in ,

Rissoa scurra Nedir?

Rissoa scurra Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Tanım

Rissoa scurra, Rissoa ailesine ait bir canlıdır.

Rissoa scurra Sınıflandırma

  • Şube: Mollusca
  • Sınıf: Gastropoda
  • Aile: Rissoa
  • Cins: Rissoa
  • Tür: Rissoa scurra

Rissoa scurra Görseli

Görsel: Rissoa scurra mikroskop görüntüsü.

Rissoa scurra Taksonomik Özellikleri

Küçük kabuk, saydam ve konik olup 5 kadar spiral sarımdan oluşur. Apeks büyüktür. Spiral sarımlar konveks ve aksiyal kostalıdır. Ancak bu kostalar en fazla son iki buçuk sarım üzerinde bulunur. Bazı kabuklar, az veya çok belirgin, nokta şeklinde çukurlu spiral çizgiler içermesine karşın bir kısmı, bu çizgilerden yoksundur. Kabuk açıklığı büyüktür ve labrumun dış yüzeyinde varis yoktur. Bazı bireylerin kabuğu renksiz olmasına karşın, bir kısmı tamamıyla beyaz, diğer bir kısmı ise, özellikle, son tur üzerinde yada son turun tabana yakın kısmında, kahverengi lekelidir. Bu lekeler, kostalar arası aksiyal seritler şeklinde olabildiği gibi, nokta şeklinde lekelerden oluşan spiral çizgi şeklinde de olabilir. Beyaz ve renksiz kabuklarda ise, protokonk dahil, kabuk tamamıyla aynı renktir. Bazen kabuk açıklığı kenarında da koyu renk lekeler olabilir. Maksimum kabuk yüksekliği 3,5 mm’yi aşmaz.

Rissoa scurra’yı Benzer Türlerden Ayıran Özellikler

Bu tür, genel şekil olarak, R. similis ve R. lia ile benzerlik içindedir. Ancak R. similis‘ten daha büyük apeksi, labrum üzerinde varisin olmayışı, apeks dahil, üzerinde morumsu lekelerin bulunmayışı ve kabuğun daha küçük olmasıyla ayırt edilir. Diğer taraftan, R. lia‘da apeksin düz olması ise bu iki türü ayıran en önemli özelliktir.

Rissoa scurra Ekolojisi

Kıyılarımızda sık rastlanan bir tür değildir. Kendi çalışmalarımızda bugüne kadar bu türe Türkiye kıyılarında hiç rastlamadık. Üstte verilen birey 1998 yılında Kuzey Kıbrıs kıyılarından, 7 m derinliğindeki P. oceanica çayırından örneklenmiştir.

Rissoa scurra Dağılımı

  • Ege Denizi
  • Akdeniz

Kaynaklar:

  1. Öztürk B., Önen M., Doğan A., 2008. Türkiye Denizel Mollusca Türleri Tayin Atlası. TBAG 2343 (103 T 154).
  2. Pechenik J.A., 2010. Biology Of The Invertebrates (6th ed). The McGraw-Hill Companies, Inc., New York. 200-520.
  3. Reece J.B., Urry L.A., Cain M.L., Wasserman S.A., Minorsky P.V., Jackson R.B., 2011. Campbell Biology (9th ed.). Pearson Education, Inc., USA. 677-694.
  4. Schilthuizen M., Davison A., 2005. The convoluted evolution of snail chirality. The Science of Nature.
  5. Polat N., Zengin M., Gümüş A., 2011. İstilacı Balık Türleri ve Hayat Stratejileri. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, Sonbahar Yıl: 2, Volume: 1 Number: 4 Sayfa 63-86.
  6. Williams S. T., 2016. Molluscan shell colour. Biological Reviews 000–000.

Görsel Kaynak: https://www.marinespecies.org/aphia.php?p=image&tid=141368&pic=58190

Editör: Ahmet Alperen CANBOLAT

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir