in

SRD5A3-Konjenital Glikozilasyon Bozukluğu

SRD5A3-Konjenital Glikozilasyon Bozukluğu: Tanım, Sıklık, Nedenler ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

Tanım

SRD5A3-konjenital glikozilasyon bozukluğu (önceden tip Iq olarak bilinen konjenital glikozilasyon bozukluğu SRD 5A3-CDG) nörolojik ve görme problemleri neden olan ve diğer belirti ve semptomları gösteren kalıtsal bir hastalıktır. Bu durumun özelliklerinin modeli ve şiddeti etkilenen bireyler arasında çok farklılık göstermektedir.

SRD 5A3-CDG’li bireyler genellikle bebeklik ve erken çocukluk dönemi boyunca bu durumun belirti ve semptomlarını gösterirler. SRD 5A3-CDG’li bireylerin çoğunda zihinsel yetersizlik, görme problemleri, alışılmadık yüz özellikleri, düşük kas tonusu (hipotoni), koordinasyon ve dengede problemler (ataksi) görülür.

SRD 5A3-CDG deki görme problemleri genellikle gözde istemsiz yan hareketler (nistagmus), gözün yapısında boşluk veya delik (göz küresinde meydana gelen konjenital fsitül ), göz ve beyin arasında sinyal taşıyan sinirlerin gelişmemesi (optik sinir hipoplazisi) veya hayatın erken evresindeki görme kaybını (erken başlangıçlı retinal distrofi) içerir. Etkilenen bireylerde  zamanla göz lenslerinde bulutlanma (katarakt) veya gözde artan baskı (glokom) görülür.

SRD 5A3-CDG’nin diğer özellikleri deri döküntüsü, alışılmadık derecede küçük kırmızı kan hücreleri (mikrositer anemi) ve karaciğer problemlerini içerebilir.

Sıklık

SRD 5A3-CDG nadir bir hastalık olarak görülmektedir; bilimsel literatürde 40’tan fazla etkilenen birey tespit edilmiştir.

Nedenler

SRD5A3-CDG, SRD5A3 genindeki varyasyonlardan (mutasyon olarak da bilinir) kaynaklanmaktadır. Bu gen, poliprenol denilen bileşiğin dolikol denilen bileşiğe dönüşümünü kolaylaştıran steroid 5 alfa-redüktaz 3 enziminin yapımı için bilgi sağlar. Bu dönüşüm bir grup şeker moleküllerini (oligosakkaritler) proteinlere bağlayan  glikozilasyon denilen süreç için önem taşımaktadır. Glikozilasyon, fonksiyonları için gerekli olan şekillerde proteinleri değiştirmektedir.

SRD5A3 genindeki varyasyonlar genellikle işlev görmeyen veya çabuk parçalanan anormal derecede küçük steroid 5 alfa- redüktaz 3 enziminin üretimine yol açmaktadır. Normal steroid 5 alfa- redüktaz 3 enziminin yokluğunda, dolikol üretimi bozulur ve glikozilasyon normal bir biçimde ilerleyemez. SRD5A3-CDG’nin belirti ve semptomları muhtemelen farklı doku ve organlarda normal fonksiyon göstermesi için gerekli olan proteinlerin bozulmuş glikozilasyonundan kaynaklanmaktadır.

Kalıtım Modeli

Bu durum otozomal çekinik kalıtım modeliyle nesillere aktarılmaktadır bu da her hücredeki genin her iki kopyasının da mutasyona sahip olduğu anlamına gelmektedir. Otozomal çekinik durumunda olan bireylerin ebeveynlerinin her biri değiştirilmiş genin bir kopyasını taşır fakat genellikle bu durumun belirti ve semptomlarını göstermezler.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • CDG Iq
  • CDG-Iq
  • Tip 1q Konjenital Glikozilasyon Bozukluğu
  • SRD5A3-CDG

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/srd5a3-congenital-disorder-of-glycosylation/

Görsel Kaynak: https://www.neurologyadvisor.com/topics/multiple-sclerosis/psychological-and-cognitive-factors-linked-to-fatigue-in-multiple-sclerosis/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir