddetli olduğu durumlarda kulak zarının yırtılması sonucu oluşan iç kulak enfeksiyonu da kalıcı işitme kaybına sebep olabilir. Böyle bir sonuçla karşılaşmak nispeten enderdir.

Her iki şartta da, tavşanınız için oldukça temiz bir ortam oluşturmaya ve orayı dezenfekte etmeye özen gösterin. Parazitlerin geri döndüğü gözlerseniz ya da tavşanınız tamamıyla iyileşmiş gibi görünmüyorsa veteriner hekimiz ile derhal iletişime geçin.

Kaynak: https://www.petmd.com/rabbit/conditions/ears/c_rb_ear_mites

Görsel Kaynak: https://wallpaper.mob.org/image/kroliki-zhivotnye-23234.html

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir