in

Liebenberg Sendromu

Liebenberg Sendromu: Tanım, Sıklık, Nedenleri, Kalıtımı ve Hastalığın Diğer İsimleri

İçindekiler

Tanım

Liebenberg sendromu, kolların anormal gelişimini içeren bir durumdur. Şiddeti değişebilen karakteristik kol şekil bozukluğu (malformasyon) ile sonuçlanır. Bu duruma sahip kişilerin, dirseklerindeki kemikler ve diğer dokular, önkol, bilek ve elleri, alt uzuvlarla ilişkili yapıların özelliklerine sahiptir. Örnek olarak, dirseklerdeki kemikler, eklem hareketini etkileyen anormal şekillidir. Sert dirsekler, daha çok diz gibi işlev görür. Bu da normalde dirseklerin yaptığı gibi serbestçe dönmesine engel olur. Bilekteki kemikler, birleştirilir (kaynaştırılır) ve ayak bilekleri ve topuklardakine benzer yapılar oluşturarak, elin başparmağa doğru kalıcı olarak bükülmesine neden olur (radyal deviasyon). Ellerdeki kemikler (metakarpal, el tarağı kemiği), ayakta bulunan kemik oranlarına benzer şekilde, normalden daha uzundur ve parmaklar kısadır (brakidaktili). Ek olarak, genellikle sadece ellerde bulunan ve ayaklarda bulunmayan kas ve tendonlar da liebenberg sendromlu kişilerde eksiktir. Etkilenen bireyler ayrıca, dirsek, el bileği ve ellerde hareketi sınırlayan eklem deformasyonlarına (kontraktürler) sahiptir. Bu duruma sahip kişilerde alt uzuv gelişimi normaldir.

Liebenberg sendromlu kişiler, bu durum ile alakalı başka sağlık sorunlarına sahip değillerdir ve yaşam süreleri normaldir.

Sıklık

Liebenberg sendromu, nadir bir durumdur. Medikal literatürde, 10’dan az ailenin etkilendiği tanımlanmıştır.

Nedenler

Liebenberg sendromu, PITX1 genine yakın yerdeki genetik değişimlerden kaynaklanmaktadır.  Bu genden üretilen protein, bacak ve ayaklardaki kemiklerin ve diğer dokuların şeklini ve yapısını yönlendirerek, uzuv gelişiminde yer alan diğer genlerin aktivitesini kontrol ederek alt uzuv gelişiminde önemli rol oynar.

Liebenberg sendromundaki genetik değişimler, PITX1 geni yakınındaki genetik materyalin silinmesi, eklenmesi veya yeniden düzenlenmesidir. Bu değişimler, genlerin açılması veya kapanmasına (sırasıyla arttırıcı ve baskılayıcı olarak bilinir) yardım eden düzenleyici element olarak bilinen DNA bölgelerini etkiler. Belirli genlerin ne zaman ve nerede aktif olduğunu kontrol eder. Liebenberg sendromuna sebep olan mutasyonlarının, normalde, üst uzuv gelişiminde rol alan genlerin aktivitesine katkı sağlayan arttırıcıların, aktivitesine katkı sağlayabilecekleri PITX1 geni yakınında olacak şekilde yer değiştirdiği düşünülmektedir. Alternatif olarak, mutasyonlar, üst uzuv gelişimi sırasında normalde PITX1 genini kapatan baskılayıcıları uzaklaştırabilir. Sonuç olarak, PITX1 geni, üst uzuv gelişimi boyunca anormal şekilde aktiftir. Çünkü PITX1 proteini normalde alt uzuv yapılarını yönettiğinden dolayı, kol ve ellerdeki kemikler, kaslar ve tendonlar, bacaklar ve ayaklardakine daha çok benzer şekilde gelişir. Bu da liebenberg sendromu özelliklerine neden olur.

Kalıtım Modeli

Liebenberg sendromu otozomal baskın modelde kalıtılır. Bu da, her hücredeki kromozomun bir kopyasında PITX1 genini etkileyen bir genetik değişikliğe sahip olmak, bu duruma sebep olmak için yeterli olduğu anlamına gelmektedir. Birçok vakada, etkilenen kişi bu duruma sahip bir ebeveyne sahiptir.

Şekil: Otozomal baskın kalıtım modeli.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • Eklem displazisi ile brakidaktili
  • Brakidaktili-dirsek bilek displazisi sendromu
  • Displastik dirsek eklemleri ve brakidaktiliile karpal sinostoz

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/liebenberg-syndrome/

Görsel Kaynaklar:

  1. https://medlineplus.gov/genetics/condition/liebenberg-syndrome/
  2. http://www.adoptspecialneeds.org/special-needs/chromosome-disorders/

Editör: Seray YETKİN

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir