in ,

Bela laevigata Nedir?

Bela laevigata Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Tanım

Bela laevigata, Bela ailesine ait bir canlıdır.

Bela laevigata Sınıflandırma

  • Şube: Mollusca
  • Sınıf: Gastropoda
  • Aile: Bela
  • Cins: Bela
  • Tür: Bela laevigata

Bela laevigata Görseli

Görsel: Bela laevigata‘nın mikroskop görüntüsü.

Bela laevigata Taksonomik Özellikleri

Bazı farklılıklar olmakla birlikte, kabuk, genel olarak, az veya çok konik veya iğ biçimindedir. Protokonk çok sarımlıdır ve son sarım, az belirgin aksiyal ve konsantrik çizgilidir. Sütur dalgalı çizgi şeklindedir. Az veya çok konveks olan telekonk sarımları aksiyal kostalı ve konsantrik çizgilidir. Yaklaşık olarak, aralarına eşit kalınlıkta olan aksiyal kostalar, sütur çizgisine belirli bir mesafeden başlangıç alırlar ve son ve sondan önceki sarımlar üzerinde bunların sayısı 7-8 adettir. Bazı bireylerde aksiyal kostalar daha az belirgindir. Konsantrik çizgiler, kimi bireylerde daha kalın ve çok daha belirgin olmalarına karşın, kimilerinde bu çizgiler ince ve daha az belirgindir. Sondan önceki sarım üzerinde konsantrik çizgilerin sayısı 6-10 arasında değişir. Yüksekliği, son sarımın yarı yüksekliğinden biraz fazla olan kabuk açıklığı, dar ve uzundur. Labrum ince, iç yüzeyi düzdür. Kabuk rengi, beyazımsı, grimsi veya sarımsı fon üzerinde, kabuğun taban kısmı ile sütur civarında yer alan koyu renk bantlıdır. Bazı genç bireylerde, kabuğun ventralinde, koyu renk sifonal kanalın ucuna kadar uzanır. Bu tür bireylerinde, maksimum kabuk yüksekliği 10 mm’ye kadar ulaşabilir.

Bela laevigata’yı Benzer Türlerden Ayıran Özellikler

B. laevigata, denizlerimizde dağılım gösteren diğer Bela türlerinden, sütur çevresinde ve kabuk tabanında bulunan koyu renk bantlar nedeniyle, kolaylıkla ayırtedilir. Bunun yanında, mevcut bilgiler doğrultusunda B. laevigata olarak adlandırılan, konsantrik çizgilerin daha az (5-6), daha kalın, hatta kiminin B. brachystoma’ dakine benzer olduğu bazı bireylerin, ileride ortaya konacak yeni bilgiler ışığında, daha ayrıntılı incelenmesine ihtiyaç vardır.

Bela laevigata Ekolojisi

Denizlerimizde geniş dağılımı olan Bela türlerindendir. İnfralittoral zonun kapsadığı derinliklerin, kum, çamur ve çamurlu kum diplerinde dağılım gösterir. Kendi çalışmalarımızda 1-47 m arasındaki derinliklerde bulunmuştur.

Bela laevigata Dağılımı

  • Akdeniz
  • Ege Denizi
  • Çanakkale Boğazı

Kaynaklar:

  1. Öztürk B., Önen M., Doğan A., 2008. Türkiye Denizel Mollusca Türleri Tayin Atlası. TBAG 2343 (103 T 154).
  2. Pechenik J.A., 2010. Biology Of The Invertebrates (6th ed). The McGraw-Hill Companies, Inc., New York. 200-520.
  3. Reece J.B., Urry L.A., Cain M.L., Wasserman S.A., Minorsky P.V., Jackson R.B., 2011. Campbell Biology (9th ed.). Pearson Education, Inc., USA. 677-694.
  4. Schilthuizen M., Davison A., 2005. The convoluted evolution of snail chirality. The Science of Nature.
  5. Polat N., Zengin M., Gümüş A., 2011. İstilacı Balık Türleri ve Hayat Stratejileri. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, Sonbahar Yıl: 2, Volume: 1 Number: 4 Sayfa 63-86.

Görsel Kaynak: https://www.nmr-pics.nl/Mangeliidae_revised/album/slides/Pseudorhaphitoma%20alfredi%20(2).html

Editör: Ahmet Alperen CANBOLAT

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir