in

Sergei Wingoradsky Kimdir?

Sergei Wingoradsky Hakkında Bilgiler…

İçindekiler

Mikrobiyal Ekoloji ve Wingoradsky Sütunu! 

Tanım

Sergei Nikolaievich Wingoradsky (1856-1953) mikrobiyal ekoloji alanında önemli bilimsel keşifler yapan Rus bir mikrobiyolojici ve ekolojisttir. Odağı toprak mikropları arasındaki etkileşimdir.

Ad: Sergei Wingoradsky
Uyruk: Rus
Doğum ve Ölüm Yılı: 1856-1953
Başarı: Kemoototrofiyi ve nitrojen döngüsündeki önemini keşfetti
Ödül: Leeuwenhoek madalyası

Kemoototrofi

Organizmalar karbon kaynaklarına göre iki gruba ayrılırlar. Hetoototroflar, insanlar gibi, karbonları organik kaynaklardan (bitki ve hayvan materyalleri) elde ederler. Ototroflar; bitkiler, (mikro) algler ve siyanobakteriler gibi, karbonları inorganik kaynaklardan (ağırlıklı olarak havadaki CO2) elde ederler. Uzun süre boyunca ototrofların yalnızca güneş ışığından (yani, fotoototroflar) enerji elde ettikleri sanıldı, fakat Wingoradsky 1887 yılında bazı ototrofların inorganik substratları enerji kaynağı olarak kullanabildiklerini keşfetti. Bunu yaparken, bilimde kemoototroflar olarak bilinen yeni bir mikrop sınıfı ortaya çıktı. Biz şimdi kemoototrofların doğada nitrojen döngüsünde hayati önem taşıdığını biliyoruz.

Ayrıca akvaryum olan evlerimizde, kemoototrof bakterilerin aktivitelerinden faydalanıyoruz. Onlar filtrelerde yaşarlar, burada inorganik enerji kaynağı olan zehirli atık amonyağı nitrata dönüştürürler.

Wingoradsky Sütunu

Wingoradsky sütunu, içerisinde türlü türlü mikrobiyal topluluğun kültürlendiği kapalı bir sütundur. Yapısı oldukça basittir, gölet çamuru, su, organik bir karbon kaynağı (örneğin parçalanmış gazete), kalsiyum (örneğin ezilmiş yumurta kabukları) ve sülfürün (örneğin alçıtaşı) kombinasyonundan oluşur. Sütunu ışığa maruz bırakılarak, çeşitli mikrobiyal toplulukları desteklemek için gerekli hale tüm ‘içerikler’ meydana getirilebilir. Sütunun içindeki farklı bölgeler farklı ışık miktarları ve oksijen/besin konsantrasyonları alacaktır. Sonuç olarak çeşitli tür toplulukları birbirlerine yakın yerlere yerleşirler. Çıplak gözle (canlı) bir renk mozaiği olarak görünür.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/sergei-winogradsky/?__cat=q-z

Görsel Kaynak: https://www.famousscientists.org/sergei-winogradsky/

Editör: Emine Öykü GÜNER

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir