in

Rudolf Christian Karl Diesel Kimdir?

Rudolf Christian Karl Diesel Hayatı ve Nicesi…

İçindekiler

Tanım

Rudolf Christian Karl Diesel’in sadece adından, günümüz toplumuna neler kattığı anlaşılmaktadır. Rudolf Christian Karl Diesel, Makina Mühendisliği ve günümüzün ulaşım güçlendirme yöntemlerinde büyük etkileri vardır. Herkes tarafından tanınmasını sağlayan icadı ise 1893’te aldığı “Yeni Rasyonel Isı Motoru” patentiyle dizel moturudur.

Görsel-I: Rudolf Christian Karl Diesel, 1858-1913 yılları arasında yaşamıştır.
Görsel: Rudolf Christian Karl Diesel, 1858-1913 yılları arasında yaşamıştır.

Erken Yaşam

Rudolf Christian Karl Diesel, 18 Mart 1858’de Fransa-Paris’te dünyaya gelmiştir. Ebeveynleri ise ciltçi Theodor Diesel ve deri işçisi Elise Strobel’dir. Mühendisliğe olan ilgisi Paris’teki Ulusal Sanat ve El Sanatları Konservatuarı’na yaptığı düzenli ziyaretler ile başladı.1870’de başlayan Fransa-Prusya Savaşı sebebiyle Diesel ailesi, Fransa’dan kovulduğu için Londra’ya taşınmak zorunda kaldılar. Ama genç Rudolf Diesel, eğitimine devam etmek istedi ve Augsburg’a dönüp akrabalarının yanında kaldı.

1875 tarihinde Münih Kraliyet Bavyera Politeknik Okulu’na burs kazanan Diesel, bu okulda Profesör Karl Paul Gottfried von Linde öncülüğünde Termodinamik okudu. Diesel, Tifo hastasıydı ve bu sebeple diğer arkadaşları ile birlikte mezun olamadı ancak İsviçre Winterthur’daki Sulzer Brothers Machine Works’te mühendislik alanında pratik deneyim kazanarak zamanını akıllıca kullandı.1880 yılında, başarılı bir şekilde mezun oldu ve hocası Profesör Karl Paul Gottfried von Linde ile birlikte soğutma ve buz tesisi işletmesi olan Linde Refrigeration Machinery’de çalışmak üzere Paris’e taşındı.

Kariyer

Rudolf Christian Karl Diesel, modern bir soğutma ve buz fabrikasının tasarımı ve inşaasında Linde’ye yardımcı oluyordu. Aradan geçen bir yılın sonunda Diesel, tesisin müdürü oldu. 1883 yılında, Martha Flasche ile evlendi ve bu evlilikten Rudolf Jr., Eugen ve Heddy adında üç çocuğu oldu.

1885 yılında yakıt verimliliğini arttırmak amacıyla çalışan bir amonyak motoru yaptı. Ancak bu motor, beklentileri karşılamadı bu yüzden Rudolf Christian Karl Diesel, diğer seçenekleri düşünmeye başladı.

1890 yılında Berlin’e taşınan Diesel, Linde Mühendislik Ofisi’nin sorumluluğunu aldı. Bununla beraber diğer birkaç kurumsal yönetim kuruluna katıldı.

Günümüzün modern yanmalı moturunun arkasındaki beyin olan Fransız Fizikçi Nicholas Carnot’un teorik çalışmalarıyla ilgilenmeye başlayan Diesel, dört kat daha verimli bir motor yapmanın mümkün olduğuna inanıyordu. Bir buhar motorundaki enerjinin büyük bir çoğunluğunun boşa harcandığını fark etti. Bu fikir üzerine çalışmalara başladı ve verimli bir motor tasarlama projesi üzerine yoğunlaştı.1892 yılında, en ucuz yakıt olan toz kömürü üzerinde çalıştı ve toz kömürü ile çalışan bir motor icat ederek bunun patentini aldı. Motor tasarımı üzerinde çalıştığı süre boyunca projesi iki firma tarafından finanse edildi. Bunlardan biri günümüzde MAN Diesel olarak bilinen Maschinenfabrik Augsburg, diğeri ise günümüzde Thyssen Krupp olarak bilinen Friedrich Krupp AG’dir.

Dizel Motor

Diesel, 27 Şubat 1892 yılında  Berlin’de “Yeni Rasyonel Bir Isı Motoru” için bir patent başvurusunda bulundu ve bir sene sonra 23 Şubat 1893’te “Yanmalı Motorlar için Çalışma Yöntemi ve Tasarım” patenti verildi.Yeni buluşunun tanınması amacıyla 1893’te “Theorie und Konstruktion eines rationellen Waremotors (Ratinal Heat Motorunun Teorisi ve Yapısı)” ismiyle yeni bulduğu motorunun tanıtımını yayınlandı.

Rudolf Christian Karl Diesel, çalışmalarına farklı bir motor tipiyle devam etti. Tabanında bir volan bulunan 10 fitlik tek bir demir silindir olan motorun prototip testine başladı. Denemeler başarılıydı ancak motor ticari olarak uygun değildi. Yakıtın kömür tozundan rafine mineral yağa ve daha sonra ağır petrole değiştirilmesi gibi sorunlar için geçici çözümler ve iyileştirmeler buldu. Sonrasında ise 1897 yılında, yüzde 26,2 verimlilikle ilk 25 beygir gücünde 4 zamanlı tek silindirli sıkıştırma motorunun başarıyla piyasaya çıkarmayı başardı. 1898 yılında Münih Fuarında sergilendikten sonra tanındı.

Bulunan bu yeni dizel motor, sıkıştırma ateşleme mekanizmalı bir motordur. Çalışma şekli ise yakıt silindire enjekte edilmeden önce havayı yüksek bir basınca sıkıştırarak elde edilen yüksek sıcaklıkta (yaklaşık 530 derece) yakıtın ateşlenmesini sağlayarak çalışır. Motora güç sağlamak için kullanılan yakıtlar biyo-türevli veya petrol bazlı olabilir. Bu mekanizma, karmaşık bir kıvılcım ateşleme sistemleri gerektirmez ve bu özelliği ile dizel motoru farklı kılıp daha verimli hale getirir.

Rudolf Christian Karl Diesel’e göre Dizel motorun daha fazla yakıt verimliliğine sebep olan şey, yüksek sıkıştırma oranıdır. Hava sıkıştırıldığı için yanma sıcaklığı daha yüksektir ve yanmadan sonra gazlar, daha fazla genleşerek pistona ve krank miline basınç uygular.

İlk ticari motor, bira üreticisi Adolphus Busch için St. Louis, Mississippi’de inşa edildi ve Busch daha sonra üretim ve satış için ABD ve Kanada lisanslarını satın aldı. Buluşu uyarlandı ve geliştirildi. Bugün Diesel’in buluşu deniz motorları, otomobiller, elektrik jeneratörleri, fabrikalar, trenler, petrol sondaj ekipmanları ve madencilik makinelerinde kullanılıyor.

Sonraki Hayatı ve Ölüm

55 yaşında olan Diesel, 29 Eylül 1913’te İngiliz Kanalı’nı geçmek için Dresden vapuruna bindi. Konsolide Dizel Üretim toplantısına katılmak için Londra’ya giderken esrarengiz bir şekilde ortadan koyboldu. Akşam yemeğini yedikten sonra saat 22.00 civarında kamarasına gittiği ve ertesi sabah 6 civarında uyandırılmasını istediği biliniyor. Sabah uyandırılmak üzere kamarasına bakıldığında odada olmadığı ve yatağının hiç bozulmadığı görüldü ve Dizel bir daha canlı görülmedi.

Kaybolmasından on gün sonra ise Hollandalı Coertsen teknesinin mürettebatı, Kuzey Denizi’nde çürüyen bir adamın cesedine rastladılar. Hap kutusu, çakı, kimlik kartı ve gözlük kutusu gibi kişisel eşyaları kimliğin belirlenmesi için alındı ve Rudolf Diesel’in en küçük oğlu Eugen’e teşhis için gösterildi. Eugen bu eşyaların babasına ait olduğunu belirtti.

Kaynak: https://www.famousscientists.org/rudolf-christian-karl-diesel/

Görsel Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Diesel

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

11 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum