in

MMP14 Geni Nedir?

MMP14 Geni: Normal Fonksiyon, Genetik Değişikliklerle Alakalı Sağlık Koşulları ve Genin Diğer İsimleri

İçindekiler

MMP14 Geni: Matris Metallopeptidaz 14

Normal Fonksiyon

Matris metallopeptidaz şeklinde isimlendirilen bir tür enzimin oluşturulmasına yönelik direktifler MT1-MMP olarak da bilinen MMP14 geni tarafından verilir. Matris metallopeptidaz enzimi, pek çok hücre tipinin yüzeyinde bulunur. Bu enzim olağan koşullarda bazı moleküllerin ve proteinlerin dolaşık örgüsü olan ve hücreler arasındaki boşluklarda gelişen hücre dışı matrisinin çeşitli bileşenlerinin farklılaşmasına ve yıkılmasına yardım eder. Bu farklılaşmalar, birçok hücre işleyişini ve de işlevini etkiler. Örneğin bu farklılaşmaların hücre hareketini uyardığı, yeni kan damarlarının oluşumunu tetiklediği ve hücre büyümesini desteklediği ortaya konmuştur.

Matris metallopeptidaz 14 ayrıca hücre dışı matrisinde matris metallopeptidaz 2 olarak adlandırılan bir proteini aktif hale getirir. Matris metallopeptidaz 2 proteininin işlevinin kemik yeniden şekillendirmesi şeklinde bilinen eski kemiğin yerine yenisinin oluşturulup yerleştirildiği olağan bir işleyiş de dahil olmak üzere çok çeşitli vücut aktivitesinde önemli bir rolü vardır.

Yapılan çalışmaların çoğunun odağı matris metallopeptidaz 14’ün hücre dışı matristeki fonksiyonu üzerinde olsa da bazı çalışmalar, bu enzimin ayrıca hücreler arası sinyal yolaklarında da görevi olabileceğini ortaya koymuştur. Bu enzimin bu fonksiyonu ile ilgili çok az şey bilinmektedir.

Genetik Değişiklikler ile Alakalı Sağlık Koşulları

Winchester Sendromu

MMP14 geni üzerinde gelişim gösteren en az bir gen mutasyonu sonucunda Winchester sendromu olarak adlandırılan, özellikle ellerde ve ayaklarda kemik dokusunun kaybı ile nitelendirilen, ender görülen kalıtsal bir tür kemik rahatsızlığına ve aynı zamanda cilt ve eklem anomalilerine sebebiyet verdiği saptanmıştır. Gelişim gösteren mutasyon, matris metallopeptidaz 14 enziminin bir protein yapı bloğunda farklılaşma gözlenmesine neden olur. Bu mutasyon, pozisyon 17’de treonin amino asiti ile arginin amino asitinin yerlerini değiştirir.

Gende saptanan mutasyon, matris metallopeptidaz 14 enziminde farklılaşmalara yol açtığı için enzimin çok az bir kısmı hücre yüzeyine ulaşma imkanı bulabilir. Bu durumda hücre dışı matrisin bileşenlerini yıkmak ve matris metallopeptidaz 2 proteinini aktif hale getirmek için yeterli miktarda matris metallopeptidaz 14 enzimi bulunamaz. Bu enzimin yoksunluğu durumunun Winchester sendromunun nitelendirildiği belirtilere ne şekilde sebebiyet verdiği tam olarak anlaşılamamıştır. Aktif hale geçemeyen matris metallopeptidaz 2 proteininin yeni kemik oluşturma sürecini sekteye uğratması ve kemik yeniden şekillendirmesi işleyişinde halihazırda bulunan kemiğin yıkımı ve yerine yeni kemik dokusunun gelmesini sağlayamaması olağan duruma gelir. Oldukça az miktarda kalan matris metallopeptidaz 14 enziminin bu rahatsızlığının diğer semptomlarına ne şekilde yol açtığı da tam olarak saptanamamıştır.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • matris metallopeptidaz 14 (zar eklenmiş)
  • matris metalloproteinaz-14
  • matris metalloproteinaz-14 preproprotein
  • membran tip 1 metalloproteaz
  • membran-tip-1 matris metalloproteinaz
  • MMP-14
  • MMP-X1
  • MMP14_İNSAN
  • MT-MMP
  • MT-MMP 1
  • MT1-MMP
  • MT1MMP
  • MTMMP1
  • WNCHRS

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/gene/mmp14/

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/1bqq

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir