in

Melorheostozis

Melorheostozis: Tanım, Sıklık, Nedenler ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

Tanım

Melorheostosiz nadir rastlanan bir kemik hastalığıdır. Varolan kemiklerin yüzeyindeki yeni kemik dokularının anormal gelişimine neden olur. Yeni kemiğin x-ray de özgün bir görünüşü vardır ve sıklıkla akan veya damlayan mum olarak tanımlanır. Aşırı kemik gelişimi genellikle bir kol veya bacakta görülür ayrıca pelvis, göğüs kemiği (sternum), kaburgalar veya diğer kemikleri de etkileyebilir. (“Melorheostosis” terimi, uzuv anlamına gelen Yunanca “melos” kelimelerinden türetilmiştir; akış anlamına gelen “rheos”; ve kemik oluşumuna atıfta bulunan “ostoz”.) Melorheostozis ile ilişkili anormal kemik gelişimi iyi huyludur ve bir kemikten diğerine yayılmaz.

Melorheostozisin belirti ve semptomları genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde görülür. Durum, uzun süreli (kronik) ağrıya, kalıcı eklem deformitelerine (kontraktürler) ve etkilenen vücut parçasının sınırlı hareket aralığına neden olabilir. Bazı insanlarda, uzuvlar kalınlaşmış veya büyümüş gözükebilir ve etkilenen bölgedeki cilt kırmızı, kalın ve parlak olabilir.

Diğer nadir hastalık , Buschke-Ollendorff sendromu, melorheostosizi içerebilir. Buschke-Ollendorff sendromu bağ doku nevisi olarak adlandırılan cilt büyümeleri ve osteopoikiloz olarak adlandırılan artmış kemik yoğunluğu bölgeleri ile ilişkilidir. Etkilenen bireylerin küçük bir yüzdesi ayrıca melorheostosiz veya diğer kemik anormalliklerine sahiptir. Bilim insanları, Buschke-Ollendorff sendromunun diğer özellikleri olmadan meydana gelen melorheostozun bu sendromla aynı genetik nedene sahip olabileceğine dair tahminler yapmıştı. Ancak o zamandan bu yana Buschke-Ollendorff sendromu ve tek başına meydana gelen melorheostozun farklı genlerdeki mutasyonlar nedeniyle gerçekleştiği tespit edilmiştir ve bu iki bozukluk farklı hastalıklar olarak kabul edilmiştir.

Sıklık

Melorheostosiz 1 milyon insanda 1 kişiyi etkiler. Dünya genelinde yaklaşık olarak 400 vaka rapor edilmiştir.

Nedenler

MAP2K1 geninde gerçekleşen mutasyonların melorheostozis vakalarının yarısına neden olduğu tahmin edilmektedir. MAP2K1 geni MEK1 protein kinaz olarak adlandırılan proteinin üretim emrini verir. Bu protein kemik hücreleri de dahil birçok hücrede aktiftir. RAS/MAPK olarak adlandırılan bir sinyal yolunun parçasıdır. Bu sinyal yolu hücrelerin büyüme ve bölünmesini (çoğalma) kontrol etmeye, hücrelerin belirli işlevleri yerine getirebilecek olgunlaşma sürecini (farklılaşma) ve hücre hareketini(göç) kontrol etmeye yardım eder. RAS/MAPK sinyalizasyonu kemiklerin oluşumu da dahil olmak üzere normal gelişim için kritik öneme sahiptir

Melorheostoz’a neden olan MAP2K1 gen mutasyonları somatiktir, bu da bir kişinin ömrü boyunca meydana geldikleri ve yalnızca belirli hücrelerde, bu durumda vücudun belirli bir bölgesindeki kemik hücrelerinde mevcut oldukları anlamına gelir. Mutasyonlar, kemik dokusunda RAS/MAPK sinyalleşmesini artıran, aşırı etkin olan MEK1 protein kinaz sürümünün üretilmesine yol açar. Artan sinyaller kemik hücrelerinin çoğalma düzenini bozarak yeni kemiğin anormal büyümesine neden olur. Araştırmalar, artan RAS/MAPK sinyalinin aynı zamanda, eski kemiğin parçalandığı ve yerine yeni kemiğin oluşturulduğu normal bir süreç olan aşırı kemik yeniden şekillenmesini de uyardığını göstermektedir. Kemik büyümesi ve döngüsündeki bu değişiklikler, meloreostozun özgün olan kemik anormalliklerini oluşturur.

MAP2K1 geninde tanımlanamayan mutasyon nedeniyle ortaya çıkan meloreoestoza sahip olan vakalarda, durumun nedeni genel olarak bilinmemektedir. Araştırmalar, özellikle RAS/MAPK sinyal yoluyla ilişkili olan diğer genlerdeki somatik mutasyonların bu hastalığa neden olabileceğini göstermiştir.

Kalıtım Modeli

Bu durum ebeveynlerden kalıtılmaz ve çocuklara aktarılmaz. Bireyin hayatı boyunca oluşan kemik hücrelerindeki somatik mutasyonlardan kaynaklanır.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • Mum balmumu hastalığı
  • akan hiperostoz
  • Hiperostoz, monomelik
  • Leri sendromu
  • Leri hastalığı
  • meloreostozlar
  • Leri’nin melorheostozu
  • Melorheostoz, izole
  • periostitis; monomelik
  • reostoz

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/melorheostosis/

Görsel Kaynak: https://www.bolgegundem.com/anne-babalar-dikkat-cocugunuzdaki-bu-belirtiler-kemik-iltihabinin-habercisi-olabili-1435755h.htm

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir