in , ,

Tavşanlarda Kulak Kanalı İltihabı Nedir?

Tavşanlarda Kulak Kanalı İltihabı: Tanım, Belirtiler, Nedenler, Teşhis, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tavşanlarda Otitis Eksterna ve Otitis Media

Tavşanların dış kulak dokusunda bazı semptomlar görülebilir. Bunlar genellikle kaşıntı hainde yada kızarıp şişmiş halde olabilen durumlardır. Klinik olarak bu duruma  otitis  -kulak iltihabı; eksterna- dış latince olan iki kelimenin birleşimi ile ifade eder. Tavşanlarda görülen bu semptom daha çok kulak zarının yırtılması veya ciddi hasar görülmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Otitis eksterna sadece kulak iltihabı değil solunum bazlı hastalıklar ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda da ilişkili bir durumdur.

Belirtiler

  • Ağrıların olması
  • Dış kulak kanalında kızarıklık ve şişlik oluşması
  • Kulak kanalında kalın, beyaz ve sıklıkla kremsi eksüda (sıvı) görülmesi
  • Bol miktarda kulak kiri görülmesi
  • Kulak kanalı çevresinde kabuklanmalar belirgin olarak görülmesi
  • Yeri kazmak veya sanki acı çekiyormuş gibi kulağı aşağıda tutmak
  • Yeme konusunda yetersizlik veya ilgisizlik
  • Kulak çevresinde düzensiz saç veya saç dökülmesinin görülmesi.

Nedenler

Tavşanlarda soğuk algınlığı veya üst solunum yolunda efeks,yon görülürse otitis eksterna da şüphelenebilir. Kulaklarda enfeksiyon ve iltihaplanmaya neden bazı bakterilerde mevcuttur. Bunlar arasında Staphylococcus aureus veya mayalar örnek olarak verilebilir. Tavşanda oluşan kulak iltihabını temizlemek için kullanılan solüsyonlara dikkat edilmeli. Bazı tavşanlar bu solüsyonlara karşı hassas olabilmektedir.

Teşhis

Hekiminiz teşhis için kulakta bulunan bakterilerin var olup olmadığıyla başlayabilir. Kulakta aşırı bakteri birikimi sonrası enfeksiyon riskini artırmaktadır. Eğer kulak içinde yada dışında kabuklanma yada enfeksiyon kaptığını öğrenirse laboratuvarda çalışmak üzere kabuk tutan dokuda örnek alabilir. Bu dokunun amacı kulakta bakteriyel enfeksiyon yada parazit varlığını saptamak için yapılmaktadır. Otitis Eksterna’nın tespit etmede sadece kulakta doku olarak değil aynı zamanda tavşanda sık sık baş eğme gibi davranışların olması da teşhis edilebilir. Eğer tavşanda baş eğme problemi varsa sürekli kulağını aşağıda tutacaktır. Bu durumun nedeni ağrıya verdiği reaksiyondan kaynaklanmaktadır.

Tedavi

Tavşanlarda görülen bu hastalığın tedavisi kulakta oluşan iltihabın nedeniyle ilişkilidir. Bu tedavi bazen hekim tarafından hastaya anestezi vererek vücutta bulunan sıvıyı, (iltihabı) hastaya zarar vermeden alabilir. Eğer anestezi tedavi için yeterli olmazsa hekim kulak akarlarını tedavi etmek için ilaç kullanabilir.

Yaşamak ve Yönetim

Genel olarak tavşanları hastalıklardan korumak için yedikleri besinlere dikkat edilmesi gerekir. Sürekli kişniş, marul, havuç, karahindiba gibi yeşillikleri yedirmek lazım. Yeşil sebzeler çok önemli olduğundan bu konuda dikkat edilmelidir.

Kaynak: https://www.petmd.com/rabbit/conditions/ears/c_rb_otitis_externa_media

Görsel Kaynak: https://firstvet.com/us/articles/ear-infections-in-rabbits

Editör: Doğa DEMİRBAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir