in , ,

Tavşanlarda Göz İltihabı Nedir?

Tavşanlarda Göz İltihabı Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Tanım

Gözün ön kısmına uvea yani kan damarlarını içeren koyu renkli doku denir. Uvea iltihaplandığında, duruma ön üveit (kelimenin tam anlamıyla, gözün ön kısmının iltihabı) denir. Her yaştaki tavşanlarda sık görülen bir durumdur.

Belirtiler ve Türler

En sık görülen semptom, etkilenen göz(ler)deki görünüm değişikliğidir. Tavşanın fiziksel muayenesi, irisin şişmesi, iris üzerinde beyaz veya pembe nodüller, gözle ilgili rahatsızlık (ışığa duyarlılık gibi) ve kırmızı göz gibi başka semptomları ortaya çıkarabilir. Diğer daha az yaygın belirtiler arasında korneada sıvı birikmesi (kornea ödemi) ve alışılmadık şekilde daralmış öğrenciler (ince miyoz) sayılabilir.

Nedenler

İris iltihabının en yaygın nedenlerinden biri, genellikle E. cuniculi mikroorganizmasından kaynaklanan bakteriyel enfeksiyondur. Bu bakteri daha anne karnındayken bile fetüse bulaşabilir. Diğer nedenler, travmatik yaralanma, konjonktivit (pembe göz) veya çevresel tahriş edici maddelerden kaynaklanabilen kornea ülseridir (ülseratif keratit).

Bağışıklık sisteminin normal şekilde çalışmamasına neden olan bağışıklık bastırıcı bozukluklar, bir tavşanın bu durumu geliştirme şansını artırabilecek başka bir risk faktörüdür. Bu, diğer hastalıklardan ve hatta stresten kaynaklanabilir.

Ön üveit ayrıca mantar veya viral enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir.

Teşhis

Anterior üveiti teşhis etmek için çeşitli teşhis prosedürleri kullanılabilir. Bir tonometri prosedürü ve floresein lekesi dahil olmak üzere gözlerin muayenesi önerilir. Tonometri, gözdeki basınç miktarını ölçer. Floresein boyama, korneadaki hasarın yanı sıra yabancı cisimleri tespit etmek için turuncu boya ve mavi ışığın kullanıldığı bir prosedürdür (bu, kornea ülserini ekarte edebilir).

Ek tanı prosedürleri, diş hastalığı gibi nedenleri belirlemek için BT taramalarını, travma mağdurları için ultrasonları ve E. cuniculi bakterisinin varlığı için laboratuvar testlerini içerebilir. Daha ileri testler, ek semptomlara ve ön üveitin altında yatan şüpheli nedene bağlı olabilir.

Tedavi

Hafif ila orta dereceli vakaların çoğunda tavşan evde tedavi edilebilir. Bununla birlikte, bazı ciddi vakalar, hayvan için hastanede bakım gerektirebilir.

Şişmeyi azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar reçete edilebilir. Diğer ilaçlar, doğrudan göze uygulanacak topikal ajanları ve bakteriyel enfeksiyonla savaşmak için antibiyotikleri içerebilir.

E. cuniculi suçlanacaksa, bazı ilaçlar reçete edilebilir. Veya ciddi vakalarda lensin çıkarılması gerekebilir. Tavşanlarda spontan lens rejenerasyonunun mümkün olduğunu unutmayın.

Yaşam ve Yönetim

Tedaviden beş ila yedi gün sonra tam bir göz muayenesi yapılmalıdır. Ön üveit vakalarında sekonder glokom bir risk olduğundan, veteriner o sırada göz içi basıncını izleyebilir.

İki ila üç hafta sonra tavşan yeniden değerlendirilecektir. Bu değerlendirme süresi boyunca semptomlar izlenecek, ilaçlar düzenli olarak uygulanacak ve tavşan yemeye teşvik edilecektir. Ve tavşanın tedaviye ilk yanıtı ne olursa olsun, en az iki ay devam etmelidir.

Önlem

Ön üveiti önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Bununla birlikte, evcil hayvanları tehlikeli durumlardan uzak tutarak travma gibi durumun nedenlerinden bazıları önlenebilir.

Kaynak: https://www.petmd.com/rabbit/conditions/eyes/c_rb_anterior_uveitis

Görsel Kaynak: https://mavink.com/post/5CC054484E3FCBCD45C983810738244383AM3A8664

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir