in , ,

Tavşanlarda Zatürre Nedir?

Tavşanlarda Zatürre: Tanım, Belirtiler ve Türler, Teşhis, Tedavi ve Daha Fazlası

İçindekiler

Tanım

Akciğerlerde solunum sistemini etkileyerek iltihaplanmasına kısacası solunum sisteminin fonksiyonunu zedelemesine zatürre (pnömoni) denir. Pnömi genellikle dışardan gelen parazitlerden kaynaklı oluşur.

Belirtiler ve Türleri

Pnömoni solunum sisteme giden yabancı maddelerin varlığıyla başlar. Sadece yabancı maddelerden oluşmaz bazen kan yoluyla da geçebilir. Eğer pnömoni oluşmuşsa akciğerlerde şişlikler meydana gelebilir, bununla birlikte damarlara kan gitmede sorunlar oluşabilir. dokular ölebilir. Hayvanalar da  bulunan tüm bakteriler zararlı değildir. Ancak hayvanın bağışıklık sistemi zayıflamışsa yaralı bakteriler bile enfeksiyona sebebiyet verebilir. Mantarlardan kaynaklı enfeksiyonlar hasta hayvanın bağışıklık sistemini korumasını ve dışardan gelen yabancı maddelerle savaşması için beyaz kan hücresi göndermesi için uyarır. Viral enfeksiyonların diğer enfeksiyonlardan farkı, viral enfeksiyonlar da virüs akciğere girip sitokini salıyor. Tabi şunu da unutmamak gerekiyor. virüsler bakterilerden kaynaklı enfeksiyonlarına karşı duyarlı olmasını sağlar. Son olarak parisitik pnömoni den bahsedelim. Bu çeşidin amacı bir parazitin cilde girerek hayvanın akciğerinde tahribatlar meydana getirmesini tetikliyor.

Dört ana pnömoni tipinin hepsinde görülen bazı ortak belirtiler şunlardır:

  1. Anoreksiya
  2. Kilo kaybı
  3. Letarji
  4. Ateş
  5. Hapşırma
  6. Aşırı tükürük
  7. Egzersiz intoleransı
  8. Burun akıntısı
  9. Göz akıntısı
  10. Yüz apseleri
  11. Nefes almada zorluk
  12. Öksürük genellikle tavşanlarda görülen bir semptom değildir.

Teşhis

  • Solunum ve kalp bozukluklarını nedenleri için tetkikler alınır.
  • İdrar analizi yapılabilir.
  • Bulaşıcı organizmaları tanımlamaya yönelik testlerler yapılabilir
  • Burun ve boğazdan akıntının nedeni için hücresel analizi yapılabilir.

Tedavi

Tavşanda zatürre vakasında şüphelendiğiniz an derhal en yakın veterinere götürmelisiniz. Zatürre teşhisi konulan tavşanda kilo kayıpları ,ateş ve uyuşukluk gibi bir takım vakalar görülebilir. Bu durumda tavşana sıvı tedavisi uygulayarak hastanın nemli olması sağlanmalıdır. Hekiminiz hastayı gördükten sonra  tedavi için hangi ilaçları yazacağına karar verecektir.

Yaşamak ve Yönetim

Zatürre bir tavşanın hareket aktivitesi kısıtlanmalıdır. Hekim tedaviye başladıktan tedavi sonuna kadar yemek yeme konusunda dikkat edilmelidir. Yemek konusunda daha çok lifli yemekler örneğin kişniş ,marul maydanoz ve havuç örnek olarak verilebilir. Eğer hasta yemek konusunda  sorun yaşıyorsa yada bu yemekleri yemiyorsa ona yulaf ezmesini şırınga içinde yedirebilirsiniz.

Kaynak https://www.petmd.com/rabbit/conditions/respiratory/c_rb_pneumonia

Görsel Kaynak: iStock.com/skynesher

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

0 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir