in

Mesane Rekonstrüksiyonu ile Yaşam Nasıldır?

Mesane Rekonstrüksiyonu ile Yaşam ve Zorlukları…

İçindekiler

Tanım

Radikal sistekomu uygulaması, mesane kanseri tedavisinde kullanılan bir cerrahi operasyondur. Cinsiyete bağlı olarak operasyon değişiklik gösterir. Kadın hastalarda önce mesane çıkarılır ardından rahim, follop tüpler, yumurtalıklar, vajinanın ön kısmı ve üretra alınır. Erkeklerde mesane, prostat bezi ve üretra çıkarılır. Bu işlemlerde idrar çıkışı için bir yol veya bir saptırma gerekecektir. Aşağıdaki yöntemler önerilir;

Ürostomi Nedir?

Üriner sistemde yapay bir açıklık oluşturulur. İdrar karın dışına bağlı bir torbada toplanır. Mesane rekonstrüksiyonunun en sık uygulanan türüdür.

Stoma Nasıl Çalışır?

İdrarı toplamak için stomanın üzerine su geçirmez bir torba yerleştirilir. Bu torba gün içerisinde boşaltılmalı ve geceleri daha büyük bir drenaj torbası takılmalıdır.

Stoma’nın Konumlandırılması Nasıldır?

Ameliyat öncesi hastanın durumuna bağlı olarak stomanın konumlandırılması yapılır. Hastanın hareket halinde olduğunda ve günlük hayatında stoma hareket etmemesi ve sızdırma yapmaması için en uygun bölge belirlenir.

Genellikle karın bölgesinin üzerinde, göbek deliğinin sağ tarafında bulunur. Cerrahlar stomanın yakınındaki bölgeye ve organlara zarar vermeden operasyonu gerçekleştirmelidir. Aksi takdirde sızıntıya neden olabilir.

Bazı durumlarda stomanın yeri kişiye özel konumlandırılır. Örneğin; golfçüler, golf vuruşlarını engellememesi amacıyla yerleştirilen türde stoma tercih ederler.

Stoma’ya Sahip Olmak

Operasyon sonrası hemşire hasta ile sık sık ilgilenir ve stomanın takibini yapar. Stomanın yerleşmesi birkaç hafta sürebilir. Hemşireler stoma kullanımı hakkında ayrıntılı bilgi verecektir. Stoma temizliği ve kullanımı, torba değişimini gösterirler. Stoma kullanımına alışmak belirli bir süreç ve gözlem gerektirir. Ne sıklıkla torbayı boşaltmak gerektiği kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Torbanın yaklaşık üçte biri dolduğunda boşaltılması önerilir.

Stoma ile Yaşamak Nasıldır?

Ürostomi uygulaması bireyler için büyük bir değişimdir. Bu nedenle hastalar başlangıçta zorlu bir süreç geçirebilirler. Stomaya alışmak ve sürekli değiştirmeyi alışkanlık haline getirmek zaman ve sabır gerektiren bir süreçtir. Stoma bazen sosyal hayatı seyahat planlarını kötü yönde etkileyebilir. Fakat bu gibi sorular sürece alıştıktan sonra planlanarak çözülebilir.

Yeni Mesane Nedir?

Bu yöntemde mesane ile aynı şekilde çalışan bir torba oluşturulur. Yeni mesane operasyon prosedürü uzun süreli ve karmaşıktır.

Yeni Mesane Nasıl Çalışır?

Yeni mesane, bir kese gibi şekil verilmiş ve aynı yere konulan ince bağırsağın kısa bir uzunluğundan yapılır. Doktor, üreteri yeni mesanenin üst bölgesine diker. Bu sayede idrar böbreklerden üreter yoluyla yeni mesaneye aktarılır.

Yeni Mesane ile Yaşamak Nasıldır?

Operasyon sonrası yeni mesaneye alışmak zaman alır. Bu mesanenin orjinali gibi sinirleri olamdığı için ne zaman boşaltım gerektiğini anlamak zordur. Fakat zaman içerisinde hasta bu duruma alışır ve mesaneyi boşaltması gerektiği zaman anlayacağı yöntemler geliştirir.

Kıta Üriner Diversiyon Nedir?

Bu operasyonda vücutta bir kese oluşturabilmek için ince bağırsaktan bir parça alınır. Bu parça idrarın karın üzerinde açıklıktan çıkan torba olmadan vücutta saklı olmasını sağlar.

Kıta Üriner Diversiyon Nasıl Olur?

Cerrah, keseyi üretere bağlar. Boş kese stomanın olduğu karın yüzeyine birleştirilir. Hasta günde birkaç defa stomadan keseye bir drenaj tüpüyle idrarı boşaltır. Bu sayede stomanın üzerinde torba bulunmaz.

Kıta Üriner Diversiyon ile Yaşamak Nasıldır?

Bu yöntem vücut dışında bir torba bulundurmadığından çok tercih edilen bir yöntemdir. Fakat bu operasyon sonrasında komplikasyon riski daha yüksektir. Katater kullanımı ve el göz koordinasyonu çok önemlidir.

Operasyon sonrası hemşireler kesenin katater ile nasıl boşaltılacağını öğretecektir. Muhtemelen ünde beş defa kesenin boşaltılması gerekir. Katatere alışmak biraz zaman alabilir ama kısa sürede rutin hayata geri dönülebilir.

Stomanın düzenli temizlenmesi gerekir. Sabun ile stoma çevresi her gün yıkanmalıdır. Stomadan akan mukus silinmeli ve ıslak bırakılmamalı düzenli kurulanmalıdır.

Kaynak: https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/bladder_cancer/living-with-bladder-reconstruction.html

Görsel Kaynak: https://mylistguides.com/what-are-the-symptoms-of-bladder-cancer/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir