in

EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı ÇalışkanÇalışkan ŞaşkınŞaşkın AğlamaklıAğlamaklı Sevgi DoluSevgi Dolu

Paul Ehrlich Kimdir?

Paul Ehrlich Hayatı ve Nicesi…

İçindekiler

Tanım

Paul Ehrlich hematoloji, kemoterapi ve immünoloji alanlarındaki çalışmalarıyla tanınan ünlü bir bilim insanıdır. Alman bilim adamı Ehrlich, frengi hastalığı için ilk pratik tedaviyi keşfetti. Rus biyolog Elie Metchnikoff ile birlikte 1908 yılında Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’ne layık görülmüşlerdir.

Hayatın Erken Dönemi ve Eğitim

Ehrlich, 11 Mart 1854 tarihinde dünyaya geldi. Varlıklı ve Yahudi bir ailesi vardı. Gençlik döneminde hücrelerin kimyasal boyalar ile boyanması olayına ilgi duyuyordu. Birden fazla üniversitede tıp okudu. Bunlar Strasbourg, Breslau, Freiburg ve Leipzig Üniversiteleridir.

Katkılar ve Başarılar

Ehrlich, hücresel boyama ile deneyler yaptığı esnada hücrelerde kimyasal tepkimelerin hücre döngüsünün nedeni olduğunu anladı. Kimyasal ajanların hastalıklı hücreleri iyileştirebileceği sonucuna vardı. Aynı zamanda enfeksiyöz ajanlarla savaşabileceğini fikrini de ortaya attı. Bu tedavi edici ve tıbbi teşhisleri tamamen değiştiren bir düşünceydi. Ehrlich günümüzde hepimizin aşina olduğu “kemoterapi” terimini bulan kişidir. Bir başka katkısı da tifo hastalarının idrarında bulunan belirli bir kimyasal tepkimeyi bulmuş olmasıdır. Bununla çeşitli göz hastalıklarının tedavisine katkı sağlamıştır.

Ehrlich, Berlin’de bulunan Charite Hastanesinde başhekimlik yapmıştır. Bu hastanede çalıştığı zamanlarda tüberküloz basilini belirlemek için özel bir boyama çeşidi buldu. Ayrıca vücuttaki çeşitli kan hücrelerini farklılaştırdı. Bu yaptığıyla hematolojinin müessislerinden birisi olmuştur. Bir başka keşfi ise sinir bozukluklarını tedavi etmek için metilen mavisi uygulamasını bulmasıdır.

1879 ve 1885 tarihleri arasında 37 bilimsel makalesi yayınlanmıştır. En etkileyici makalesi ise 1885 tarihinde yayınlanmış olan “Das Sauerstoff-Bedürfniss des Organismus” (Organizmanın Oksijen Gereksinimi) ‘dır. Bu makalesinde oksijen kullanımının çeşitli doku ve doku tiplerine göre farklılık gösterdiğini savunmuştur. Bu farklılıkların önemli hücre döngülerinin yoğunluğunun bir bölümünü oluşturduğunu da eklemiştir.

Ölüm

Paul Ehrlich, 20 Ağustos 1995 yılında 61 yaşındayken Almanya’nın Hessen kentinde felç geçirerek hayata gözlerini yumdu.

Kaynak: https://www.famousscientists.org/paul-ehrlich/

Görsel Kaynak: https://library.uab.edu/locations/reynolds/collections/medical-greats/paul-ehrlich

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

10 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir