in , ,

Tavşanlarda Orta ve İç Kulak İltihabı Nedir?

Tavşanlarda Orta ve İç Kulak İltihabı: Tanım, Belirtiler ve Türleri, Nedenler, Teşhis, Tedavi

İçindekiler

Tanım

Tavşanlarda orta ve iç kulakların iltihaplanmasına Otitis media veya otitis interna denir. Bu iltihaplanma sırayla olur yani önce iç kulak daha sonra dış kulak iltihaplanır. Bu iltihaplanmanın nedeni genellikle dış kulak boşluğundaki bulunan bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Bu iltihaplanmayı taşıyan tavşanda; enfeksiyona bağlı mide bulantısı ve buna bağlı iştah kaybı yaşayabilir. Otitis media görülen Tavşanda ; kulak ve kulak mekanizması (denge, sinir sistemleri) etkilenebilir. Bu durum genel olarak evcil Tavşanlarda görülen bir durumdur.

Belirtiler ve Türler

Tavşanda  enfeksiyonun ilerleme  durumuna göre semptomlar baş göstermektedir.  Otitis media hastalığına sahip bir Tavşanda görülen bazı belirtiler ise şunlardır.

  • Baş dönmesi ve buna bağlı denge problemleri
  • Başın enfeksiyon olan tarafa doğru olması
  • İştahsızlık veya mide bulantısı nedeniyle diş gıcırdatma
  • Hareket etme isteksizliği,
  • Ağrı – çiğneme isteksizliği, baş sallama, etkilenen kulağı pençeleme, etkilenen kulağı aşağıda tutma
  • Sinirlerin  hasarı – yüz asimetrisi, göz kırpamama, gözden akıntı gelmesi ,
  • Kulak akıntısı, göz kuruluğu, boğaz enfeksiyonu.

Nedenler

Tavşanlarda bu hastalığın en önemli sebebi bakteriyel enfeksiyondur. Ancak sadece tek nedeni bu değildir. Diğer nedenleri ise şöyle sırayabiliriz;

  • Candida , bir mantar mayasının enfeksiyona neden olabilir
  • Tavşanda Şiddetli kulak yıkama, dokuyu tahriş edebilir ve enfeksiyona duyarlı hale getirebilir
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Kulak temizleme solüsyonları orta ve iç kulağı tahriş edebilir. bundan dolayı bu solüsyonları çok dikkatli hekim gözetiminde kullanmalı.

Teşhis

Otitis media vakası görülen tavşanda, hayvan sürekli başını enfeksiyon olan kulağa doğru eğecektir.  Veteriner hekim ise bu durumu diğer durumlardan ayırt edebilmesi için bazı tetkikler isteyebilir. Kan profiline bakabilir idrar tahlili isteyebilir. Bunlar haricinde doku örneği de istenebilir. Bu testlerin genel amacı enfeksiyon veya parazit varlığını saptamaktır. Bu tetkikler haricinde kulak ve yüz bölgesi için röntgen çekilebilir. Çekilen röntgen yeterli bilgi vermiyorsa bilgisayarlı tomografi de   ( BT) kullanılabilir.

Tedavi

Otitis media hastası olan bir Tavşanda enfeksiyon çok şiddetli görünüyorsa hastaya yatarak tedavi önerilebilir.  Bu süreçte kulak zarı çok zara görmüşse kulak kanalını çıkarmak için ameliyat gerebilir. Ancak enfeksiyon durumu  şiddetli değilse evde dinlenmesine ve tedaviye evde de devam edebileceğini söyleyebilir. Enfeksiyon kapmış kulakları salin solüsyon (Sodyum klorür, salin ya da salin solüsyonu) kullanarak, ardından da bir bez kullanarak solüsyon temizlenebilir ve kuruması beklenir. Ancak bu işlem veteriner hekim tarafından onay verildikten sonra yapılmalı

Kaynak: https://www.petmd.com/rabbit/conditions/ears/c_rb_otitis_media_interna

Görsel Kaynak: https://www.evcilhayvan.market/hollanda-tavsani/

Editör: Emine Öykü GÜNER

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir